Diagnostic și tratament
Diagnosticul tiroiditei autoimune
Diagnosticul afecțiunii se bazează pe evidențierea unui titru crescut al anticorpilor tiroidieni, cu sau fără modificarea nivelului hormonilor tiroidieni și al TSH (hormonul de stimulare tiroidiană).
Ecografia tiroidiană vine în completarea tabloului clinic și de laborator, prin modificări ecografice difuze sau nodulare ale structurii tiroidiene secundare procesului inflamator.
Recomandări de tratament
Prezența anticorpilor nu impune, în absența simptomelor, tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. Acești pacienți sunt sfătuiți să monitorizeze anual funcția tiroidiană. Tratamentul se instituie atunci când apare disfuncția tiroidiană, adică insuficiența de sinteză a hormonilor tiroidieni, care, în primă fază, se traduce biochimic prin creșterea valorilor TSH. Noile recomandări internaționale nu impun tratament în această fază subclinică (cu niveluri normale ale hormonilor tiroidieni și cu TSH ușor sau moderat crescut). La adulți, tratamentul se inițiază când afecțiunea ajunge în faza clinică.
De la această nouă abordare fac excepție femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate. Acestea au indicație de tratament încă din forma subclinică și trebuie monitorizate foarte atent, în special în primul trimestru de sarcină, cunoscut fiind faptul că dezvoltarea normală a sistemului nervos embrionar este dependentă de hormonii tiroidieni materni.