Ce inseamna rinita alergica? Inainte de a investiga in detaliu specificul acestei afectiuni, este necesar sa definim alergia.
Alergia, sau reactia alergica, este un raspuns anormal ,exagerat al organismului, fata de o particula de regula inofensiva, numita alergen. Alergenii nu produc simptome persoanelor nealergice, dar pot provoca variate manifestari in cazul celor sensibilizati.
Printre cei mai cunoscuti alergeni respiratori se numara polenurile, acarienii din praful de casa, mucegaiurile alergenii gandacilor de bucatarie, particulele alergenice ale animalelor de companie.
In functie de alergenul implicat, rinita se poate manifesta doar in anumite perioade ale anului. