La Spitalul Clinic SANADOR, beneficiezi de Robotul chirurgical de ultima generatie DaVinci Xi, care este un instrument ce inglobeaza tehnologii revolutionare.

  • Chirurgia robotica are beneficii dovedite pentru pacienti, pentru chirurgi si pentru sistemele de sanatate.

La nivel mondial, de la introducerea sistemului de chirurgie da Vinci, in urma cu peste 5 ani, acesta a fost folosit cu succes in zeci de mii de interventii chirurgicale. Astfel, foarte multi pacienti au fost operati cu ajutorul acestui robot, ce si-a dovedit siguranta si eficacitatea.

In toamna anului 2019, in toata lumea, erau folosite 5406 sisteme da Vinci. Ele erau impartite in modul urmator: 2459 in SUA, 936 in Europa si 718 in Asia. Iar celelalte, in restul lumii, in diferite parti.

Iti garantam inca o data ca, desi foarte performant si revolutionar, robotul da Vinci Xi este un instrument in mainile medicilor de la SANADOR. Specialistul pastreaza in permanenta controlul si beneficiaza de imagini marite 3D HD, instrumente articulate Endowrist cu miscare intuitiva si ergonomie imbunatatita.

Primele interventii de chirurgie robotica la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, au avut loc primele interventii de chirurgie generala realizate cu ajutorul sistemului de ultima generație da Vinci Xi, urmând ca, în curând, să fie realizate și intervenții de chirurgie robotică în sfera urologiei. Operațiile asistate robotic au inclus cura unei eventrații voluminoase, cura unei hernii inghinale bilaterale cu hernie ombilicală, dar și o amputație de rect la un bărbat tânăr, la care cancerul de rect implica și sfincterul anal, tratat anterior cu radioterapie neoadjuvantă. Caracteristic, la bărbat, este anatomia specifică a pelvisului, mai lung și mai îngust, situație în care abordul prin chirurgie clasică (deschisă) și cel laparoscopic sunt dificile, cu posibilă rezecție imperfectă și risc crescut de lezare accidentală a structurilor nervoase pelvine. Evoluția postoperatorie a pacienților a fost foarte bună.

„Abordul robotic, datorită avantajelor tehnologice (imagine 3D HD, instrumente articulate și precizie sporită), permite o acuratețe superioară și siguranța menajării structurilor nervoase, cu prognostic operator mai bun”, explică Dr. Bogdan Marțian, șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic SANADOR, care a realizat intervențiile.

Sistemul de chirurgie robotica da Vinci Xi îi pune la dispozitie chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o interventie minim invaziva asistata de robot. Nu „robotul” este cel care opereaza, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate de care dispune sistemul da Vinci, pe care le conduce prin intermediul unei console.

Sistemul da Vinci traduce in timp real miscarile mainii chirurgului, de la consola, asupra instrumentelor cu care este operat pacientul. Sistemul robotic ofera o libertate de miscare superioaaă mainii umane, precum si o vedere tridimensionala mult mărita, de inalta definitie, a campului operator.

Din echipa de medici de elita care realizeaza interventii de chirurgie robotica la Spitalul Clinic SANADOR fac parte Prof. Dr. Irinel Popescu, initiatorul si promotorul chirurgiei robotice in Romania, Dr. Bogdan Marțian, seful Sectiei de Chirurgie Generala din Spitalul Clinic SANADOR, si Dr. Eugen Mihăilă, medic specialist chirurgie generala.

Chirurgia robotica permite medicului chirurg sa efectueze interventii minim invazive cu ajutorul unui set avansat de instrumente si cu o vedere tridimensionala de inaltă rezolutie a campului operator. Chirurgia minim invaziva cu robotul da Vinci este utilizata in principal in interventii din sfera chirurgiei generale, urologiei si ginecologiei.

Procedurile chirurgicale care pot fi realizate robotic, din sfera chirurgiei generale, includ: rezectiile de colon, rezectiile de rect, chirurgia bariatrica, tratamentul herniilor inghinale si ventrale, gastrectomiile, tratamentul herniilor hiatale si al bolii de reflux gastroesofagian, cura achalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei. Din sfera ginecologiei, se adauga histerectomiile (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomiile, chirurgia endometriozei. In urologie, interventia robotica este de prima intentie in prostatectomii (chirurgia prostatei), dar este recomandata si pentru nefrectomii partiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurta, mai putine complicatii (precum infectiile), durere si sangerare reduse, recuperare rapida, cicatrici mai mici si mai puțin vizibile, alaturi de o siguranta sporita prin acuratetea mai buna a actului chirurgical.

Dezvoltarea chirurgiei robotice s-a făcut cu menținerea avantajelor chirurgiei minim invazive, dar cu depășirea limitelor chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepția în adâncime a câmpului operator, instrumente nearticulate, cu grade de libertate limitate, transmiterea și amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului. Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională a câmpului operator, amplificarea dexterității, precizie chirurgicală îmbunătățită și confort ergonomic. Toate acestea permit abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur și eficace, cu mai puține complicații, scăderea timpului de spitalizare și rezultate îmbunătățite.

Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală trebuie luată în urma discuției pacientului cu medicul curant, în care să fie explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică. Ca orice tip de chirurgie, și chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.