Ce înseamnă ciclu menstrual neregulat?

Ciclul menstrual neregulat este o problemă cu care se confruntă multe femei de vârstă fertilă și care le poate afecta semnificativ calitatea vieții. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații ginecologice realizate de medici cu o deosebită pregătire profesională, care vor stabili cauza tulburărilor menstruale și vor recomanda tratamentul potrivit.

Dereglările menstruale se pot manifesta sub mai multe forme: menstruația apare la un interval prea mare sau prea mic (mai devreme de 21 zile sau peste 35 de zile), nu apare deloc timp de 3 luni consecutive, fluxul menstrual este foarte abundent, cu sângerări anormale sau însoțit de durere pelvină intensă sau de vărsături.

În spatele acestor manifestări clinice neplăcute se pot ascunde tulburări hormonale sau afecțiuni serioase, care nu trebuie neglijate. De aceea, orice dereglare a ciclului menstrual trebuie să aducă pacienta la medicul ginecolog, pentru consultație și investigații suplimentare, care să identifice cauza care a provocat menstruație neregulată.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc care duc la ciclu menstrual neregulat

Ciclul menstrual normal durează în medie 28 de zile, putând varia între 21 și 35 de zile. La fiecare 28 de zile, există o perioadă de sângerare de aproximativ 4-7 zile – menstruația. Dereglările menstruale pot să apară din mai multe cauze, care diferă în funcție de tipul de tulburare menstruală existent.

Amenoreea (lipsa totală a menstruației peste 90 zile) poate fi determinată de o sarcină, de alăptare sau, la femeile care au peste 45 de ani, poate fi un semn al instalării menopauzei. Adolescentele care nu prezintă menarhă (prima menstruație) trebuie să efectueze un consult endocrinologic, pentru că dereglările hormonale pot afecta atât dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, cât și creșterea.

Oligomenoreea reprezintă perioade menstruale neregulate (aproximativ 6-8 menstruații de-a lungul unui an). Aceasta poate să apară în perioada de adolescență sau în perimenopauză (în apropierea menopauzei). Menstruațiile neregulate pot fi cauzate și de hipotiroidism sau hipertiroidism, din cauza dezechilibrului hormonal din organism.

Dismenoreea se manifestă prin menstruație însoțită de crampe abdominale foarte puternice, dureri lombare, greață și vărsături, care pot fi provocate de sindromul ovarelor polichistice sau de endometrioză.

De asemenea, boala inflamatorie pelvină, determinată de infecții cu transmitere sexuală, poate determina menstruații neregulate sau durere pelvină.

Menstruațiile anormale, cu durată prelungită, în cantitate prea mare, sau sângerarea între menstruații, pot fi cauzate de polipi endometriali. Cauze sistemice ale acestor sângerări sunt reprezentate de boli de coagulare a sângelui.

Factorii de risc pentru dereglări menstruale includ stresul, variațiile mari de greutate, exercițiile fizice excesive sau alte afecțiuni.

Semne și simptome ale menstruației neregulate

Dereglările menstruale se manifestă prin iregularitatea menstruațiilor, cel mai frecvent prin întârzieri sau prin absența menstruației. Acneea, obezitatea, creșterea excesivă a părului pe corp sunt semne ce apar atunci când ciclul menstrual neregulat este provocat de sindromului ovarelor polichistice.

Durerea abdominală, greața, vărsăturile, constipația sau diareea, modificările de apetit, durerile de cap, iritabilitatea sau sensibilitatea la nivelul sânilor alcătuiesc tabloul clinic al sindromului premenstrual și al dismenoreei.

Analize și investigații recomandate pentru dereglări menstruale

Dacă ciclul menstrual este neregulat, pacienta trebuie să noteze perioadele menstruale și manifestările clinice cu care se confruntă într-un jurnal sau într-o aplicație de monitorizare a menstruației. Aceste date vor fi folosite în timpul vizitei la medicul ginecolog.

Specialistul va efectua un examen clinic pelvin, un test de sarcină și apoi o ecografie transvaginală. Prin această investigație, medicul poate identifica eventuale chisturi ovariene, polipi sau fibroame uterine. În anumite cazuri, medicul poate recolta o biopsie endometrială sau poate realiza o histeroscopie, în special pentru sângerări anormale (metroragie).

Dacă suspectează că pacienta suferă de sindromul ovarelor polichistice, medicul va recomanda efectuarea unor analize hormonale, pentru a identifica dezechilibrele. Acestea, împreună cu imaginea ecografică de chisturi ovariene și cu criteriile clinice – hirsutism (păr în exces), acnee, obezitate, pun diagnosticul de sindrom de ovar polichistic.

Endometrioza este o afecțiune mult subdiagnosticată și cu o durată mare de timp între apariția semnelor și a simptomelor și diagnosticul de certitudine. Pentru a confirma sau pentru a exclude endometrioza drept cauză a ciclului menstrual neregulat, medicul poate recomanda examinarea RMN cu protocol pentru endometrioză, care implică injectarea unui gel la nivelul vaginului și al rectului, sau efectuarea unui RMN pelvin.

Posibile complicații ale unui ciclu menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat a fost asociat pe termen lung cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni grave, precum cancer ovarian, diabet zaharat de tip 2, boli psihice sau cardiovasculare.

Pacientele care se confruntă cu pierderii excesive de sânge în fiecare lună pot dezvolta anemie, manifestată prin amețeală, dureri de cap, slăbiciune sau bătăi rapide ale inimii.

De asemenea, calitatea vieții poate fi serios afectată, iar în lipsa unui tratament corect, care să amelioreze semnele și simptomele, pot să apară inclusiv tulburări psihice, precum depresia.

Atunci când ciclul menstrual neregulat este un efect al unei afecțiuni ginecologice cronice, precum endometrioza sau ovarul polichistic, în lipsa tratamentului potrivit poate să apară infertilitatea.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru menstruație neregulată

Cel mai utilizat tratament pentru menstruație neregulată este tratamentul de substituție hormonale. Anticoncepționalele (estro-progestative) sunt combinații de estrogeni și progesteron care mimează nivelul hormonal normal în organism. Acest tratament elimină iregularitatea menstruațiilor, dar și dismenoreea, deoarece pun în repaus ovarul. Dacă pacienta nu dorește pastile, medicul poate recomanda administrarea hormonilor sub o altă formă. Pentru ameliorarea durerilor menstruale, pot fi indicate antiinflamatoare.

Atunci când menstruația neregulată apare din cauza unor afecțiuni, ginecologul va stabili care este cel mai potrivit tratament pentru gestionarea acestora. Astfel, dacă dereglările ciclului menstrual sunt provocate de o infecție cu transmitere sexuală, aceasta va fi tratată cu antibiotic. 

Pentru a trata endometrioza, poate fi indicată o intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea zonelor afectate de țesut endometrial anormal. Operația poate fi recomandată și pentru eliminarea polipilor endometriali sau a fibroamelor uterine.

Disconfortul din timpul menstruației și dereglările scurte ale ciclului menstrual pot fi normale, dar dacă acestea persistă sau se agravează, atunci trebuie să fie investigate de medicul ginecolog. Evitarea stresului, a exercițiilor fizice prelungite și adoptarea unui stil de viață sănătos sunt metode care pot preveni dereglările de ciclu menstrual.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la consultații ginecologice oferite de medici experimentați și la toate analizele și investigațiile recomandate, pentru a stabili rapid și corect cauza dereglărilor menstruale. Tratamentul va fi stabilit personalizat, în funcție problema care a determinat ciclul menstrual neregulat, de vârsta pacientei și de posibile boli asociate.

SANADOR asigură servicii medicale complete, de cea mai bună calitate, pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. La SANADOR, pacientele beneficiază și de monitorizare pe termen lung, prin consultații și investigații periodice, pentru a se bucura de o bună calitate a vieții și pentru a preveni complicațiile.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR