Ce este urocultura

Urocultura este o analiză de laborator care permite identificarea bacteriilor și a altor microorganisme prezente într-o probă de urină. Acest test este esențial pentru diagnosticul infecțiilor de tract urinar, atât la copii, cât și la adulți. SANADOR asigură acces la consultații de urologie și la analize realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu aparatură de înaltă performanță, pentru rezultate rapide și corecte.

Urocultură este un test de tip microbiologic, ce permite diagnosticul cert și identificarea exactă a agentului infecțios cauzator.

Termenul de „cultură” descrie actul medical prin care se obține multiplicarea unor organisme microbiene din anumite lichide sau țesuturi corporale în condiții controlate, într-un laborator. Atunci când este pozitivă, urocultura poate fi însoțită de o antibiogramă (urocultura cu antibiogramă), prin care bacteriile identificate în urină sunt testate din punct de vedere al sensibilității la anumite antibiotice, în scopul ghidării unui tratament adecvat.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicat testul de urocultură

Analiza de urocultură poate fi indicată în cazul pacienților care acuză diverse semne și simptome de infecție urinară, precum:

  • Disurie (durere la urinare);
  • Senzație de usturime în timpul urinării;
  • Miros neplăcut al urinei;
  • Aspect modificat al urinei, hematurie (sânge în urină) sau urină tulbure;
  • Polakiurie – urinare frecventă și redusă cantitativ, asociată cu o senzație urgentă de a merge la toaletă (imperiozitate micțională);
  • Dureri lombare joase (dureri de spate), ce pot indica o infecție urinară înaltă (pielonefrită);
  • Febră de cauză neexplicată – poate reprezenta un motiv pentru a efectua urocultura la bebeluși.

De asemenea, recoltarea urinei pentru urocultură mai poate fi recomandată în cazul infecțiilor recurente sau complicate, pentru monitorizarea eficacității tratamentului antibiotic și ca examen de screening în sarcină, în cazul bacteriuriei asimptomatice (prezența de bacterii în urină, fără semne și simptome asociate).

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diferența dintre sumarul de urină și urocultură

Sumarul de urină este un test de screening ce analizează o probă de urină din punct de vedere al aspectului, al densității, pH-ului și al compoziției sale. Testul poate fi indicat ca test de screening general pentru sănătate, pentru monitorizarea funcției renale și identificarea microscopică a unor anomalii, ce pot indica anumite boli renale sau metabolice (precum diabet zaharat). De asemenea, sumarul de urină poate fi util pentru identificarea inițială a unei posibile infecții de tract urinar.

Cea mai importantă diferența dintre sumar de urină și urocultură este că sumarul de urină poate indica o posibilă infecție urinară, în timp ce un examen de urocultură este un test de tip microbiologic, ce permite diagnosticul cert al acesteia și identificarea exactă a agentului infecțios cauzator. În plus față de sumarul de urină, urocultura, atunci când este pozitivă, trebuie să includă și antibiograma, care arată la ce antibiotice este sensibilă bacteria respectivă.

Pregătirea pentru recoltarea uroculturii

Pentru un rezultat corect al analizei de urocultură și pentru evitarea contaminării probei, este necesar să fie îndeplinite anumite reguli de pregătire pentru recoltarea urinei. În ceea ce privește igiena, se recomandă spălarea zonei intime cu apă și săpun, evitând utilizarea dezinfectanților sau a gelurilor antibacteriene, ce pot modifica rezultatul probei. La femei, spălarea se face din față în spate, pentru a nu contamina proba cu bacterii din zona anală. La bărbați, se recomandă retragerea prepuțului (în cazul pacienților necircumciși), pentru o curățare adecvată a glandului penian.

Este important ca înainte de urocultură, să nu se consume antibiotice, pentru a nu modifica rezultatele probei. De asemenea, femeile trebuie să evite cremele sau ovulele vaginale, cu cel puțin 24 de ore înainte de test.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Procedura de recoltare a probei de urocultură

Pentru un test de urocultură, se recoltează jetul mijlociu din prima urină de dimineață, atunci când este posibil, întrucât este mai concentrată și, implicit, conține o cantitate mai mare de bacterii, atunci când există infecție. Dacă testul nu se poate face dimineața, se poate recolta urină în orice moment al zilei, cu condiția să existe cel puțin 3-4 ore de la ultima urinare.

Prima parte de urină trebuie eliminată în toaletă, iar partea de mijloc (jetul mijlociu) se colectează într-un recipient steril de unică folosință, de aproximativ 20-30 de ml. Acest recipient se poate achiziționa de la farmacie sau poate fi oferit la recoltare. Ultima parte a urinei se elimină în vasul de toaletă. Este important ca interiorul recipientului să nu fie atins de piele, pentru a evita contaminarea cu agenți infecțioși cutanați. În mod ideal, proba trebuie să ajungă în laborator în maximum 1-2 ore de la recoltare sau, dacă nu este posibil, să fie păstrată la frigider, la 2-8 °C, pentru maximum 4 ore. Depășirea acestui interval de timp duce la dezvoltarea unor bacterii de proveniență externă în proba de urină, eronând astfel rezultatele analizei.

Cum este realizată analiza de urocultură

În laborator, câteva picături din proba de urină sunt transferate pe plăci cu medii de cultură îmbogățite cu nutrienți. Plăcile sunt, ulterior, păstrate la o temperatură similară cu cea a corpului uman. Apoi, în următoarele 24-48 de ore, bacteriile (dacă sunt prezente în probă) se vor hrăni din mediul de cultură din placă, vor crește și se vor multiplica, fiind vizibile sub forma unor colonii circulare.

Ulterior, aceste bacterii vor fi examinate la microscop din punct de vedere al dimensiunilor, formei și culorii. Cu ajutorul acestor detalii, se va putea identifica, ulterior, agentul cauzator al infecției. Microorganismul care cauzează cel mai des infecții urinare la om este Escherichia coli (E.coli), o bacterie care trăiește în intestinele umane.

Interpretarea rezultatelor examenului de urocultură

Dacă pe urocultură se identifică germeni, atunci testul este considerat pozitiv. Odată identificat microorganismul dominant (care a crescut cel mai mult pe mediul de cultură), se trece la al doilea pas al testului și anume identificarea sensibilității bacteriei la diverse antibiotice, procedură cunoscută drept antibiogramă. De asemenea, în cazul în care agentul infecțios este un fung, acesta va fi testat din punct de vedere al sensibilității la diverse medicamente antifungice.

Cum arată o interpretare pentru urocultură cu testarea sensibilității la diverse antibiotice? Pe raportul antibiogramei, fiecare antibiotic testat va avea un rezultat asociat, care poate fi:

  • Susceptibil (S) – acest rezultat apare atunci când medicamentul reușește să distrugă sau să oprească multiplicarea bacteriei sau a fungului cauzator al ITU. De regulă, acest medicament trebuie să reprezinte prima linie de tratament împotriva infecției.
  • Intermediar (I) – bacteria are o sensibilitate intermediară, adică medicamentul poate fi eficient doar în anumite condiții, de exemplu dacă se administrează o doză mai mare sau dacă nu există alte opțiuni mai eficiente.
  • Rezistent (R) – medicamentul nu a oprit multiplicarea sau nu a distrus bacteria sau fungul respectiv și nu ar trebui utilizat pentru terapia ITU.

Rezultatele negative la urocultură pot apărea în cazul subiecților sănătoși sau la pacienții cu bacteriurie asimptomatică, care prezintă bacterii în urină în lipsa unor semne și simptome asociate. Această entitate poate apărea frecvent la gravide, pacienți vârstnici sau în cazul diabeticilor.

Atunci când pe mediul de cultură nu se identifică o specie dominantă ci, din contră, cresc mai multe tipuri de bacterii, cel mai probabil rezultatul este cauzat de o contaminăre a probei în timpul recoltării sau transportului.

În ceea ce privește cât durează urocultura, anumite laboratoare pot oferi rezultatele preliminare în primele 24 de ore, însă confirmarea finală și rezultatul antibiogramei pot necesita până la 3 zile.

Afecțiuni diagnosticate prin urocultură

În majoritatea cazurilor, urocultura are ca scop diagnosticarea infecțiilor de tract urinar. Acestea reprezintă infecții cauzate de diverse microorganisme, precum bacterii, virusuri sau fungi, ce pot afecta diverse segmente ale tractului urinar. În funcție de segmentul afectat, infecțiile urinare pot fi:

  • Infecții urinare joase – afectează uretra (uretrita) și vezica urinară (cistita) și sunt, de regulă, provocate de bacterii precum Escherichia coli (E. coli) sau de diverși agenți cu transmitere sexuală (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae);
  • Infecții urinare înalte – atunci când sunt afectați rinichii și ureterele (pielonefrită); infecția rinichilor este mai gravă decât cistita, deoarece poate determina complicații severe pe termen lung.

În afară de diagnosticul infecțiilor de tract urinar, analiza culturii de urină poate fi utilizată pentru diagnosticul prostatitei bacteriene (infecția prostatei cu bacterii) la bărbați, manifestată prin prezența de bacterii în urină și simptome precum disurie, dureri perineale sau febră.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Rolul uroculturii în stabilirea diagnosticului

Urocultura are un rol important în stabilirea diagnosticului unor infecții bacteriene la nivel urinar, permițând nu doar identificarea exactă a agentului infecțios care a provocat infecția de tract urinar, ci și a numărului de unități formatoare de colonii pe mililitru (UFC/mL), atunci când infecția este semnificativă, și a sensibilității bacteriilor la diferite antibiotice, ceea ce permite selectarea celui mai eficient tratament.

Urocultura la SANADOR

SANADOR asigură acces pacienților la consultații realizate de medici cu vastă experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urinare. În funcție de indicația stabilită pentru fiecare pacient în parte, consultațiile pot fi urmate de investigații specifice sau de analize de laborator, precum sumarul de urină sau urocultura.

Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente ultraperformante și dispun de personal medical cu înaltă specializare și cu vastă experiență, dedicat actului medical. Rezultatele sunt furnizate într-un timp scurt, astfel încât pacienții pot fi diagnosticați cât mai rapid, pentru indicarea tratamentului adaptat nevoilor fiecăruia.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR