Scapă de pietrele la rinichi fără intervenții chirurgicale!

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, pacienții care suferă de litiază renală pot fi tratați prin litotriție extracorporeală cu unde de șoc (ESWL). Datorită acestei metode non-invazive de tratament, aceștia suferă mai puțin, iar internarea nu este obligatorie.

La Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital multidisciplinar privat din România, pacienții beneficiază de tratament sigur și eficient pentru tratarea litiazei renale. Spitalul dispune de aparatură de ultimă generație, complet computerizată cum ar fi Litotriptorul Siemens Variostar, cu dublu reperaj (fluoroscopic și ecografic), dar si de personal medical specializat - Dr. Rucsandra Manu, Medic primar Chirurgie urologică, care are peste 25.000 de intervenții de acest tip la activ.

Litotriția extracorporeală presupune dezintegrarea calculilor renali prin unde de șoc (raze X sau ultrasunete) produse în afara organismului, fără a produce leziuni ale țesuturilor. Fragmentele rezultate din calculul sfărâmat sunt în general între 1 și 3 mm și se elimină pe cale naturală. Metoda ESWL se folosește pentru eliminarea calculilor renali cu mărime de până la 2 cm.

Procedura se realizează în condiții de spitalizare minimă, durează aproximativ 45-60 de minute și nu necesită anestezie generală. După tratatarea pacientului prin ESWL, acesta este supravegheat o oră, după care poate pleca acasă. Acesta primește medicație împotriva durerii și trebuie să bea multe lichide pentru a favoriza eliminarea fragmentelor de calcul.

Datele statistice arată că între 75% și 90% dintre pacienții litiazici ce necesită tratament sunt astăzi supuși tratamentului extracorporeal cu unde de șoc. ESWL are puține contraindicații, printre care se numară sarcina, obezitatea morbidă, insuficiența renala, malformații sau cancer renal, bolnavi cu tulburări de coagulare. Se recomandă precauție în cazul bolnavilor cu hipertensiune arterială necontrolată medicamentos (crește riscul hemoragiilor).

Eficacitatea litotripsiei extracorporeale poate fi afectată de localizarea, diametrul, numărul, compoziția chimică a calculilor renali sau prezența infectiei. Pe măsură ce diametrul calculului depășește 2 cm, rata succesului scade semnificativ, fiind de 50% în monoterapia ESWL.

SANADOR