Ce este zona zoster? Aceasta afectiune se manifesta ca o eruptie cutanata, care formeaza basici dureroase, aparand drept consecinta a reactivarii virusului varicelo-zosterian. Persoanele cele mai afectate sunt cele in varsta, aceasta boala avand o incidenta scazuta la copii si adulti. Din punct de vedere etimologic, denumirea provine din greaca veche, unde „zoster” semnifica cingatoare sau banda, ceea ce indica modul de distributie a eruptiei cutanate.

Cauze

Zona zoster apare drept urmare a actiunii virusului varicelo-zosterian, acelasi care determina si una dintre bolile copilariei, varicela. Acest virus face parte din familia de herpesvirusuri, fiind inrudit cu herpes simplex 1 si 2, care se manifesta sub forma herpesului genital sau al buzelor. Este nevoie de o infectie primara pentru ca virusul sa se localizeze la radacina nervilor, unde ramane in stare de hibernare pana cand anumiti factori il reactiveaza. Astfel, in conditii de stres, sarcina, boli neoplazice, imunosupresie, virusul se poate reactiva pe caile senzitive, determinand eruptiile specifice la nivel cutanat.

Cu toate ca afectiunea nu se poate transmite de la o persoana la alta, virusul poate ajunge la o alta persoana care nu a fost afectata de varicela. Virusul se transmite prin contact direct cu lichidul vezicular de la nivelul eruptiilor.

In anumite cazuri, pot aparea complicatii, precum nevralgia postherpetica, encefalita, mielita, sindromul Ramsay-Hunt, complicatii la ochi, care pot deriva in defecte de vedere daca tratamentul nu este inceput rapid.

Simptome

Se pot distinge trei categorii distincte de manifestari, in functie de stadiul afectiunii:

  • Preeruptive (nevralgia preherpetica);
  • Eruptii acute;
  • Manifestari cronice.

In stadiile initiale, poti fi observate simptome precum oboseala accentuata, sensibilitatea la lumina si alte simptome caracteristice gripei. Pacientii pot descrie o senzatie de durere intensa si arsura in zona ce urmeaza sa fie afectata. Apoi, la cateva zile, apare eruptia veziculara specifica. Odata ce veziculele se sparg, au loc mici ulceratii care se cicatrizeaza rapid. Eruptia dispare in maximum o luna, cu toate ca durerea poate persista pentru o perioada mai lunga de timp. Fata de eruptia in cazul varicelei, cea determinata de zona zoster este mai dureroasa, iar pruritul (senzatia de mancarime) este mai putin accentuat. In unele cazuri, virusul se manifesta pe calea fibrelor motorii, putand determina anumite deficite de ordin motor. De asemenea, simptomele pot diferi in cazul pacientilor imunocompromisi.

Diagnostic

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, se pune accentul pe anamneza si pe examenul clinic. In anumite cazuri, cand nu poate fi stabilit diagnosticul, se va face apel si la teste de laborator, precum:

  • Realizarea unui frotiu Tzanck;
  • Verificarea prezentei anticorpilor specifici virusului varicelo-zosterian;
  • Verificarea culturilor virale.

Tratament

In functie de stadiul bolii, dar si de complicatiile aparute, exista mai multe directii de tratament, care includ:

Tratamente pentru controlul durerii si reducerea episoadelor inflamatorii - se face apel la medicamente din categoria AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofen, naproxen, la agenti neuroactivi precum antidepresive triciclice sau anticonvulsive, precum si la analgezice topice (lidocaina).

Tratamente pentru scurtarea perioadei active a virusului - se recomanda medicamente antivirale precum acyclovir, valacyclovir sau famcyclovir, cu rol in incetinirea progresiei eruptiilor, dar si in atenuarea durerilor postherpetice. In mod ideal, acestea se administreaza in maximum 72 de ore de la aparitia simptomelor.

Tratamente pentru prevenirea complicatiilor - precum antibioticele, care previn infectiile bacteriene de la nivelul eruptiilor cutanate.

Tratamente pentru scaderea duratei sau a incidentei nevralgiei post-herpetice - un tratament inceput de la primele semne ale manifestarilor poate preveni aparitia nevralgiei postherpetice. Se recomanda medicamente neuroactive, analgezice, corticosteroizi, anticonvulsive, cu aplicarea sistemica sau topica. In cazurile avansate, in care exista dureri puternice, se poate face apel la medicamente din clasa opioidelor.

Cu toate acestea, cea mai sigura forma de protectie este vaccinarea impotriva virusului varicelo-zosterian, recomandata tuturor persoanelor cu varsta de peste 60 de ani. De asemenea, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care prezinta eruptiile specifice, deoarece lichidul de la nivelul veziculelor este infectios si cu un potential ridicat de transmitere a virusului.