Ce este blocul de ramură

 • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Blocul de ramură este o afecțiune în care există o întârziere sau un blocaj total pe traseul pe care impulsurile electrice îl parcurg pentru a face inima să se contracte. Impulsurile electrice care determină contracția inimii încep în camera superioară dreaptă a inimii, numită atriul drept, și se deplasează în camerele inferioare, numite ventriculi, prin două ramuri: stângă și dreaptă.

În mod normal, cei doi ventriculi se contractă în același timp. În blocul de ramură este afectată capacitatea impulsurilor electrice de a ajunge de-a lungul ambelor ramuri simultan, determinând contracția desincronizată a ventriculilor. Acest fenomen face mai dificilă pomparea sângelui în corp, provocând bătăi cardiace neregulate (aritmie).

Tipuri

Există două tipuri de blocuri de ramură:

 • bloc de ramură dreaptă – apare când are loc o întrerupere de-a lungul căii care trimite semnale electrice către ventriculul drept;
 • bloc de ramură stângă – apare atunci când există o deteriorare pe traseul care conduce semnalele electrice către ventriculul stâng.

Cauze și factori de risc

Au fost descrise multiple cauze care pot provoca apariția unui bloc de ramură, printre care se numără:

Factorii de risc care cresc riscul dezvoltării unui bloc de ramură includ:

 • înaintarea în vârstă – blocul de ramură este mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani;
 • sexul masculin;
 • istoricul de infarct miocardic acut;
 • intervenție chirurgicală pe inimă în trecut;
 • nivelul de potasiu crescut în sânge;
 • administrarea unor medicamente pentru tulburările de ritm cardiac.

Cum afectează blocul de ramură organismul

Un bloc de ramură afectează organismul în funcție de locul în care se află. În cazul unui bloc de ramură dreaptă, este întrerupt semnalul electric în fasciculului care transportă impulsul către ventriculul drept. Această problemă face ca ventriculul stâng să se contracte înaintea ventriculului drept, iar cantitatea de sânge ajunsă la plămâni să scadă. În cazul blocului de ramură stângă, situația este inversă, ventriculul drept ajungând să se contracte înaintea ventriculului stâng și scăzând volumul de sânge trimis la fiecare bătaie către organism.

Există situații când sunt blocate ambele ramuri, ceea ce poate duce la o frecvență cardiacă scăzută, care poate determina sincopă (pierderea stării de conștiență) și aritmii (ritm cardiac neregulat) care pot pune viața în pericol. Prin afectarea activității electrice a inimii, prezența unui bloc de ramură complică diagnosticul precis al altor afecțiuni cardiace, în special al unui infarct miocardic acut.

Semne și simptome pentru blocul de ramură

Majoritatea persoanelor cu un bloc de ramură nu prezintă niciun simptom. Din acest motiv, cei mai mulți nu știu că au această afecțiune. Atunci când există un răsunet clinic, blocul de ramură se poate manifesta cu:

 • angină pectoralădurere în piept, apărută mai frecvent la efort;
 • ameţeală;
 • sincopă sau presincopă;
 • aritmie – bătăi anormale ale inimii;
 • dispnee – dificultăți de respirație;
 • bradicardie – frecvență cardiacă mai scăzută decât în mod normal.

Metode de diagnostic

Pentru diagnosticul corect și complet al unui bloc de ramură este necesar un consult efectuat de un medic cardiolog care începe întotdeauna cu anamneza. Aceasta presupune discuția între pacient și medic despre eventualele simptome apărute, despre factorii de risc prezenți, despre istoricul medical personal, inclusiv istoricul medical al membrilor familiei.

Consultul continuă cu examenul clinic, la care medicul poate verifica pulsul și frecvența cardiacă, care pot în cazuri rare să semnalizeze prezența unei aritmii. Investigația specifică utilizată pentru a diagnostica un bloc de ramură este electrocardiograma (ECG sau EKG). Acest test rapid și nedureros măsoară activitatea electrică a inimii, cu ajutorul unor electrozi care sunt atașați pe piept și pe membre, pe care o transpune pe hârtie într-un set de 12 unde.

În blocul de ramură apar diverse modificări specifice ale acestor unde în funcție de ramura afectată. În cele mai multe cazuri, dacă nu există antecedente medicale semnificative, este suficient un EKG pentru bloc de ramură dreaptă. În schimb, când este identificat un bloc de ramură stângă la EKG este necesară continuarea investigațiilor medicale pentru descoperirea cauzei acestuia. Pot fi recomandate să se efectueze următoarele:

 • ecocardiografia – folosește ultrasunete pentru a oferi imagini detaliate ale inimii și valvelor cardiace; folosită pentru a identifica o afecțiune care poate cauza blocul de ramură;
 • măsurarea tensiunii arteriale;
 • analizele de sânge – pentru a verifica nivelul de colesterol (grăsimile) din sânge;
 • cateterismul cardiac – o procedură de cardiologie intervențională, utilizată pentru a analiza vasele de sânge de la nivelul inimii;
 • test de efort – pentru a analiza răspunsul cardiac la creșterea nivelului de efort fizic.

Stil de viață și tratament în blocul de ramură

Majoritatea persoanelor cu bloc de ramură nu prezintă simptome și nu necesită tratament după ce au fost diagnosticate. Unele modificări ale stilului de viață, cum sunt adoptarea unei alimentații echilibrate, exercițiile fizice regulate, evitarea alcoolului și tutunului și menținerea unei greutăți corporale normale ajută la prevenirea apariției complicațiilor unui bloc de ramură și evitarea afectării suplimentare a inimii.

Dacă este prezentă o afecțiune care cauzează blocul de ramură, cum sunt hipertensiunea arterială sau insuficiența cardiacă, tratamentul poate implica medicamente specifice acestora. În cazul unui bloc de ramură și antecedente de sincopă sau durere în piept poate fi recomandat un stimulator cardiac. Acesta este un dispozitiv intracardiac implantat sub pielea de pe toracele anterior, care este conectat prin două fire subțiri la partea dreaptă a inimii. Stimulatorul cardiac eliberează impulsuri electrice atunci când este necesar, pentru a susține inima să se contracte în mod regulat.

Atunci când un pacient are bloc de ramură și insuficiență cardiacă sau cardiomiopatie dilatativă, este necesară terapia de resincronizare cardiacă, folosind un stimulator cardiac biventricular. Acest tratament este similar cu implantarea unui stimulator cardiac, dar există și un al treilea fir conectat la partea stângă a inimii, astfel încât ambii ventriculi să se contracte organizat în același timp.

Tratament la SANADOR

Medicii SANADOR realizează investigații amănunțite, astfel încât să evalueze cu precizie gravitatea blocului de ramură. Secția de Cardiologie a Spitalului Clinic SANADOR are echipamente moderne, cu care se pot diagnostica numeroase afecțiuni cardiace. Dacă schimbările în stilul de viață și tratamentul medicamentos al afecțiunilor asociate nu au efect, medicii pot recomanda implantarea unui stimulator cardiac în Laboratorul de Electrofiziologie și Dispozitive Implantabile. Aici se implantează stimulatoare și defribilatoare pentru diverse afecțiuni cardiace, se realizează cercetări de electrofiziologie și ablații cu radiofrecvență.

Laboratorul deține și un angiograf ultraperformant, Philips Azurion 7, folosit pentru diferite proceduri diagnostice și terapeutice, inclusiv proceduri de aritmologie intervențională. De asemenea, sistemele de cartografiere 3D/4D în timp real și consolele de electrofiziologie intracardiacă multi-canal permit abordarea unui număr mare de afecțiuni cardiovasculare, boli valvulare, tulburări de ritm, afecțiuni ale venelor și a unor boli în care medicii pot recomanda embolizare arterială (fibrom uterin, tumori).

Măsuri de prevenție

Există mai multe măsuri de prevenție a apariției unui bloc de ramură, care se referă în special la un stil de viață sănătos:

 • consumarea de alimente sănătoase;
 • exerciții fizice regulate;
 • menținerea unei greutăți corporale în limite normale;
 • gestionarea nivelul de colesterol;
 • renunțarea la consumul de produse din tutun;
 • menținerea unei tensiuni arteriale normale;
 • controale cardiologice periodice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR