Ce este colica renală?

Colica renală este durerea determinată de prezența unui calcul la nivelul rinichiului (bine-cunoscuta „piatră la rinichi” sau litiaza renală), care blochează căile urinare. Cu cât această piatră este mai mare în dimensiuni, cu atât devine mai intensă durerea la rinichi. Calculii de dimensiuni mai mici pot trece și pot fi eliminați ușor prin urină, pe când cei de dimensiuni mai mari vor necesita extracție chirurgicală.

Watch on YouTube
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Cauza principală pentru apariția colicii renale este prezența de calculi urinari. Există o serie de factori care pot crește riscul pentru a dezvolta pietre la rinichi, cum ar fi:

  • Aportul insuficient de lichide (deshidratarea) – atunci când nu se consumă suficiente lichide, urina se va forma într-o cantitate mai mică și va stagna, predispunând la formarea de calculi;
  • O dietă bogată în substanțe care determină formarea de calculi, cum ar fi calciul, proteinele sau oxalații; calculii urinari pe bază de calciu sunt cei mai frecvenți (80% din totalul calculilor renali);
  • Anumite boli metabolice, precum hiperparatiroidismul – în această situație există o cantitate crescută de calciu în sânge; excesul va ajunge să se elimine prin urină, unde va forma calculi;
  • Istoric familial sau personal de calculi – există un risc crescut să redezvoltați calculi urinari atunci când dumneavoastră sau rudele apropiate ați prezentat și în trecut; în această situație, este indicat un consult genetic;
  • Stenoza ureterală,
  • Infecțiile urinare – anumite bacterii care cresc concentrația de amoniac și pH-ul la nivel urinar, precum Proteus sau Klebsiella, determină formarea așa-numitor calculi de struvit.
Watch on YouTube

Semnele și simptomele colicii renale

Atunci când un calcul blochează fluxul de urină, crește presiunea în rinichi și apare inflamația, ceea ce va determina durere de rinichi. Astfel, cauza care determină durere renală este nu calculul în sine, ci blocajul pe care acesta îl provoacă atunci când trece prin ureter (acel conduct care face legătura între rinichi și vezica urinară). Musculatura peretelui ureteral se contractă (apar mișcări de peristaltică), în vederea împingerii calculului către vezică, pentru a fi eliminat ulterior. Aceste spasme ale musculaturii ureterale determină durerile pe care le resimte pacientul.  

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Termenul de „colică renală” desemnează acel tip de durere intermitentă, intensă, care dispare și reapare brusc („în valuri”). Aceasta poate fi localizată în flanc (regiunea laterală a abdomenului, între coaste și șold) - atunci când calculul se află în prima porțiune a ureterului, sau poate migra în spate sau în jos, spre organele genitale externe (durere pelvină), atunci când calculul este localizat în porțiunea finală a ureterului. Durerea poate fi atât de intensă, încât să nu cedeze nici la doze foarte mari de medicație analgezică.

Alte semne și simptome însoțitoare în caz de colică renală sunt:

  • Greață și vărsături;
  • Dureri la micțiune (durere la urinare);
  • Micțiuni frecvente și reduse în cantitate (pacientul urinează puțin și des);
  • Senzație imperioasă (urgentă) de a urina;
  • Hematurie (sânge în urină) – apare când calculul „zgârie” căile urinare atunci când le traversează; culoarea urinei poate fi roz, roșie sau maronie, în funcție de cât de sus s-a produs trauma asupra căilor urinare;
  • Urină tulbure – acesta poate fi un indiciu că de infecție urinară;
  • Febră și frisoane – un alt indicator al infecției urinare asociate.

Când este colica renală o urgență?

Colica renală nediagnosticată sau netratată în timp util poate determina o serie de complicații, precum:

  • Pielonefrita obstructivă – reprezintă infecția sub presiune a urinei situată deasupra obstacolului determinat de calcul; este o mare urgență medicală, deoarece pacienții pot dezvolta rapid septicemie; în această situație, nu se va administra tratament antibiotic până ce calculul nu va fi eliminat;
  • Ureterohidronefroza – semnifică acumularea sub presiune a urinei în ureter și rinichi de partea afectată; dacă nu se elimină la timp calculul care a provocat litiaza ureterală, această acumulare a urinei va face compresie (va apăsa) pe partea funcțională a rinichiului, determinând atrofierea acestuia și insuficiență renală.
  • Colica renală în sarcină – deși este o urgență rară, reprezintă cea mai frecventă indicație de spitalizare de cauză non-obstetricală în rândul gravidelor. Poate fi destul de problematică, din cauza efectelor adverse ale radiațiilor ionizante utilizate în diagnostic, precum și din cauza efectelor adverse asupra fătului determinate de medicația utilizată în anestezie și analgezie; cel mai frecvent se manifestă cu durere în flanc, însoțită de hematurie. Aproximativ 80-90% dintre pacientele însărcinate cu simptomatologie de colică renală se află în trimestrul II sau III de sarcină, deoarece este mai dificil la acel moment al sarcinii ca un calcul să se elimine spontan.

