ESWL - fragmentarea pietrelor la rinichi / rezolvarea pietrelor la rinichi fără operație

Introdusă în practica medicală în urmă cu peste 30 de ani, mai exact în anul 1980, în Germania) - ESWL ( Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy ) - litotriția extracorporeală cu unde de șoc constituie o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale. La baza metodei stă dezintegrarea calculilor, ce se realizează prin unde de șoc produse în afara organismului (extracorporeal), unde ce penetrează țesuturile fără a produce leziuni ale acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor, numite concremente, se elimină spontan prin urină.

Pacientul beneficiază de tratament fără a recurge la intervenție chirurgicală! În prezent, peste 85% dintre pacienții cu litiază reno-ureterală pot scăpa de pietre fără operație având indicație de rezolvare prin litotriție extracorporeală (ESWL). 10% dintre pacienți necesită intervenții endourologice (nefrotomie percutanată, ureteroscopie antero- și retrogradă) și doar 1-2% necesită intervenții chirurgicale clasice. Perfecționarea continuă a echipamentelor de litotriție extracorporeală precum și a instrumentarului endoscopic au răsturnat complet indicațiile de tratament ale litiazei reno-ureterale.

La aceasta se adaugă valul de presiune al pacienților ce solicită noua metodă de tratament datorită suferinței clinice reduse (dispare plaga operatorie) și a reintegrării rapide socio-familiale (tratament ambulator sau în condiții de spitalizare de scurtă durată). În ultimii ani litotriția extracorporeală cu unde de șoc a început să fie efectuată cu succes și în centrele medicale private, Spitalul Clinic SANADOR din București fiind unul dintre cele mai moderne și bine echipate centre private din țară, dispunând de un litotriptor SIEMENS Variostar , de ultimă generație, cu dublu reperaj (fluoroscopic și ecografic) extrem de performant, modular precum și de personal medical calificat.

În Spitalul Clinic SANADOR, ESWL este efectuată de Dr. Rucsandra Manu , Medic primar urologie, Doctor în Științe Medicale, Competență în ESWL și Ecografie , având o experiență acumulată în peste 20 de ani de tratament modern minim invaziv multimodal al pacienților cu litiază reno-ureterală, perioadă în care a efectuat peste 25.000 de intervenții ESWL.

Pentru a efectua intervenția ESWL la Spitalul Clinic SANADOR, pacientul cu litiază urinară care optează pentru această metodă de tratament, necesită o consultație în vederea stabilirii indicației ESWL la doamna dr. Rucsandra Manu (programare la telefon 0219699).

Protocolul de investigații și criteriile de selecționare ale pacienților pentru ESWL cuprinde:

- Ecografia reno-vezicală;
- Examenul radio-urografic;
- Probe de funcție renală;
- Hemoleucogramă;
- Glicemie;
- Probe de coagulare;
- Sumar de urină;
- Urocultură cu antibiogramă;
- EKG + consult cardiologic;
- Consult preanestezic.

Indicațiile litotriției extracorporeale cu undă de șoc

Litotriptoarele s-au modificat foarte mult, s-au miniaturizat, sunt mult mai perfomante și mai ales sunt complet computerizate. În paralel s-a dezvoltat și arsenalul terapeutic endourologic. Indicațiile clasice ale litotriției extracorporeale nu s-au schimbat foarte mult.

Se consideră că ESWL reprezintă prima opțiune terapeutică pentru pacienții cu litiază renală sau ureterală, proximală/distală, cu diametrul între 1-2 cm, care îndeplinesc următoarele condiții obligatorii pentru efectuarea cu succes a ESWL:

 • rinichi funcțional urografic;
 • rinichi fără o dilatație importantă a cavităților pielo-caliceale;
 • cale urinară liberă distal de sediul litiazei supuse tratamentului ESWL.

Extinderea indicațiilor ESWL se poate face și pentru litiaza renală "la limită" (diametrul calculului intre 1,5-3 cm) și pentru masă litiazică mare (calculi cu diametru peste 3 cm, litiază multiplă cu volum mai mare de 5 cm, calculi coraliformi parțiali sau compleți).

Litiaza renală "la limită" poate fi abordată prin ESWL în monoterapie cu condiția asigurării unei forme de drenaj (cel mai frecvent prin inserția prealabilă a unui cateter ureteral autostatic double ,,J"), pentru a preveni obstrucția ureterală prin concremente litiazice și apariția de obstrucții segmentare ureterale - "steinstrassen".

Rezolvarea litiazelor renale "la limită" presupune un efort terapeutic prelungit. Acest lucru se traduce printr-un număr semnificativ mai mare de ședințe ESWL, spațiate pe perioade de câteva luni și cu o rată "stone free" mai mică, cu o frecvență mai mare a restanțelor litiazice. Costul terapeutic mai mare asociază o însumare a morbidității procedurale și o proporție semnificativă a restanțelor litiazice.

Contraindicațiile litotriției extracorporeale cu undă de șoc

Litotriția extracorporeală este metoda de tratament minim invazivă a litiazei reno-ureterale, cu cele mai puține riscuri și complicații. Orice pacient cu calcul renal și/sau ureteral poate fi în teorie un potențial candidat pentru ESWL. Totuși există câteva contraindicații absolute și relative.

Contraindicații absolute:

 • insuficiență renală acută obstructivă și insuficiență renală cronică;
 • infecții acute ale parenchimului și căilor urinare (pielonefrită acută, pionefroză, urosepsis);
 • litiază pe rinichi nefuncțional;
 • obstrucție necorectată a căii urinare în aval (stenoză de tijă caliceală, stenoză de joncțiune pielo-ureterală, stenoză ureterală)
 • dezechilibru fluido-coagulant (coagulopatii netratate);
 • hipertensiune arterială necontrolată terapeutic
 • sarcină.

Contraindicații relative/temporare:

 • tulburări de ritm și de conducere, pacienți cu pace-maker cardiac;
 • tulburări metabolice necorectate (diabet zaharat decompensat, ciroză hepatică decompensată);
 • tuberculoză activă;
 • anevrismul de aortă sau calcificări ale arterei renale;
 • contraindicații tehnice (obezitate peste 130 kg, pacienți mai înalți de 2 m sau mai scunzi de 1 m)
 • deformări ale coloanei vertebrale, micului bazin sau ale extremităților;
 • tratament medicamentos pentru afecțiuni asociate (tratament antiagregant-anticoagulant).
SANADOR