10 intrebari frecvente despre anticonceptionale

Anticonceptionalele au fost mereu un subiect controversat in randul femeilor, mai ales ca exista o multime de mituri despre ele, cum ca ar duce la ingrasare, la dereglari menstruale etc. Iata in continuare ce este adevar si ce este minciuna legat de faimoasa pilula contraceptiva!

Exista femei care se feresc de contraceptia orala din diferite motive, cele mai frecvente fiind sfaturile primite de la prietene sau alte cunostinte, mai mult sau mai putin informate in legatura cu acest subiect. Si uite asa, din ignoranta ajung sa aiba probleme din cauza sarcinilor nedorite. Asa ca informeaza-te si afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari!

1. Pot avea incredere in pilula orala?
Pastila contraceptiva orala are o eficienta de 99%, fiind una dintre metodele cele mai bune de preventie a unei sarcini nedorite. Metoda este perfect reversibila: odata ce ai intrerupt administrarea pastilelor, poti ramane insarcinata din nou.

2. Contraceptivele orale ingrasa?
Pastilele contraceptive nu ingrasa. Studiile arata ca numarul femeilor care se ingrasa in timp ce folosesc pilulele este asemanator cu al celor care slabesc atunci cand iau pilule. Unele femei acuza o retentie de apa mai mare in primele trei luni de administrare a pilulelor, insa acest efect dispare dupa perioada de acomodare.

3. Care este varsta de la care pot folosi pilule contraceptive?
Incepand cu varsta de 15 ani poti folosi pilulele contraceptive. Insa, inainte de a opta pentru o anumita categorie de pastile, cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul ginecolog pentru a-ti recomanda anticonceptionalul oral potrivit.

4. Daca iau pilule, mai este necesar prezervativul?
In cazul unei sarcini nedorite, pilula este suficienta, insa, atentie! Pilula nu te protejeaza si de alte boli venerice! In cazul in care exista riscul sa iei o astfel de boala de la un partener, cel mai indicat ar fi sa folosesti si prezervativul.

5. Se poate face cancer la san de la pilula contraceptiva?
Nu, pilulele contraceptive nu provoaca mult temutul cancer la san. Pana in prezent, pilulele au fost folosite in siguranta de milioane de femei. Specialistii sustin ca folosirea pilulelor contraceptive nu creste riscul aparitiei cancerului ci, dimpotriva, scade riscul cancerului ovarian si al celui de endometru (mucoasa care imbraca cavitatea uterului).

6. Ce efecte secundare au pilulele contraceptive?
Greturi, mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, denumite spotting-uri, in special daca femeia a uitat sa ia o pilula sau daca le ia cu intarziere, usoare dureri de cap, senzatie de tensiune a sanilor, usoara crestere a greutatii, amenoree (lipsa menstruatiilor), acestea sunt posibilele simptome. Atentie! Posibile, nu sigure. Aceste efecte secundare nu sunt obligatorii, ele apar doar la unele femeii si nu sunt periculoase pentru sanatate.

7. Hormonii pe care-i contine pilula contraceptiva sunt periculosi pentru sanatatea mea?
Dozele de hormoni continute de contraceptivele orale au fost diminuate de-a lungul timpului, astfel incat, in prezent s-au inlaturat aproape integral efectele secundare periculoase si s-a diminuat intensitatea celor foarte suparatoare, cum ar fi greturile si sangerarile.

8. Trebuie sa fac din cand in cand o pauza in care sa nu mai iau pilule pentru a lasa organismul "sa se odihneasca"?
Nu. Daca te simti bine si te-ai acomodat cu contraceptia hormonala, nu exista niciun motiv pentru care sa te opresti, decat daca te-ai decis ca vrei un copil.

9. Daca am luat timp indelungat pilule si acum nu le mai iau sunt protejata de o sarcina nedorita?
Imediat dupa terminarea foliei de contraceptiv si aparitia menstrei secundare intreruperii contraceptivului, nu mai exista protectie fata de o posibila sarcina.

10. Tratamentul cu anticonceptionale poate induce malformatii viitorilor mei copii, dupa intreruperea acestuia?
Dupa intreruperea contraceptivelor nu exista risc pentru malformatii fetale la viitoarea sarcina.