Ai hernie de disc. Te operezi sau te tratezi?

Diagnosticul de hernie de disc creează un sentiment de frică în rândul pacienților. Acest lucru se datorează ideilor preconcepute, din vremuri de mult apuse, legate de intervenția chirurgicală la nivelul coloanei. Totuși, operația este ultima metodă terapeutică la care ar trebui pacienții să apeleze, căci există variante de tratament.

Ceea ce, până nu demult, reprezenta o intervenție de mare risc, este astăzi o operație simplă, nedureroasă, cu incizii minore, fără zile de spitalizare și săptămâni de recuperare. Cu ajutorul radiografiei, medicii reușesc ca, prin leziuni minime, să găsească soluția terapeutică. Ba chiar, în cazuri mai complicate, pot introduce implanturi de fixare a coloanei vertebrale. Dar există și alte vești bune: ne putem trata, fără să fim nevoiși să ne supunem intervenției chirurgicale.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o problemă mecanică, știută în lumea medicală și drept prolaps de disc intervertebral. Când inelul din jurul unui disc dintre vertebre se uzează, face loc conținutului său să iasă în afară. Astfel, împinge nervii canalului măduvei spinării. Asa se face că durerea apare uneori exact în partea opusă herniei sau se extinde pe picior, continuându-se la genunchi sau la degete.

Manifestările herniei de disc

Debutul herniei de disc este adesea marcat de instalarea lombalgiei. În funcție de zona afectată, senzația de durere se manifestă diferit. Dacă este vorba despre un disc intervertebral poziționat la nivel lombar, durerea iradiază în zona feselor, coapselor și picioarelor, în special sub genunchi. Dacă discul se află în partea superioară a coloanei, în zona gâtului, senzația de durere se va manifesta la nivelul umerilor și brațelor. Aceste dureri cresc progresiv în intensitate și sunt adesea însoțite de senzații de amorțeală, furnicături sau paralizii.

Medicamentele ajută?

Pot fi administrate mai multe tipuri de unguente, suplimente alimentare, pilule sau supozitoare, menite să amelioreze durerea. Totuși, specialiștii nu sunt de acord în totalitate cu utilizarea acestora fără recomandarea medicului. Cele mai multe unguente conțin cantități diferite de substanțe antiinflamatoare, care acționează local, ameliorând durerea, însă pătrund și în sistemul circulator, putând agrava eventualele afecțiuni deja prezente. Pe de altă parte, cauzele durerii de spate sunt multiple, iar medicația antiinflamatorie, indiferent de forma de administrare, fie orală, intramusculară, fie intravenoasă ori intrarectală, acționează asupra efectelor, fără a rezolva cauza durerii. Doar medicul poate spune care este tratamentul potrivit, după ce ne consultă.

Tratamentul este întotdeauna personalizat

Chirurgia este rezervată doar în caz de deficit motor, iminență de paralizie sau durere refractară la orice formă de tratament conservator, timp de 2-3 săptămâni. Majoritatea pacienților nu se încadrează în aceste situații, deci nu au nevoie de operație. Nu toată lumea trebuie să stea la pat când are dureri de spate și nu toate femeile scapă de acestea dacă renunță la tocuri. Există și cazuri grave de hernie de disc care necesită operație. Însă intervenția chirurgicală trebuie să fie ultima opțiune, după tratamentul conservator. În funcție de cauze, afecțiunile coloanei vertebrale se abordează diferit.

Mișcarea este benefică

În cazurile agravate de hernie de disc, se limitează activitatea fizică. Însă acest lucru nu presupune lipsă de mișcare. Dimpotrivă, activitatea fizică ajută la întărirea musculaturii și, implicit, la o mai bună susținere a coloanei vertebrale. Este adevărat că cele mai multe dintre activitățile sportive sunt foarte solicitante pentru spate. Și, în timp, pot duce la procese de uzură degenerative la nivelul coloanei.

Totuși, putem alege un sport prin care spatele să nu aibă de suferit. Înotul și gimnastica acvatică sunt variantele ideale. Iar, sub îndrumarea specialistului, se pot practica gimnastica medicală, kinetoterapia și bicicleta medicinală. De subliniat este faptul că repausul prelungit la pat dăunează, accentuând durerea și slăbind musculatura și articulațiile. Există și situații în care se recomandă somnul pe pat dur, purtarea încălțămintei fără toc, a corsetului medicinal sau consumul unor anumite alimente. Specialiștii spun că saltelele se aleg personalizat. Și nu există dovezi care să susțină ipoteza ameliorării durerilor de spate prin modificarea dietei, decât în cazul persoanelor supraponderale, care trebuie să scadă în greutate obligatoriu. Cât despre tocuri, cineva care a purtat vreme îndelungată pantofi cu toc, și-a adaptat coloana acestui timp de încălțăminte, dar dacă situația o impune, trebuie renunțat, cel puțin pentru o perioadă de timp, la tocurile exagerate.

SANADOR