Alimentația adecvată la pacienții cu boli hepatice

În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, abordăm multidisciplinar toate detaliile unei bune îngrijiri. Vino la SANADOR pentru a fi luat în evidență de medici nutriționiști specializați în alimentația adaptată nevoilor pacienților cu boli hepatice.

Prin adoptarea unei diete corespunzătoare, pacientul care suferă de diverse boli hepatice poate evita instalarea eventualelor dezechilibre nutriționale. Un regim individual adecvat este stabilit de nutriționist împreună cu pacientul și depinde de nivelul afectării hepatice și de starea pacientului la momentul evaluării.

Boala cronică hepatică tinde să evolueze, mai ales dacă nu este înlăturată cauza, și tocmai din acest motiv regimul alimentar este foarte important. Scopul adaptării dietei este protejarea și prezervarea funcțiilor hepatice, iar o alimentație hepatoprotectoare prescrisă de medicul nutriționist este esențială.

  • Stilul de viață și nutriția sunt esențiale pentru ameliorarea evoluției unei boli hepatice. Pacienții cu patologii hepatice necesită o alimentație corectă pentru a preveni complicațiile și malnutriția. Vino la SANADOR!

Dietă personalizată la pacientul cu boli hepatice

Dieta în bolile hepatice diferă, de la o afecțiune la alta, în funcție de tipul și de stadiul bolii, precum și de starea generală a pacientului. Spre exemplu, regimul alimentar în ciroza hepatică este mai restrictiv, pe când în hepatita cronică este mai lax. De asemenea, regimul alimentar trebuie adaptat în cazul pacienților cu alte boli asociate (hipertensiune arterială, diabet zaharat, gastrite, ulcere etc.).

La Centrul de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, evaluăm riguros și pluridisciplinar fiecare pacient în parte, pentru a stabili conduita terapeutică și regimul alimentar adecvat în funcție de necesități. Vino la SANADOR

  • În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, abordăm multidisciplinar toate detaliile unei bune îngrijiri. Vino la SANADOR pentru a fi luat în evidență de medici nutriționiști specializați în alimentația adaptată nevoilor pacienților cu boli hepatice!

Malnutriția din bolile ficatului

Malnutriția și deficiențele de micronutrienți sunt frecvente la pacienții cu afecțiuni hepatice. Patogeneza malnutriției protein-energetice în ciroză implică mulți factori, inclusiv aportul oral scăzut și anomalii metabolice similare stresului.

Un aspect cheie al gestionării pacienților cu afecțiuni hepatice, de la stadiile de ciroză compensată până la insuficiența hepatică, este recunoașterea timpurie și tratamentul malnutriției. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR oferă toate evaluările și recomandările necesare, cu scopul îmbunătățirii calității vieții.

Malnutriția este definită ca deficiență sau exces – un dezechilibru – de energie, proteine și alți nutrienți și este cel mai adesea asociată cu subnutriția. În ciroză, aceasta este în strânsă legătură cu o reducere a masei, funcției și forței musculare, cunoscută sub numele de sarcopenie.

Malnutriția și sarcopenia au un impact negativ asupra capacității pacienților de a îndeplini sarcinile zilnice, asupra calității vieții, morbidității și mortalității în bolile hepatice. Având în vedere prevalența crescândă a obezității, diabetului zaharat și asocierea acestora cu steatoza hepatică non-alcoolică (boala ficatului gras), dezechilibrul aportului nutrițional este din ce în ce mai observat la pacienții cu ciroză.

Priorități nutriționale la pacienții cu boli hepatice

Pacienții cu afectare hepatică trebuie să respecte o dietă echilibrată, cu efect hepatoprotector. Proteinele, chiar dacă au roluri importante în organism, ar trebui consumate cu moderație în bolile hepatice, la fel și grăsimile.

Una dintre prioritățile nutriționale pentru pacienții cu ciroză vizează compoziția ideală și frecvența consumului de mese și gustări. Având în vedere afectarea capacității ficatului de a stoca glicogen, aportul de carbohidrați și proteine asigură alocarea corectă a proteinelor pentru întreținerea și reconstrucția mușchilor.

În general, îngrijirea nutrițională corespunzătoare și precoce, oferită de un nutriționist, ca parte a managementului medical general al pacientului, este crucială pentru îmbunătățirea rezultatelor clinice. Având în vedere riscul și prevalența malnutriției la acest tip de pacienți, evaluarea și educația nutriției ar trebui făcute la intervale regulate.

În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, abordăm multidisciplinar toate detaliile unei bune îngrijiri. Vino la SANADOR pentru a fi luat în evidență de medici nutriționiști specializați în alimentația adaptată nevoilor pacienților cu boli hepatice.

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR