Laboratorul de Anatomie Patologică joacă un rol foarte important în stabilirea diagnosticului de certitudine al bolilor hepatice, pentru cea mai corectă decizie terapeutică. Vino la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR!

Anatomia patologică se ocupă cu studiul modificărilor macroscopice și microscopice ale celulelor și țesuturilor survenite în diverse stări patologice, utilizând procedee specifice de examinare:

  • Examenul macroscopic constă în descrierea pieselor de rezecție – dimensiuni, modificări de formă, culoare, consistență, survenite la țesuturile bolnave comparativ cu țesuturile sănătoase;
  • Examenul histopatologic al fragmentelor de organ presupune utilizarea unor secțiuni histologice ce au fost anterior supuse unor etape specifice de pregătire, apoi colorarea lamelor și examinarea amănunțită cu ajutorul unui microscop modern. Caracterele morfologice ale probei examinate pot indica diagnosticul, oferind în același timp și date despre stadializarea bolii;
  • Examen microscopic citologic (pentru puncții aspirative cu ac fin) identifică modificările de la nivel celular;
  • Imunohistochimia utilizează anumiți anticorpi pentru a detecta prezența unor proteine specifice în țesutul examinat și are un rol esențial atât în stabilirea originii histologice, în cazul tumorilor maligne nediferențiate, precum și în stabilirea terapiei adecvate pentru patologiile maligne.

Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR utilizează peste 300 de anticorpi/sonde validate din punct de vedere clinic și oferă servicii de imunohistochimie pentru o gamă largă de țesuturi fixate în formol și incluse la parafină, frotiuri citologice și blocuri celulare. Vino la SANADOR!

  • Laboratorul de Anatomie Patologică joacă un rol foarte important în stabilirea diagnosticului de certitudine al bolilor hepatice și pentru ghidarea terapiei adecvate. Vino la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR!

Biopsia hepatică

Biopsia hepatică are un rol foarte important pentru stabilirea diagnosticului etiopatogenic în numeroase afecțiuni, dar și pentru evaluarea gradului de afectare hepatică.

În prezent, există o tendință de utilizare preferențială a tehnicilor moderne non-invazive pentru evaluarea fibrozei hepatice, precum elastografia hepatică realizată prin tehnica Fibroscan, însă biopsia hepatică rămâne standardul „de aur”.

Tehnica uzuală este cea percutană sub ghidaj ecografic, dar, în anumite situații (trombocitopenie severă, ascită, obezitate), se pot utiliza alte metode precum abordul venos (vena jugulară sau vena femurală) sau biopsia în cadrul unor intervenții chirurgicale.

Examenul anatomopatologic la SANADOR

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADORasigură servicii de excelență pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea bolilor hepatice, printr-o abordare multidisciplinară.

Examenul anatomopatologic are utilitate în numeroase afecțiuni hepatice, care includ:

  • Hepatita autoimună;
  • Steatoza hepatică;
  • Hepatitele cronice cu virusurile hepatitice B, C sau B+D;
  • Hepatita acută indusă medicamentos;
  • Ciroza hepatică;
  • Boala Wilson;
  • Insuficiența hepatică;
  • Chist hepatic;
  • Afecțiunile maligne infiltrative;
  • Carcinomul hepatocelular;
  • Colangita sclerozantă;
  • Glicogenozele;
  • Afecțiunile metabolice (deficitul de alfa-1 antitripsină, fibroza chistică).

Modificări anatomopatologice în bolile hepatice

Ficatul este un organ parenchimatos alcătuit din celule de origine epitelială (hepatocite) dispuse sub formă de lame sau plăci ramificate și anastomozate, ce formează o rețea tridimensională, între plăci și celule existând capilarele sanguine și ductele biliare.

Principalele modificări morfologice din afecțiunile hepatice sunt reprezentate de: edemul celular, steatoză, colestază, necroză, inflamație, modificări regenerative și alterarea arhitecturii cu sau fără fibroză. Toate aceste caracteristici microscopice se îmbină cu elementele clinice și investigațiile imagistice, oferind diagnosticul de certitudine.

Infiltratul inflamator se regăsește într-o varietate de situații patologice, precum hepatita virală, hepatita autoimună, hepatita medicamentoasă, dar și afecțiuni cronice colestatice (colangita biliară primară, colangita sclerozantă primară), boli metabolice (boala Wilson, deficitul de alfa-1 antitripsină) și neoplazii (limfoame, leucemii, sindromul limfoproliferativ posttransplant).

După identificarea prezenței infiltratului inflamator, pentru acuratețea diagnosticului histopatologic, se identifică tipul celular al infiltratului (limfocite, plasmocite, eozinofile, neutrofile), gradul de extindere, asocierea necrozei sau prezența fibrozei.

Steatoza hepaticăreprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul hepatocitelor , frecvent regăsită în probele de biopsie. Hepatocitele degenerate vor fi mărite de volum, cu alterarea arhitecturii celulare.

Necroza este frecventă în afecțiunile hepatice și se definește prin moartea unor celule. Necroza unicelulară este o formă specială a necrozei de coagulare, prezentă în hepatita cu virus B. Necroza parcelară rezultă prin distrugere inflamatorie cronică treptată a unor celule izolate sau a unor grupuri mici de celule hepatice, asociată cu celule inflamatorii limfo-histocitare ce determină aspect de „ficat mâncat de molii”.

Fibroza este o modificare tardivă în evoluția patologiei hepatice. Folosind colorații speciale, se evaluează gradul fibrozei, având corelație directă cu severitatea bolii și a hipertensiunii portale.

Ciroza se caracterizează prin modificarea arhitecturii hepatice consecutivă procesului inflamator și necrozei, urmate de fibroză progresivă, distrugerea lobulilor hepatici, regenerare nodulară a parenchimului hepatic și perturbări ale circulației intrahepatice.

Carcinomul hepatocelular are aspect variabil, de la leziuni bine diferențiate (cu hepatocite dispuse trabecular, acinar sau pseudoglandular) până la leziuni slab diferențiate (celule gigante, multinucleate, anaplazice).

Laboratorul de Anatomie Patologică joacă un rol foarte important în stabilirea diagnosticului de certitudine al bolilor hepatice și pentru ghidarea terapiei adecvate. Vino la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR