Ce este transpoziția de vase mari?

Transpoziția vaselor mari (TVM) sau transpoziția arterelor mari este o malformație cardiacă congenitală în care cele două artere (aortă și pulmonară) sunt situate în poziții anormale. Astfel, aorta iese din ventriculul drept în loc de cel stâng, în timp ce artera pulmonară iese din ventriculul stâng în loc de cel drept. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu malformații cardiace congenitale beneficiază de tratament chirurgical performant, realizat într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat procedurilor cardiovasculare, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară acreditată ca secție ATI de categoria I.

Această anomalie congenitală afectează circulația normală a sângelui, ceea ce duce la o oxigenare deficitară a organismului. Ca urmare, organismul primește sânge slab oxigenat, iar inima trebuie să lucreze mai mult, pentru a compensa oxigenarea inadecvată. De aceea, malformația este amenințătoare de viață, iar intervenția de chirurgie cardiovasculară este esențială pentru copiii născuți cu această anomalie cardiacă.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de transpoziție a vaselor mari

Transpoziția arterelor mari este de două tipuri, fiecare fiind caracterizat prin poziționarea aortei și a arterei pulmonare.

  • Transpoziția completă a vaselor mari: aorta se află la dreapta arterei pulmonare. Aceasta este cea mai răspândită formă de TVM. De obicei, intervenția chirurgicală corectivă este imperativă în primul an de viață pentru a rezolva această afecțiune, asigurând o funcție cardiacă optimă.
  • În schimb, în transpoziția vaselor mari corectată congenital, formămai puțin frecventă, aorta este poziționată la stânga arterei pulmonare. Este posibil ca acest tip de transpoziție de vase mari să nu necesite o intervenție chirurgicală imediată, în special atunci când nu există defecte cardiace însoțitoare.

Ambele tipuri de TVM au impact asupra circulației sângelui oxigenat. Transpoziția arterelor mari completă poate determina simptome încă din viața intrauterină, imediat după naștere sau în câteva săptămâni postpartum. În lipsa unei intervenții prompte, pot apărea complicații grave sau chiar decesul. Pe de altă parte, este posibil ca simptomele determinate de tipul corectat congenital să nu se manifeste imediat.

Cauze și factori de risc pentru transpoziția vaselor mari

Cauzele exacte pentru transpoziția arterelor mari rămân necunoscute, fiind adesea atribuite unor posibile anomalii genetice. Cercetătorii presupun că TVM apare în timpul sarcinii, pe măsură ce inima copilului se dezvoltă.

Mai mulți factori cresc riscul apariției acestei malformații cardiace: 

  • istoric familial de defecte cardiace congenitale;
  • antecedente de rubeolă sau expunerea la alte virusuri în timpul sarcinii;
  • consumul de alcool, fumatul și administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii;
  • diabetul zaharat slab controlat;
  • expunerea la anumite pesticide, erbicide sau medicamente antiepileptice în timpul sarcinii.

Cum se manifestă transpoziția arterelor mari?

Semnele și simptomele transpoziției vaselor mari se manifestă de obicei în primele ore sau zile de la naștere. Bebelușii cu TVM pot prezenta cianoză, caracterizată prin colorația albăstruie a pielii, a buzelor și a unghiilor, din cauza insuficienței de sânge oxigenat.

Alte semne și simptome includ:

  • respirația rapidă sau dificilă;
  • apetit scăzut;
  • alimentație deficitară;
  • frecvență cardiacă crescută;
  • creștere în greutate lentă;
  • puls slab.

În anumite cazuri, transpoziția arterelor mari poate fi identificată prenatal, în timpul unei ecografii de sarcină. Cu toate acestea, persoanele cu TVM corectat congenital pot rămâne asimptomatice timp de mulți ani.

Nou-născuții cu transpoziție de vase mari completă pot prezenta manifestări clinice mai puțin severe dacă au asociat un defect de sept atrial (DSA) suficient de mare, care creează un orificiu în septul interatrial și permite astfel ca o parte din sângele oxigenat să fie pompat în organism. Unele persoane cu TVM complet pot avea asociat un defect de sept ventricular (DSV), care crește și mai mult severitatea simptomelor.

Stabilirea diagnosticului de TVM

Diagnosticul de transpoziție de vase mari implică diferite teste imagistice, atât înainte, cât și după naștere.

O ecografie prenatală poate identifica transpoziția arterelor mari. Dacă simptomele apar după naștere, neonatologul poate solicita o ecocardiografie, pentru a evalua structura inimii și capacitatea acesteia de a pompa sângele.

Testele suplimentare care contribuie la confirmarea unui diagnostic de TVM includ:

Aceste teste oferă în mod colectiv informații despre starea inimii, dimensiunea, activitatea electrică și nivelul de oxigen. Diagnosticul de transpoziție de vase mari este adesea pus după naștere, în special dacă bebelușul prezintă manifestări clinice, precum piele albastră sau gri, puls slab sau dificultăți de respirație. Un murmur cardiac poate fi, de asemenea, detectat în timpul unui examen fizic.

Complicații ale transpoziției de vase mari

Complicațiile produse de transpoziția vaselor mari variază în funcție de tipul specific de TVM. Astfel,

în cazurile de transpoziție completă, pot apărea complicații din cauza oxigenării inadecvate a țesuturilor. Acest tip de transpoziție de vase mari poate duce la insuficiență cardiacă, o afecțiune în care inima nu reușește să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Acest lucru se întâmplă deoarece ventriculul drept pompează sânge sub o presiune mai mare decât în mod normal, ceea ce poate duce în timp la rigiditate sau la slăbiciunea mușchiului cardiac.

O altă complicație posibilă este blocul atrioventricular complet, determinat de modificările structurii cardiace, care perturbă semnalele electrice care reglează bătăile inimii. Valvulopatiile sunt, de asemenea, asociate cu transpoziția vaselor mari corectată congenital, unde valva tricuspidă dintre atriul drept și ventriculul drept poate să nu se închidă complet, ceea ce duce la insuficiența valvei tricuspide. Această afecțiune, dacă este lăsată netratată, poate diminua în timp eficiența de pompare a inimii.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru transpoziția vaselor mari

Bebelușii diagnosticați cu transpoziție de vase mari necesită un tratament prompt și adaptat în funcție de tipul specific de TVM dezvoltat. Tratamentul administrat imediat după naștere presupune injectarea de prostaglandină E1, pentru a menține canalul arterial deschis.

Intervenție chirurgicală la Spitalul Clinic SANADOR realizată de echipa coordonată de Prof. Dr. Victor Costache.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt operate cu succes numeroase tipuri de malformații cardiace congenitale.

În cazul transpoziției de vase mari completă, intervenția chirurgicală trebuie să fie efectuată în primele săptămâni de viață. Această procedură, cunoscută sub numele de operație de switch arterial, implică repoziționarea arterei pulmonare la ventriculul drept, atașarea aortei la ventriculul stâng și reconectarea arterelor coronare la aortă. Fără această corecție chirurgicală, cei mai mulți copii cu transpoziție completă nu vor supraviețui primului an de viață.

În anumite cazuri, chirurgul poate efectua o septostomie cu balon (procedură minim invazivă), pentru a crea sau a mări un orificiu între atrii, astfel încât mai mult sânge oxigenat să ajungă în organism. Totuși, această procedură este o măsură temporară, iar sugarii care au beneficiat de septostomie cu balon necesită în continuare o intervenție chirurgicală de reparare a TVM.

Abordarea postoperatorie a tratamentului implică medicație pentru îmbunătățirea funcției cardiace, gestionarea tensiunii arteriale și abordarea aritmiilor. În cazurile în care se observă o frecvență cardiacă scăzută, cardiologul poate recomanda implantarea unui stimulator cardiac, adesea asociat cu închiderea unui defect de sept ventricular.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul și tratamentul transpoziției de vase mari la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinici SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, echipa medicală are experiență îndelungată în tratamentul performant al malformațiilor cardiace, cu rezultate bune pe termen lung.

Ori de câte ori este posibil, operațiile se desfășoară prin proceduri minim invazive, datorită tehnologiei de ultimă generație de care dispune Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR. Intervențiile chirurgicale sunt realizate într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat operațiilor cardiovasculare, iar pacienții primesc îngrijiri avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Prof. Dr. Victor Costache și echipa medicală, în timpul unei intervenții de chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie cardiovasculară sunt realizate într-un bloc operator complet digitalizat.

Atunci când este indicat tratament intervențional pentru malformațiile cardiace congenitale, procedurile sunt realizate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR