Ce este acidul folic

Acidul folic este forma sintetică a vitaminei B9, folosită în suplimente alimentare și pentru fortificarea unor alimente. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate, analize de laborator și consiliere nutrițională, pentru depistarea deficiențelor nutriționale și pentru monitorizarea stării de sănătate.

În natură, vitamina B9 apare sub formă de folat, prezent în legume cu frunze verzi, citrice, leguminoase și ficat. Acidul folic este esențial pentru diviziunea celulară, sinteza ADN-ului și dezvoltarea normală a organismului în perioada vieții intrauterine.

Analizele de laborator pot fi indicate atât pentru identificarea carențelor nutriționale, precum deficitul de acid folic, cât și pentru evaluarea periodică a stării de sănătate.

De asemenea, această vitamină este implicată în procese neurologice esențiale și joacă un rol în protecția sănătății cardiovasculare, prin reducerea nivelului de homocisteină din sânge.

Totuși, deși importanța sa este adesea asociată cu perioada sarcinii, rolul său este vital în toate etapele vieții, din copilărie până la vârsta adultă. Atât deficitul, cât și excesul de acid folic pot avea consecințe asupra sănătății, iar o monitorizare atentă a nivelului său este recomandată în anumite situații clinice

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Forme de acid folic

Termenul de acid folic este folosit adesea cu referire la orice tip de vitamina B9. Aceasta se prezintă, însă, sub mai multe forme:

  • Tetrahidrofolat (THF) – este forma naturală de folați prezenți în alimente;
  • Acid folic – forma sintetică, utilizată în suplimente și în alimente fortificate;
  • L-metilfolat (5-MTHF) – forma activă biologic în plasmă. Aceasta se găsește în anumite suplimente alimentare, fiind recomandată în situații clinice deosebite în care alte forme de vitamina B9 nu pot fi metabolizate (ex: mutații ale genei MTHFR - metilentetrahidrofolat reductaza).

Rolul acidului folic pentru sănătatea organismului

Acidul folic are multiple funcții în organism:

  • Diviziune celulară: Este esențial în procesele de creștere și regenerare celulară;
  • Dezvoltarea normală a fătului: În sarcină, acidul folic previne defectele congenitale la nivelul creierului și măduvei spinării;
  • Sinteza ADN/ARN: Participă la formarea materialului gentic;
  • Formarea eritrocitelor: Folații sunt implicați în hematogeneză. Aceștia ajută la producția celulelor roșii ale sângelui și la prevenirea anemiei megaloblastice;
  • Metilare: Acidul folic este implicat în metabolismul homocisteinei, alături de vitaminele B6 și B12;
  • Sănătatea neurologică: Deficitul cronic de folat este asociat cu tulburări cognitive, demență și depresie;
  • Sănătate cardiovasculară: Nivelul crescut de homocisteină este considerat un factor de risc cardiovascular. Acidul folic contribuie la reglarea acestuia.

Importanța acidului folic în sarcină

Acidul folic este esențial în primul trimestru de sarcină, perioadă în care se formează sistemul nervos al fătului. Deficitul de vitamina B9 în această etapă este asociat cu malformații congenitale grave ale creierului și măduvei spinării, precum spina bifida și anencefalia.

De asemenea, administrarea de acid folic în sarcină poate reduce riscul de:

În cazul femeilor care plănuiesc să rămână însărcinate, medicii recomandă inițierea suplimentării cu acid folic cu cel puțin 3 luni înainte de a rămâneînsărcinate, apoi să continue administrarea în primele 3 luni de sarcină.

Doza necesară de acid folic în funcție de vârstă

Doza recomandată de folat în funcție de vârstă și condiții fiziologice:

  • Sugarii între 0–6 luni: 65 mcg (micrograme) DFE/zi.
  • Sugarii între 7–12 luni: 80 mcg DFE/zi.
  • Copiii între 1–3 ani: 150 mcg DFE/zi.
  • Copiii între 4–8 ani: 200 mcg DFE/zi.
  • Copiii între 9–13 ani: 300 mcg DFE/zi.
  • Adolescenții și adulții (14 ani și peste): 400 mcg DFE/zi.
  • Femeile însărcinate: 600 mcg DFE/zi.
  • Femeile care alăptează: 500 mcg DFE/zi.

DFE (Dietary Folate Equivalents) sau echivalenții de folat alimentar reprezintă o unitate de măsură utilizat pentru a estima corect aportul de vitamina B9, indiferent de sursă, luând în considerare diferențele în ceea ce privește biodisponibilitatea acestora.

Spre exemplu, 1 mcg DFE echivalează cu 0,5 mcg de acid folic luat pe stomacul gol și cu 0,6 mcg acid folic din alimente fortificate sau suplimente cu acid folic luate împreună cu alimentele. Așadar, o doză de 200 mcg acid folic dintr-un supliment, echivalează cu 400 mcg DFE.

În cazul sugarilor cu vârsta sub 12 luni, singurele surse de folat trebuie să fie reprezentate de laptele matern/formula de lapte și alimentele (după diversificare).

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Analize pentru măsurarea nivelului de acid folic

Analizele de sânge pentru evaluarea nivelului de acid folic din organism pot fi indicate în evaluarea:

  • Anemiilor macrocitare, identificate prin determinarea hemoleucogramei complete;
  • Tulburărilor neurologice cu cauză necunoscută;
  • Statusului nutrițional al pacienților cu alimentație deficitară, săracă în nutrienți;
  • Aportului nutrițional de folat în sarcină sau preconcepțional.

Valorile normale de referință variază ușor în funcție de laborator. În general, pentru populațiile europene, se recomandă un nivel de 4.6-34.8 ng/mL folați serici.

Un alt test, mai sensibil, este determinarea folaților eritrocitari, care reflectă aportul de folați pe termen lung.

Deficitul de folat se poate asocia cu valori crescute de homocisteină plasmatică. De aceea, această analiză este utilizată în evaluarea statusului folatului.

Testarea genetică pentru mutații în gena MTHFR este, de asemenea, disponibilă în cazul pacienților care prezintă carențe de folați în ciuda suplimentării sau aportului alimentar optim.

Cauze și riscuri pentru deficit de acid folic

De regulă, deficiul de folat coexistă cu alte deficiențe nutriționale, rar apare izolat.

Deficitul de acid folic poate apărea din mai multe cauze:

  • Aport insuficient – dietă săracă în legume verzi, fructe, cereale integrale, leguminoase boabe;
  • Alcoolism cronic – alcoolul reduce absorbția folatului și depozitarea hepatică, în schimb accelerează degradarea folatului și excreția sa pe cale renală. În plus, persoanele care suferă de alcoolism, au adesea o alimentație de slabă calitate, deficitară în vitamine și minerale;
  • Boli ale tractului digestiv – anumite afecțiuni digestive împiedică absorbția optimă a folaților, cum ar fi boala celiacă, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn și rectocolita ulcerativă), gastrita atrofică, sindroame de malabsorbție. De asemenea, absorbția poate scădea după rezecții ale unor porțiuni digestive prin intervenții chirurgicale;
  • Anumite medicamente – unele substanțe farmacologice pot inhiba absorbția folaților, cum ar fi antiepilepticele, sulfasalazina (utilizată în tratamentul rectocolitei ulcerative);
  • Nevoi crescute – cum ar fi în sarcină, când necesarul de folat este mai mare și mai dificil de atins;
  • Polimorfismul genetic MTHFR– persoanele cu mutații ale genei MTHFR (metilentetrahidrofolat reductaza – enzima necesară pentru metabolizarea folaților) au o capacitate redusă de a converti folații la forma activă biologic (5-MTHF) din cauza activității reduse ale acestei enzime.

Riscurile asociate cu deficitul includ:

  • Anemie megaloblastică – caracterizată de scăderea producției de celule roșii și creșterea dimensiunilor acestora. Se poate manifesta prin tulburări de memorie și concentrare, palpitații, slăbiciune, dificultăți de respirație, iritabilitate. Poate fi cauzată și de deficitul de vitamina B12, motiv pentru care este necesar un diagnostic diferențial;
  • Nivel crescut de homocisteină – un factor de risc pentru bolile cardiovasculare;
  • Complicații în sarcină – cum ar fi defecte de tub neural (de exemplu spina bifidă), greutate mică la naștere, naștere prematură;
  • Ulcerații ale mucoasei bucale și pe limbă;
  • Modificări de pigment la nivelul pielii, părului, unghiilor.

Cauze și riscuri ale unei supradoze de acid folic

Aportul excesiv de folat este cauzat de administrarea incorectă a suplimentelor, în doze prea mari. Deși în general acidul folic în exces este eliminat prin urină, supradozarea poate avea următoarele consecințe:

  • Maschează deficitul de vitamina B12, ceea ce poate duce la leziuni neurologice ireversibile;
  • Poate interfera cu unele tratamente (anumite antiepileptice și unele tipuri de chimioterapie – metotrexat).

Alte riscuri potențiale ale excesului de folați din alimente, sugerate de unele cercetări:

  • Întârzierea dezvoltării cognitive a copiilor – în cazul unor doze de 1000 mcg/zi sau mai mari în perioada preconcepțională;
  • Scăderea imunității, prin scăderea activității celulelor natural killer;
  • Favorizarea declinului cognitiv la vârstnici.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a explora aceste riscuri.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recomandări pentru asigurarea unei doze suficiente de acid folic

Pentru a menține un aport adecvat de vitamina B9, este importantă urmarea unei alimentații echilibrate și variate, cu alimente din toate grupele alimentare, bogată în alimente de origine vegetală, care să includă sursele de folat:

  • Legume cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli, varză de Bruxelles, salata romana);
  • Leguminoase boabe (linte, fasole, mazăre);
  • Ficat de pui/vită;
  • Ouă;
  • Avocado;
  • Sparanghel;
  • Citrice (portocale, grapefruit), pepene galbe, banane, căpșuni;
  • Nuci;
  • Germeni de grâu;
  • Cereale fortificate (cu adaos de B9).

Suplimentele cu acid folic pot fi luate în considerare dacă:

  • Plănuiești o sarcină sau ești însărcinată;
  • Prezinți afecțiuni digestive (cum ar fi boli inflamatorii intestinale) sau urmezi tratamente care afectează absorbția folaților;
  • Ai o dietă dezechilibrată;
  • Prezinți polimorfism în gena MTHFR.

Vitamina B9 sau folatul este un nutrient esențial pentru organism, în special în primul trimestru de sarcină. Astfel, este important solicitarea sfatului unui specialist privind tipul de supliment alimentar și doza potrivită. În cazul pacienților cu polimorfism MTHFR este necesară suplimentarea folaților sub forma biologic activă 5-MTHF.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Consliere nutrițională la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru evaluarea nivelurilor nutriționale și monitorizarea stării de sănătate, prin analize realizate în Laboratoarele SANADOR cu aparatură modernă, care asigură acuratețea rezultatelor.

Echipa medicală de la SANADOR include specialiști cu experiență vastă, care oferă consultații de medicină internă, hematologie, obstetrică-ginecologie sau consiliere nutrițională, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

În plus, SANADOR oferă acces la servicii multidisciplinare, prin colaborarea dintre medici din diverse specialități, pentru o abordare completă și integrată.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te

Programează-te la SANADOR!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR