Prostata, glandă a sistemului reproducător masculin, are multiple roluri în organism, precum: secreția de fluid ce intră în compoziția lichidului seminal, rol în micțiune, în funcția erectilă. Prostata poate fi afectată de trei tipuri de afecțiuni: hiperplazia („adenomul de prostată”), prostatita (afecțiunea inflamatorie acută sau cronică) și cancerul de prostată.

Cancerul de prostată, o cauză importantă de mortalitate la bărbat, se dezvoltă lent și de obicei asimptomatic, la nivelul zonei periferice a prostatei. În România, cancerul de prostată era al treilea cel mai frecvent cancer nou diagnosticat la bărbați, în 2018, conform estimărilor Globocan.

La fel ca în cazul oricărui alt cancer, apar mutații ale celulelor prostatice urmate de proliferări haotice ce conduc către dezvoltarea tumorilor prostatice. Factorii de risc includ: vârsta avansată, istoricul familial de cancer, obezitatea, fumatul, expunerea la agenți toxici, episoadele recurente de prostatită.

Ce bărbați sunt cei mai expuși riscului de cancer de prostată?

Odată cu avansarea în vârstă, mai ales după trecerea pragului de 50 de ani, este recomandată vizita la medicul urolog în vederea începerii screeningului pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată.

Simptomele frecvente ale cancerului de prostată

Ce simptome ar trebui să urmărească pacientul?

Simptomatologia în cancerul de prostată poate fi absentă, atipică sau asemănătoare celei date de hiperplazia prostatică.

Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • Poliakiuria – urinări frecvente, în cantități mici, deseori asociate cu nicturie (senzație de urinare pe parcursul nopții);
  • Dificultăți la urinare (disurie) sau ejaculare;
  • Disfuncții erectile;
  • Hematurie (prezența de sânge în urină) sau hemospermie (prezenta de sânge în spermă);
  • Scăderea presiunii jetului urinar.

Investigații pentru depistarea cancerului de prostată

Ce trebuie să facă un bărbat de peste 50 de ani?

După depășirea acestui prag, bărbaților li se recomandă evaluarea urologică anuală, dublată de investigații paraclinice precum dozarea PSA (antigenul specific prostatic), free PSA. În completare, se recomandă efectuarea de analiză a urinei, examenul ecografic al aparatului urinar (rinichi, vezică, prostată) sau ecografia transrectală.

În cazul unor valori PSA crescute, nu este întotdeauna vorba de cancer de prostată, deoarece acestea pot fi întâlnite și în cazul inflamațiilor sau în cazul unui adenom de prostată voluminos, însă medicul urolog va recomanda efectuarea unui examen imagistic prin rezonanță magnetică (IRM).

La SANADOR, pot fi efectuate toate investigațiile preliminare pentru screeningul cancerului de prostată. De asemenea, SANADOR asigură și accesul la examenul IRM multiparametric al prostatei 3 Tesla, cea mai precisă pentru screeningul imagistic al cancerului de prostată.

Ce trebuie să facă un pacient suspect de cancer de prostată clinic, paraclinic și imagistic?

Dacă, în urma examenului clinic (tușeul rectal), al testelor paraclinice (valori PSA mărite) și al examenului imagistic (IRM) se menține suspiciunea de cancer de prostată, este necesară puncția bioptică a prostatei.

Puncția biopsie prostatică rămâne standardul „de aur” pentru diagnosticul cancerului de prostată. La SANADOR, această procedură se efectuează sub anestezie generală, pentru confortul pacientului.

Biopsia prostatei prin fuzionarea în timp real a IRM cu imaginea ecografică este o tehnică nouă, realizată cu ajutorul ecografului bk3000, unic în România. Dotat cu software-ul bkFusion, acest aparat avansat permite fuzionarea imaginii ecografice cu imaginile RM obținute anterior, crescând semnificativ acuratețea și precizia puncțiilor în cazul tumorilor prostatice de mici dimensiuni.

Tratamentul cancerului de prostată

Opțiuni terapeutice pentru cancerul de prostată

Spitalul Clinic SANADOR oferă o multitudine de opțiuni terapeutice pentru cancerul de prostată.

Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte și poate include:

Informații oferite de Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

SANADOR