SANADOR ESTE SINGURUL SPITAL CLINIC PRIVAT IN CARE SE EFECTUEAZA TROMBOLIZA IN AVC ACUT

Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privata din Romania care poate trata un accident vascular cerebral ischemic acut (AVC) prin tromboliza intravenoasa. Procedura este una de rutina si presupune administrarea unei perfuzii ce contine substanta care ajuta la dizolvarea cheagului de sange care blocheaza un vas. Tratamentul dureaza o ora si presupune un protocol dedicat si o echipa multidisciplinara.

O conditie esentiala este ca pacientul sa vina la medic in fereastra terapeutica, adica in primele 3 ore (ideal) de la incident, maximum 4,5 ore. Semnele si simptomele clasice ale unui AVC sunt: deficitul motor, asimetrie faciala, tulburari de vorbire, tulburari de vedere. Analizele de sange au importanta maxima, iar tomografia cerebrala efectuata in Compartiment de Primiri Urgente (CPU) devine decisiva pentru un diagnostic de acuratete si/ sau diferential. Astfel, se exclude hemoragia cerebrala care contraindica tromboliza.

Tratamentul poate ajuta la o recuperare mai rapida a pacientului datorita restabilirii fluxului sanguin. In timpul tratamentului trombolitic pot aparea complicatii de tip hemoragic, de aceea si compartimentul ATI este foarte important.

Primul astfel de caz rezolvat in cadrul Spitalului Clinic SANADOR a fost al unui pacient pentru care sotia a chemat ambulanta zilele trecute si a ajuns la Camera de Garda la ora 10.30, respectiv la un interval de o ora si 45 de minute de la instalarea simptomelor: deficit motor si tulburare de vorbire.

Pacientul a fost evaluat respectand protocolul si, la interval de 45 de minute de la sosirea in CPU, i s-a administrat perfuzia. Practic, cu tot protocolul respectat, de la analize la CT, dupa nici 2 ore i-a fost administrat tratamentul salvator.

Conlucrarea dintre echipa de pe Ambulanta (detinem flota proprie de ambulante), specialistii CPU, medicul neurolog (care indica administrarea substantei) a fost perfecta. Evolutia pacientului a fost favorabila, cu remisia completa a deficitului motor si a tulburarii de vorbire.