O interventie cu rezultate spectaculoase si efectuata in premiera pentru Romania a avut loc la Spitalul SANADOR si a fost condusa de Prof. Dr. Petrisor Aurelian Geavlete, medic primar urologie, doctor in stiinte medicale.

Pacienta, in varsta de 72 de ani, a fost internata in Spitalul SANADOR primind diagnosticul de tumora vezicala infiltrativa cu invazia uretrei si a peretelui vaginal anterior. Pe langa varsta inaintata, complicatiile cazului au fost multiple - tumora se prezenta cu prinderea ambelor orificii ureterale in procesul tumoral, ureterohidronefroza dreapta gr I-II si ureterohidronefroza gr V, iar pacienta sufera de diabet zaharat tip II.

Echipa medicala, condusa de Prof. Dr. Petrisor Aurelian Geavlete a efectuat o interventie de pelvectomie anterioara (cu ablatia vezicii urinare, uterului, cervixului, trompelor, ovarelor precum si cu limfodisectia pelvina), uretrectomie, rezectia vaginului asociata cu nefroureterectomie stanga si ureterostomie cutanata dreapta. S-a optat in favoarea acestei interventii, de o vasta complexitate si in premiera nationala, pentru ca astfel s-a permis rezectia completa a procesului tumoral. La sfarsitul interventiei, care a durat 5 ore, au fost diminuate la minimum riscurile reaparitiei tumorii.

Evolutia postoperatorie a pacientei a fost favorabila, iar vindecarea s-a produs prin procesul per primam (de inchidere a plagilor in mod natural), iar examenul histopatologic a confirmat tumora uroteliala, T4G3, fara margini tumorale pozitive si fara invazia tumorala a ganglionilor regionali.

SANADOR