ESWL - litotripsia extracorporeala cu unda de soc

ESWL - spargerea pietrelor la rinichi / rezolvarea pietrelor la rinichi fara operatie

Introdusa in practica medicala in urma cu peste 30 de ani, mai exact in anul 1980, in Germania) - ESWL ( Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy ) - litotripsia extracorporeala cu unda de soc constituie o metoda moderna minim invaziva de tratament a litiazei reno-ureterale. La baza metodei sta dezintegrarea calculilor, ce se realizeaza prin unde de soc produse in afara organismului (extracorporeal), unde ce penetreaza tesuturile fara a produce leziuni ale acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor, numite concremente, se elimina spontan prin urina.

Pacientul scapa de pietre fara operatie! In prezent, peste 85% dintre pacientii cu litiaza reno-ureterala pot scapa de pietre fara operatie avand indicatie de rezolvare prin litotripsie extracorporeala (ESWL). 10 % din pacienti necesita interventii endourologice (nefrotomie percutanata, ureteroscopie antero- si retrograda) si doar 1-2% necesita operatii chirurgicale clasice. Perfectionarea continua a echipamentelor de litotripsie extracorporeala precum si a instrumentarului endoscopic au rasturnat complet indicatiile de tratament ale litiazei reno-ureterale.

La aceasta se adauga valul de presiune al pacientilor ce solicita noile metode de tratament datorita suferintei clinice reduse (dispare plaga operatorie) si a reintegrarii rapide socio-familiale (tratament ambulator sau in conditii de spitalizare minima). In ultmii ani litotripsia extracorporeala cu unda de soc a inceput sa fie efectuata cu succes si in centrele medicale private, Spitalul SANADOR din Bucuresti fiind unul dintre cel mai moderne si bine echipat centru privat din tara, dispunand de un litotriptor SIEMENS Variostar , de ultima generatie, cu dublu reperaj (fluoroscopic si ecografic) extrem de performant, modular precum si de personal medical calificat.

In spitalul SANADOR ESWL sunt efectuate de Dr. Rucsandra Manu , Medic primar urologie, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta in ESWL si Ecografie , avand o experienta acumulata in peste 20 de ani de tratament modern minim invaziv multimodal al pacientilor cu litiaza reno-ureterala, perioada in care a efectuat peste 25.000 de interventii ESWL CE TREBUIE SA FACA PACIENTUL CU LITIAZA RENO-URETERALA.

Pentru a Efectua interventia ESWL LA SPITALUL SANADOR Pacientul cu litiaza urinara care doreste sa efectueze interventia ESWL la Spitalul SANADOR necesita o Consultatie in vederea stabilirii indicatiei ESWL la doamna dr. Rucsandra Manu ( programare la telefon 0219699 ).

Protocolul de investigatii si criteriile de selectionare a pacientilor pentru ESWL Protocolul de investigatii cuprinde obligatoriu:

- Ecografia reno-vezicala
- Examenul radio-urografic
- Probe de functie renala
- Hemoleucograma
- Glicemie
- Probe de coagulare
- Sumar de urina
- Urocultura cu antibiograma
- EKG + consult cardiologic
- Consult preanestezic.

Indicatiile litotripsiei extracorporeale cu unda de soc Litotiptoarele s-au modificat foarte mult, s-au miniaturizat, sunt mult mai perfomante si mai ales sunt complet computerizate. In paralel s-a dezvoltat si arsenalul terapeutic endourologic. Indicatiile clasice ale litotripsiei extracorporeale nu s-au schimbat foarte mult.

Se considera ca ESWL reprezinta prima optiune terapeutica pentru pacientii cu litiaza renala sau ureterala, proximala/distala, cu diametrul intre 1-2 cm, care indeplinesc urmatoarele conditiile obligatorii pentru efectuarea cu succes a ESWL:
- rinichi functional urografic
- rinichi fara o dilatatie importanta a cavitatilor pielo-caliceale
- cale urinara libera distal de sediul litiazei supuse tratamentului ESWL.

Extinderea indicatiilor ESWL se poate face si pentru litiaza renala "la limita" (diametrul calculului intre 1,5 - 3 cm) si masa litiazica mare (calculii cu diametru peste 3 cm, litiaza multipla cu volum mai mare de 5 cm 3 , calculii coraliformi partiali sau completi).

Litiaza renala "la limita" poate fi abordata prin ESWL in monoterapie cu conditia asigurarii unei forme de drenaj (cel mai frecvent prin insertia prealabila a unui cateter ureteral autostatic double ,,J"), pentru a preveni obstructia ureterala prin concremente litiazice si aparitia de obstructii segmentare ureterale - " steinstrassen ".

Rezolvarea litiazelor renale "la limita" presupune un efort terapeutic prelungit. Acest lucru se traduce printr-un numar semnificativ mai mare de sedinte ESWL, spatiate pe perioade de cateva luni si cu o rata " stone free" mai mica , cu o frecventa mai mare a restantelor litiazice, frecvent restante deliberate. Costul terapeutic mai mare asociaza o insumare a morbiditatii procedurale si o proportie semnificativa a restantelor litiazice.

Contraindicatiile litotripsiei extracorporeale cu unda de soc

Litotripsia extracorporeala este metoda de tratament minim invaziv a litiazei reno-ureterale, cu cele mai putine riscuri si complicatii si teoretic, orice pacient cu calcul renal si ureteral este un potential candidat pentru ESWL. Totusi exista cateva contraindicatii absolute si relative.

Contraindicatii absolute:
- insuficienta renala acuta obstructiva si insuficienta renala cronica
- infectii acute ale parenchimului si cailor urinare (pielonefrita acuta, pionefroza, urosepsis)
- litiaza pe rinichi nefunctional
- obstructia necorectata a caii urinare in aval (stenoza de tija caliceala, stenoza de jonctiune pielo-ureterala, stenoza ureterala)
- dezechilibrul fluido-coagulant (coagulopatii netratate)
- hipertensiunea arteriala necontrolata terapeutic
- sarcina.

Contraindicatii relative / temporare:
- tulburari de ritm si de conducere, pacientii cu pace-maker cardiac
- tulburari metabolice necorectate (diabet zaharat decompensat, ciroza hepatica decompensata)
- tuberculoza activa
- anevrismul de aorta sau calcifieri ale arterei renale
- containdicatii tehnice (obezitate > 130 kg, pacienti > 2m sau < 1m)
- deformari ale coloanei vertebrale, micului bazin sau ale extremitatilor
tratament medicamentos pentru afectiuni asociate (tratament antiagregant-anticoagulant).