Diagnosticul durerii renale

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pentru a putea descoperi cauza durerii, medicul urolog va începe cu examenul clinic al pacientului. Acesta va descrie caracterul durerii, ghidând medicul către o simptomatologie cu punct de plecare renal. Pentru a confirma suspiciunea, se vor utiliza metode imagistice de diagnostic, precum:

  • Ecografia renală – poate evidenția calculi mai mari de 5 milimetri și semne ale obstrucției renale, precum hidronefroza (distensia sau umflarea rinichiului din cauza acumulării de urină în exces); este, de asemenea, modalitatea preferată pentru examenul imagistic al pacientelor însărcinate, fiind o examinare neiradiantă și neinvazivă;
  • Examenul CT fără substanță de contrast – este standardul de aur pentru diagnosticul colicii renale, deoarece vizualizează rapid calculul și poate evidenția localizarea exactă a acestuia;
  • Radiografia abdominală simplă – poate identifica majoritatea calculilor renali, însă în aproximativ 10-20% din cazuri, structura calcului nu permite evidențierea radiografică a acestuia.  

Tratamentul colicii renale

Primul ajutor în caz de colică renală îl reprezintă administrarea unui tratament medicamentos.  Sunt utilizate calmante pentru colica renală de tipul antiinflamatoarelor non-steroidiene sau analgezice. În cazurile de durere extrem de severă, medicul poate prescrie medicație mai puternică, precum cea de tipul opioid. Se recomandă totodată hidratarea corespunzătoare. Aceasta poate fi de ajutor mai ales în cazul calculilor mici, de sub 5 milimetri, care se pot elimina spontan în urină, fără nicio intervenție.

În cazul calculilor mai mari de 5 milimetri, este necesară extracție printr-o intervenție urologică. De exemplu, se poate folosi litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL - Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), o procedură prin care se transmit, cu ajutorul unui aparat, unde de șoc ce fragmentează calculul din exteriorul corpului (extracorporal) în bucățele mai mici, care se vor putea elimina apoi spontan.

ESWL este o metodă neinvazivă de tratament, care dizolvă cu succes majoritatea calculilor urinari. Pentru a fi candidat pentru această intervenție, pacientul trebuie să îndeplinească anumite condiții, stabilite printr-un consult urologic anterior.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de tratament prin ESWL pentru colica renală, dacă există indicație în acest sens. Intervențiile sunt efectuate de Dr. Rucsandra Manu, medic primar chirurgie urologică, în urma unui consult urologic urmat de analizele și investigațiile imagistice necesare. Dr. Rucsandra Manu a efectuat peste 30.000 de proceduri ESWL pentru pacienți cu litiază reno-ureterală.

În cazul unor calculi mai mari, poate fi necesară montarea unui stent ureteral, cu ajutorul unui cistoscop. Cistoscopul este un tub prevăzut cu o lumină la capăt, care se introduce prin uretră în vezica urinară, cu scopul de vizualiza și efectua proceduri la nivelul acesteia, dar și pentru abordul celor două uretere. Stentul are rolul de a lărgi ureterul blocat, în scopul creării spațiului necesar pentru eliminarea calculului.

Metode de prevenție

  • Vino la SANADOR pentru tratamentul litiazei renale prin metoda minim invazivă ESWL! Programează-te!

Pentru a evita formarea calculilor urinari, trebuie respectate următoarele recomandări:

  • Hidratare suficientă – se recomandă între 6 și 8 pahare de apă pe zi;
  • Evitarea băuturilor acidulate – acestea conțin acid fosforic, compus ce poate favoriza dezvoltarea calculilor;
  • Limitarea aportului de proteină animală (carne roșie, pește, ouă);
  • Reducerea aportului de alimente bogate în oxalați, precum spanac, nuci, rubarbă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR