5 motive pentru care sa mergi periodic la cardiolog

Desi o crezi inca tanara, ti se pare ca nu da semne de oboseala si ca functioneaza perfect, inima are nevoie de controale periodice. Si numai un specialist cardiolog poate sa te lamureasca. De cele mai multe ori, afectiunile cardiace se instaleaza fara sa dea semne. Sau daca le dau, acestea sunt ignorate.

Statisticile au scos la iveala un lucru extrem de ingrijorator: 45% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala. Tinerii sunt predispusi la boli cardiovasculare din cauza adoptarii unui stil de viata inadecvat (fumat, sedentarism, obezitate, alimentatie nesanatoasa), astfel incaat exista cazuri de infarct miocardic acut sub varsta de 30 de ani!

Si motorul vietii are nevoie de revizii periodice

Pentru a te asigura ca ,,motorul" vietii tale merge ,,ca uns" este necesar sa fie ,,verificat'' de medicul cardiolog macar o data pe an. Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, bolile cardiovasculare ucid mai multi oameni decat toate formele de cancer. Cam 1 din 3 romani sufera din cauza hipertensiunii arteriale. Dar trist este ca nu numai adultii, ci si copiii au inceput sa fie afectati. Caci, nefiind dureroasa poate curma viata in orice moment, in urma unui accident vascular cerebral sau a unui infarct miocardic. Potrivit Ghidului European pentru Preventia Bolilor Cardiovasculare, exista doua categorii de factori de risc. Factorii de risc modificabili sunt responsabili pentru mai bine de 80% dintre cardiopatii, afectiuni cerebrale si vasculare. Cei nemodificabili, precum varsta sau ereditatea trebuie acceptati. Printre factorii de risc modificabili sunt hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul. Acestea fiind spuse, o vizita la cardiolog nu are cum sa-ti faca decat bine.

5 semne inselatoare ale bolilor cardiovasculare

In general, afectiunile cardiovasculare se dezvolta lent, fara a da prea multe semne. Este si motivul pentru care majoritatea pacientilor ajung la medicul cardiolog tardiv, cu complicatii. De aceea, vizitele periodice la cardiolog pot salva vieti. Iata cateva dintre semnele care nu ar trebui ignorate:

1.Transpiratia
Simti ca-ti curg apele pe tine chiar si in stare de relaxare. Pui totul pe seama temperaturilor ridicate sau a tulburarilor hormonale. Insa, ar trebui sa te gandesti ca transpiratia este unul dintre simptomele frecvente asociate durerii toracice din infarctului miocardic acut.

2. Lipsa de aer
Senzatia de sufocare, insotita sau nu de durere in piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare. Daca obosesti exagerat la eforturi mici, se impune vizita la medic.

3.Picioare umflate
Edemele cauzate de lichidele retinute in organism, mai ales la nivelul gambelor pot reprezenta un semn de insuficienta cardiaca.

4.Ameteli
Te simti sleita de puteri si te ia ameteala cand te astepti mai putin? Ai nevoie de un control al ritmului cardiac. Si asta pentru ca tulburarile de ritm au consecinte extrem de grave.

5.Tusea
Cu sau fara suieraturi, tusea nejustificata poate fi semnul unei boli de inima.

Ce se intampla la cardiolog

Anamneza (discutia cu pacientul) este extrem de utila in stabilirea unui diagnostic corect. Examenul clinic nu presupune doar ascultarea inimii si masurarea pulsului, ci cuprinde evaluarea completa a aparatelor si sistemelor organismului, bolnavul fiind privit ca un tot unitar.
- Masurarea tensiunii arteriale este foarte importanta. Cand e crescuta, se recomanda un set de investigatii menite sa depisteze eventualele complicatii. Analizele de sange uzuale au scopul de a depista si trata factorii de risc cardiovascular (hemoglobina glicozilata, colesterol total, trigliceride, LDL, HD etc).
- Electrocardiograma (ECG) consta in verificarea activitatii inimii prin aplicarea de electrozi pe piele, care masoara ritmul si impulsurile care pleaca de la inima.
- Ecografia cardiaca arata eventualele modificari la nivelul valvelor, cavitatilor cardiace si ofera date despre contractilitatea inimii. Exista si ecografia transesofagiana, folosita in situatii particulare, de exemplu pentru a evalua severitatea unor valvulopatii atunci cand ecografia standard nu ofera date precise. Ecografia doppler arteriala ofera informatii despre gradul de ingustare a arterelor si doppler venoasa pentru diagnosticarea trombozelor venoase sau a insuficientei venoase cronice.
- Monitorizarea Holter ECG timp de 24-48 ore inregistreaza ritmul cardiac pentru a depista eventualele tulburari de ritm.
- Coronarografia este o procedura invaziva prin care se vizualizeaza arterele care iriga muschiul inimii identificand cu precizie ingustarile arterelor coronare din cauza aterosclerozei.