Tumoare cerebrala profunda

Operatie asistata de microscop operator si neuronavigatie spinala

Ce este o tumoare cerebrala?

O acumulare in exces de celule anormale se numeste tumoare cerebrala, iar aceasta poate fi de doua feluri: benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa). Diferenta dintre cele doua este ca in cazul unei tumori maligne, aceasta se dezvolta mult mai rapid si afecteaza tesuturile creierului, iar in cele din urma, poate pune in pericol viata.

Tumorile, pe langa clasificarea de mai sus, sunt clasificate si ca tumori primare – glioame, meningioame, neuromul acustic, meduloblastoame, craniofaringioame, hemangioblastoame, adenoame pituitare si tumori ale celulelor germinative (apar in creieri si majoritatea sunt benigne) sau tumori secundare, care pornesc din alte organe si care din pacate ajung la creier (metastaze).

Tratamentul acestor tumori se concentreaza pe eliminarea sau reducerea simptomelor neurologice, prevenirea aparitiei de noi simptome si controlul bolii la nivelul sistemului nervos.

Ca orice alta boala, tumorile au diferite stadii de dezvoltare, numerotate de la 1 la 4, sistem care indica modul in care arata celulele si rapiditatea cu care se dezvolta, primul stadiu fiind cel in care celulele arata normal si se dezvolta lent, iar ultimul, cel in care celulele sunt, in mare parte, anormale, si se dezvolta si se raspandesc rapid. De asemenea, exista posibilitatea ca unele dintre tumori sa isi schimbe stadiul pe parcurs. In cazuri rare, tumorile care au fost diagnosticate initial ca fiind benigne sa devina maligne, iar cele cu un stadiu mic, pot recidiva la un stadiu mai mare.

Simptomele pot fi diferite, in functie de zona in care s-a dezvoltat tumoarea cerebrala si de dimensiunea acesteia. De asemenea, exista si situatii in care nu a aparut niciun fel de simptom pana in momentul in care tumoarea nu este suficient de mare pentru a cauza probleme de sanatate. Insa, principalul simptom este durerea de cap, iar altele semne care o pot insoti sunt convulsiile, starile de confuzie, vederea incetosata sau dubla, starile de greata, amortirea sau pierderea capacitatii motrice a unei parti a corpului, pierderea memoriei sau a concentrarii, schimbari de personalitate si de comportament,t ulburari de auz, miros sau gust, de echilibru, precum si tremuratul mainii sau miscari necontrolate.

Diagnosticarea se face in urma unor teste si proceduri, precum examenul neurologic, teste imagistice sau recoltarea de biopsie, iar ca metode de tratare, tumorile cerebrale se elimina prin interventie chirurgicala, radioterapie sau chimioterapie.

De asemenea, recuperarea se face prin sedinte de terapie fizica pentru refacerea muschilor si recapatarea capacitatii de miscare, pentru reintegrarea in activitatile de zi cu zi, sedinte de logopedie pentru tratarea problemelor de vorbire, precum si indrumare speciala pentru copiii care au nevoie de redobandirea capacitatii de memorare si gandire, in cazurile pediatrice.

Operatie tumoare cerebrala asistata de microscop operator & neuronavigatie spinala

Doamna Maria T., in varsta de 53 de ani, a fost operata, in urma cu trei ani, dupa ce a fost diagnosticata cu melanom malign cutanat (o tumoare de piele maligna). Pacienta noastra a fost nevoita sa mai treaca printr-o alta operatie, acum o luna, dupa ce i-a fost descoperita o metastaza cerebrala profunda occipitala pe partea stanga.

Pacienta noastra, doamna T., prezenta la internare tulburari de echilibru, de mers si de vedere, precum si deficit motor hemicorp drept si nu urmase decat un tratament operator pentru melanomul malign cutanat, fara un tratament oncologic adjuvant. Insa, dupa un examen RMN 3T cerebral (cu ajutorul unui aparat de ultima generatie RMN, singurul din tara, disponibil pentru toti pacientii in cadrul spitalului SANADOR), si un examen CT la craniu (cu substanta de contrast), s-a stabilit diagnosticul de metastaza cerebrala occipital stanga profunda, in vecinatatea unor structuri importante ale creierului (sistem ventricular, corpul calos etc.)

Decizia a fost aceea ca o echipa operatorie complexa, formata din dr. Dan Bentia, medic primar neurochirurg, impreuna cu o echipa de alti doi neurochirurgi, un medic neuroanestezist, o asistenta instrumentara, o asistenta de sala specializata in neurochirurgie, precum si de o asistenta specializata in anestezie, sa efectueze aceasta operatie neurochirurgicala dificila.

S-a reusit astfel indepartarea in totalitate a tumorii cerebrale, folosind cel mai modern microscop operator cu două posturi ”ZEISS KINEVO 900” (de asemenea, prezent in blocul operator al spitalului SANADOR).

Doamna T. si-a revenit imediat dupa ce efectul anesteziei a trecut. Aceasta a reusit sa recupereze tulburarile cu care se prezentase initial la spital, dupa o zi petrecuta la reanimare si alte patru zile de internare in cadrul sectiei de neuorchirugie. Examenele CT realizate dupa operatie au indicat faptul ca tumoarea a fost extirpata in totalitate, ceea ce confirma faptul ca operatia a fost un real succes

In cea de-a cincea zi, pacienta noastra, doamna Maria T., s-a intors acasa la familia sa, pe propriile picioarele si a revenit dupa alte 15 zile pentru control. Evolutia locala a fost una excelenta iar in prezent, doamna T. a inceput un tratament oncologic de specialitate, urmand sa revina la controale neurochirurgicale periodice.

Doamna Maria T. este o persoana luptatoare, care s-a prezentat la medicul neurochirurg cand si-a dat seama ca exista o problema reala, care trebuie investigata. Dr. Dan Bentia si intreaga echipa medicala ii ureaza multa forta si curaj pentru o insanatosire grabnica!

Pentru orice suspiciuni sau probleme care nu trec in cateva zile sau saptamani, prezinta-te la un consult! Indiferent de diagnostic, daca este depistat rapid, sansele de recuperare si insanatosire cresc spre 100%. Nu uita, te poti programa sunand la 021 9699, Call Center disponibil Non Stop, sau folosind formularul online!

Articol realizat de dr. Dan Bentia, Medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.