Hepatitele virale cronice

Hepatitele pot evolua ocult și se pot solda cu complicații grave. Vino la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR pentru o evaluare clinică și paraclinică completă!

Hepatitele sunt afecțiuni inflamatorii ale ficatului, în general de cauză infecțioasă, toxică, metabolică sau autoimună. Indiferent de etiologie, boala se poate manifesta inițial prin simptome nespecifice: febră ușoară, inapetență, grețuri, vărsături, oboseală, dureri abdominale și semne precum: urină de culoare închisă, scaune decolorate și icter (colorarea tegumentelor și a sclerelor).

Fără tratament adecvat, hepatitele pot duce la deces prin forme fulminante sau evoluție către ciroză și cancer hepatic.

Cele mai răspândite tipuri de hepatite infecțioase în țara noastră sunt cele cauzate de virusurile A, B și C, iar hepatitele care duc de multe ori la o afectare cronică a ficatului, cu consecințe majore pe termen mediu și lung, sunt cele cauzate de virusurile B și C.
  • Hepatitele virale cronice au consecințe majore pe termen mediu și lung asupra ficatului. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților servicii avansate de diagnostic și tratament pentru infecțiile cronice cu virusurile hepatitice.

Hepatita cronică cu virusul hepatitic B

Hepatita cu virusul hepatitic B se transmite parenteral – prin contactul tegumentelor sau al mucoaselor lezate ale organismului (răni, ulcerații) cu sânge sau alte produse biologie infectate, prin transfuzii de sânge, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate, folosirea în comun cu persoane infectate a seringilor și alte instrumente înțepătoare, dar și vertical, de la mamă la făt.

Simptomatologia acută este de obicei nespecifică și include semne și simptome asemănătoare celor gripale, greață, inapetență, stare generală alterată, durere în hipocondrul drept și, în unele cazuri, icter. Din fericire, pentru acest tip de virus hepatitic există vaccin, iar cea mai bună metodă de prevenție a hepatitei B și a tuturor complicațiilor date de infecția cronică (inclusiv ciroza heptică și carcinomul hepatocelular) este vaccinarea.

Hepatita cronică cu virusul hepatitic C

Hepatita cu virusul hepatitic C se transmite asemănător hepatitei B, parenteral – prin transfuzii, utilizarea la comun cu persoane infectate a seringilor, acelor sau a altor obiecte tăietoare/înțepătoare, precum și vertical – de la mamă la făt. Infecția cu virusul hepatitic C duce la afectarea cronică a ficatului într-o proporție mult mai mare decât virusul hepatitic B.

Simptomatologia infecției cu virus C este nespecifică: inapetență, oboseală, durere abdominală, icter, simptome pseudogripale. Aceste simptome nespecifice pot întârzia corecta diagnosticare a hepatitei virale C, de cele mai multe ori boala fiind descoperită întâmplător. În absența tratamentului antiviral corect, boala poate evolua către ciroză hepatică și cancer hepatic.

Până la 40% din persoanele infectate cronic cu virusul hepatitic B dezvoltă, în cursul vieții, ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitic C rămân nediagnosticate, putând transmite mai departe infecția sau ajungând să fie diagnosticate după dezvoltarea complicațiilor.

Diagnostic și tratament, la SANADOR

În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, pacientul beneficiază de servicii avansate de diagnostic și tratament pentru infecțiile cronice cu virusurile hepatitice. Diagnosticul precoce, înainte de instalarea unor complicații, și tratamentul adecvat scad riscul de transmitere a infecției. Testarea are o importanță deosebită în screeningul hepatitelor infecțioase, precum și pentru adoptarea conduitei terapeutice adecvate, în cazul confirmării infectării virale.

Infecțiile cronice cu virusurile hepatitice B și C, steatohepatitele alcoolice și non-alcoolice, toxicitatea medicamentoasă, afecțiunile autoimune, reprezintă cauze majore de apariție a fibrozei hepatice (cicatrici nefuncționale în masa țesutului hepatic). Progresia fibrozei necesită o perioadă îndelungată de agresiune hepatică continuă și, odată cu progresia, structura microscopică este alterată, rezultatul fiind perturbarea funcțiilor metabolice normale ale hepatocitelor, precum și apariția modificărilor la nivel circulator, ce afectează atât ficatul cât și splina.

Tratamentele antivirale pentru hepatitele B si C au ca scop principal oprirea sau încetinirea progresiei către ciroză. Regresia fibrozei după tratamentele antivirale este posibilă; având în vedere eficacitatea foarte mare a medicamentelor disponibile împotriva virusului hepatitic C, toți pacienții cu infecție cronică C, indiferent de gradul fibrozei sau de nivelul viremiei, ar putea beneficia de terapie antivirală.

Hepatitele virale cronice au consecințe majore pe termen mediu și lung asupra ficatului. Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR asigură pacienților servicii avansate de diagnostic și tratament pentru infecțiile cronice cu virusurile hepatitice.

Echipă medicală

Dr. Andrei Tudor Rogoz

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Rodica Bacruban

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Ioana Pandrea

Boli infecțioase Competență în parazitologie clinică

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Anca Budulac

Boli infecțioase Competență în Medicina de călătorie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Băneasa

Dr. Georgeta Constantinescu

Boli infecțioase Competente in: echografie

Dr. Livia Hara

Boli infecțioase Competente in: ultrasonografie generala

Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Rodica Hodrea

Boli infecțioase Doctor în parazitologie, competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Adriana Moțoc

Boli infecțioase Competente in: echografie generala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Cristian-Mihail Niculae

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Liliana Preotescu

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Dumitru Stefan

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Liza Stoica

Boli infecțioase

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Simona Iacob

Boli infecțioase Șef de lucrări

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Georgiana Ionescu

Boli infecțioase

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mihaela Cristina Olariu

Gastroenterologie Competențe în: ecografie generală, endoscopie digestivă diagnostică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR