Tromboliza pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. Tromboliza intravenoasă este recomandată în accidentul vascular ischemic în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor.

Fereastra terapeutică restrânsă în care poate fi administrat tratamentul pentru AVC face ca viteza de reacție și conlucrarea dintre echipa de pe ambulanță, medicii din CPU și medicul neurolog (care indică administrarea substanței) să fie esențială. Pacientul este apoi internat la Secția de Neurologie, unde rămâne sub tratament și sub supraveghere medicală. Pe parcursul spitalizării, pacienții care au indicație în acest sens beneficiază de consult și tratament de medicină fizică și reabilitare în cadrul Departamentului SANADOR de Recuperare și Medicină Fizică.

Accidentul vascular cerebral ischemic acut

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce prin întreruperea alimentării cu sânge a unei părți din creier, astfel încât țesutul cerebral din regiunea afectată nu mai poate primi oxigen și nutrienți. Celulele cerebrale încep să moară încă din primele minute, în funcție de severitatea ocluziei și de existența sau nu a circulației colaterale.

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală majoră și asigurarea unui tratament prompt este esențială pentru evoluția ulterioară. Intervenția rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului și complicațiile pe termen lung.

Simptomatologia AVC

Semnele și simptomele unui AVC acut pot include:

  • Probleme de vorbire și de înțelegere a vorbelor altora – confuzie, vorbire neclară, afazie.
  • Paralizie sau amorțeală a feței, brațului sau piciorului, instalate brusc. Adesea, manifestările sunt unilaterale.
  • Probleme cu vederea binoculară – vedere încețoșată la unul sau amândoi ochii, vedere dublă.
  • Dureri de cap instalate brusc, care se pot însoți de vărsături, amețeală, stare alterată a conștienței.
  • Probleme la mers – mers ebrios, pierderi de echilibru, mișcări necoordonate.

FAST

În cazul în care observați unul din următoarele semne sau simptome, chiar dacă acestea se pot remite, este nevoie să solicitați de urgență asistență medicală:

  • Asimetrie facială (F): rugați pacientul să zâmbească; observați că o parte a feței rămâne imobilă?
  • Slăbiciune asimetrică a brațelor (A): rugați pacientul să ridice ambele brațe; observați că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat?
  • Vorbirea (S - speech): rugați pacientul să repete o frază simplă; vorbirea îi este confuză sau de neînțeles?

Dacă ați observat oricare din aceste semne, apelați de îndată serviciul medical de urgență. Nu așteptați pentru a vedea dacă se îmbunătățesc simptomele, fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul (T), crește riscul de producere a unor leziuni cerebrale ireversibile și de dizabilități.

Ce este tromboliza?

Prin tromboliză intravenoasă, se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne și cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele. Administrarea tromboliticului reprezintă tratamentul de elecție pentru accidentul vascular cerebral ischemic acut, la momentul actual, pe plan mondial. Pacienții cu ocluzia unui vas mare pot fi candidați pentru trombectomie endovasculară.

Tromboliza constă în injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (alteplază), în doza calculată în funcție de greutatea pacientului. Substanța administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sanguine, astfel încât țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze.

Eficacitatea trombolizei

Eficacitatea trombolizei depinde de timpul scurs de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic acut, fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este efectuat într-un interval de timp mai scurt de la debutul AVC.

Rata de recanalizare prin tromboliză i.v. este de aproximativ 40% în fereastra terapeutică de 4,5 ore. În aproximativ 6–8% din cazuri, pot să apară sângerări secundare la nivelul creierului sau cu alte localizări.

Eficacitatea tratamentului depinde și de gravitatea cazului. Dacă situația este foarte gravă de la început, poate surveni decesul (nu din cauza medicamentului, ci din cauza leziunii severe a creierului deja produse înainte de sosirea la spital). Statistic, în lume, au fost înregistrate până la 12–14% decese din totalul cazurilor.

Cum recunoaștem un accident vascular cerebral?

Este esențial ca semnele și simptomele unui accident vascular cerebral ischemic acut să fie recunoscute cât mai repede, pentru ca pacienții să ajungă de urgență la un spital care dispune de un departament specializat, pentru a primi acest tratament.

Simptomele unui accident vascular cerebral ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcție de dimensiunea și localizarea cheagului de sânge. Acestea sunt: pareze și paralizii ale mâinii, piciorului sau feței, dificultăți de vorbire și înțelegere, paralizii de nervi cranieni, tulburări de mers, pierderea echilibrului și a coordonării, amorțeli sau scăderea sensibilității la nivelul feței și membrelor, tulburări de vedere.

Contraindicațiile trombolizei

Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienți, printre care cei cu patologie cerebrală (hemoragie cerebrală în antecedente, intervenție neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală), patologie cardiovasculară (disecție de aortă, endocardită infecțioasă), patologie gastrointestinală (hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat), precum și pacienților care urmează tratament cu anumite anticoagulante orale.

De asemenea, procedura este contraindicată la pacienții care ajung la spital în afara ferestrei terapeutice de 4 ore și jumătate.

Departamentul de Neurologie din Spitalul Clinic SANADOR

Secția de Neurologie din Spitalul Clinic SANADOR este singurul departament de profil cu posibilitate de spitalizare continuă post-tromboliză din sectorul medical privat din București. La SANADOR, asistența medicală de specialitate este asigurată permanent prin linii de gardă formate din medici primari și specialiști competenți și cu experiență bogată.

Secția de Neurologie este dotată cu aparatură de înaltă performanță, pacienții beneficiind de servicii de diagnostic, tratament și supraveghere medicală. La Spitalul Clinic SANADOR, asigurăm servicii de specialitate pentru o gamă largă de afecțiuni neurologice:

  • urgențe neurovasculare (accidente vasculare cerebrale ischemice și hemoragice);
  • boli inflamatorii demielinizante ale sistemului nervos (scleroză multiplă, neuromielită optică);
  • boala Parkinson și alte manifestări extrapiramidale (sindrom extrapiramidal);
  • epilepsie;
  • demențe (boala Alzheimer, demențe mixte);
  • afecțiuni ale sistemului nervos periferic (mononevrite, polinevrite);
  • stenoze arteriale carotidiene și vertebrale;
  • algii craniene;
  • patologia algică a coloanei vertebrale.

Pacienții internați la Spitalul Clinic SANADOR beneficiază de consultații interdisciplinare, existând o strânsă colaborare cu specialiștii din cadrul departamentelor Cardiologie, Chirurgie vasculară, Neurochirurgie și Terapie intensivă.

Echipă medicală

Dr. Roxana-Elena Popovici

Neurologie Competențe în: electroencefalografie, ultrasonografie doppler cerebrală, electromiografie.
Șef Secție Neurologie, Spitalul Clinic SANADOR

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Adriana Grigore

Neurologie Competență în ecografie.

Clinica SANADOR Militari

Dr. Iuliana-Mădălina Mitescu

Neurologie

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Luiza Maria Răuță

Neurologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Iulia Elena Petre

Neurologie

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mirela Drăghici

Neurologie Competențe în: ultrasonografie Doppler cerebrală, electroencefalografie, electromiografie, managementul serviciilor de sănătate

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Vlad Mihail Bucică

Neurologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Ionelia Cristea

Neurologie Competență în electroencefalografie.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Patricia Daniela Toboc

Neurologie Competențe în: electroencefalografie, electromiografie, ultrasonografie doppler cerebrală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Floriana Boghez

Neurologie Competențe în: Electromiografie, Electroencefalografie, somnologie nivel I + nivel II.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Simona Petrescu

Neurologie Competențe în: electromiografie, electroencefalografie și ultrasonografie doppler cerebrală.

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Laurențiu Simion

Neurologie Competențe în ultrasonografie doppler cerebrală și electroencefalografie

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Raluca Morar

Neurologie pediatrică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Prof. Dr. Ioan Buraga

Neurologie

Clinica SANADOR Băneasa, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mirela Chiru

Neurologie

Dr. Roxana Cristina Ciubotarescu

Neurologie Competente in Electromiografie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Mariana Modoran

Neurologie

Clinica SANADOR Militari

Dr. Emilia Cosofret

Neurologie

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mircea Cotolan

Neurologie Competente in Homeopatie

Dr. Andreea Drugea

Neurologie Competență în electroencefalografie

Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Stefan Dulamea

Neurologie

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Bogdan Dumitriu

Neurologie Competențe în: ultrasonografie doppler vasculară.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Ileana Victoria Geana

Neurologie doctor in stiinte medicale, cercetator stiintific

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mirela Hurtoi

Neurologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Ana Maria Iliescu

Neurologie Competente in: chirurgie laparoscopica nivel I- tehnici de baza

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Nicolae Ion

Neurologie Competente in Electroencefalografie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Elena Corina Jeler

Neurologie Competente in: ultrasonografie doppler cerebrala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Livia Lazar

Neurologie Competente in Ecografie Generala, Electroencefalografie, Ultrasonografie Doppler Cerebrala

Dr. Emilia Lunguț

Neurologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Claudia-Geanina Mariș

Neurologie Competente in: explorari functionale neurologice, terapia durerii, ultrasonografie doppler cerebrala; managementul serviciilor de sanatate; apiterapie, fizioterapie si aromaterapie

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Ioana Mîndruță

Neurologie Competențe în electrofiziologie (EEG, EMG, EP) și în managementul durerii

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Horia Nicolae

Neurologie Competente in: ultrasonografie doppler cerebrala, electroencefalografie

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Ana Maria Petrescu

Neurologie

Dr. Alina Loredana Poalelungi

Neurologie

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mirela Gabriela Irina Protosevici

Neurologie Competente in Ultrasonografie Doppler Cerebrala, Doctor in Medicina

Clinica SANADOR Băneasa

Dr. Virgil Bogdan Rotaru

Neurologie Competente in: electromiografie, ultrasonografie doppler cervicala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Marcelina Stanciu

Neurologie Competente in: urgente medico-chirurgicale in ambulator

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Laura Trifan

Neurologie Competență în ecografie doppler vascular.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Emil Tufănoiu

Neurologie Competențe în: electromiografie.

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Gabriela Vulpe

Neurologie Competente in: ultrasonografie doppler, electroencefalografie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Cătălin Nicolae Andrei

Neurologie

Conf. Dr. Adriana Dulămea

Neurologie Competență în ultrasonografie Doppler cerebrală

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Florentina Lehănceanu

Neurologie Medic primar Medicină de urgență, competențe în: endoscopie bronșică, ecografie generală, ecografie vasculară

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mara-Simina Olteanu

Neurologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Alina Mihaela Stuparu

Neurologie Competențe în: Electroencefalografie, Ultrasonografie Doppler Cerebrală.

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Ana-Florina Corbu

Neurologie Competență în electromiografie.

Dr. Cristina Herțea

Neurologie Competențe în: Electroencefalografie și Ultrasonografie doppler cerebrală.

Dr. Wanda Pop

Neurologie

Dr. Andreea Dragomir

Neurologie Competență în electromiografie.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Andra-Beatrice Duruinu

Neurologie

Clinica SANADOR Băneasa, Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Irina Oane

Neurologie

Clinica SANADOR Buzești

SANADOR