Infectiile respiratorii diagnosticate prin metoda PCR Multiplex in timp real

Laboratorul SANADOR foloseste cele mai noi tehnologii patentate de Seegene pentru diagnosticul infectiilor respiratorii. Cu ajutorul tehnologiei unice proprii Seegene, de ultima generatie se poate determina o gama variata de bacterii si virusuri respiratorii utilizand metoda gold-standard de biologie moleculara: PCR Multiplex in timp real. Seegene este unul din liderii mondiali in dezvoltarea de tehnologii clinice moleculare. Paneluri infectii respiratorii: Infectiile tractului respirator relevante clinic cauzate de zeci de agenti patogeni respiratori virali si bacterieni apar de obicei la adulti dar si la copii si adolescenti. Pentru a putea utiliza strategii eficiente de tratament si pentru a controla raspandirea bolii, medicii au nevoie sa stie care dintre agenti patogeni sunt responsabili de aparitia simptomelor clinice. Cu toate acestea, metodele traditionale sunt lente, neconcludente sau inexacte. Multi clinicieni trimit de multe ori acasa pacientii fara tratament, sau prescriu antibiotice empiric fara determinarea agentilor patogeni infectiosi. Metoda multiplex PCR in timp real, care poate detecta atat agenti patogeni virali cat si bacterieni simultan, este potrivita pentru determinarea sursei de infectie cu exactitate si cu sensibilitate ridicata, pentru a imbunatati ingrijirea individuala a pacientilor si pentru a preveni utilizarea gresita sau supra-dozarea de antibiotice. In Laboratorul SANADOR se pot efectua urmatoarele paneluri pentru diagnosticul infectiilor respiratorii:

Panel 1 (Virusuri) Panel 2 (Bacterii)
Adenovirus Enterovirus Parainfluenza virus 1 Parainfluenza virus 2 Parainfluenza virus 3 Parainfluenza virus 4 Maetapneumovirus Chlamydophila pneumoniae Mycoplasma pneumoniae Legionella pneumophila Bordetella pertussis Bordetella parapertusis Streptococcus pneumoniae Haemophilus influenzae
Principiul metodei : Detectia unor secvente tinta specifice de la nivelul genomurilor agentilor patogeni cautati prin amplificarea prin PCR in timp real. Specimenul recoltat si Conservarea: Se recolteaza secretie nazala cu tamponul din recoltorul Eswab, Copan, cod 482C. Se pastreaza si se transporta la rece (+2..+8a°C). Mod de lucru: Din proba se preleveaza un volum de lucru din care se extrage materialul genetic (ADN si ARN), care urmeaza sa fie amplificat prin metoda PCR. Amplificarea specifica este inregistrata in timp real pe baza acumularii semnalului fluorescent specific fiecarei tinte moleculare in parte. Interpretarea rezultatelor: Un rezultat pozitiv indica prezenta genomului patogenului testat. Valori de referinta: ADN patogen in testare negativ. Testul a fost verifcat pentru specificitate, cu succes, pe urmatoarele tulpini: Panel 1: Adenovirus C tip 1, Adenovirus C tip 2, Adenovirus B tip 3, Adenovirus E tip 4, Adenovirus C tip 5, Adenovirus D tip 8, Adenovirus A tip 18, Adenovirus D tip 23, Adenovirus F tip 40, Metapneumovirus uman, Virus Coxsackie A9, Virus Coxsackie B1, Virus Coxsackie B2, Virus Coxsackie B3, Virus Coxsackie B4, Virus Coxsackie B5, Virus Coxsackie B6, Echovirus 6, 7, 9, 11, 22 (Parechovirus), 25, 30, 34 (Cox A24 C), Enterovirus 70 (D), 71 (A), Virus Polio, Parainfluenza virus 1, 2, 3, 4A, 4B. Panel 2: Streptococcus pneumoniae, Legionella pneumophila serotipurile 1-14, Haemophilus influenzae, Bordetella parapertusis, Mycoplasma pneumoniae MI 129-B7, Mycoplasma pneumoniae tulpina FH, Bordetella pertusis, Chlamydophila pneumophila AR-39, Haemophilus aegyptius. Limite si interferente:
  1. Rezultatul acestui test trebuie corelat cu evaluarea clinica si cu alte proceduri de diagnostic.
  2. Acest test nu identifica susceptibilitatea antivirala/antimicrobiana.
  3. Detectia acidului nucleic bacterian este dependenta de cantitatea de genom din proba, care poate fi influentata de modul de colectare a probelor, manipularea acestora (transport, conservare) si preparare (dilutie, extractie). Executia inadecvata a acestor etape poate conduce la rezultate incorecte.
SANADOR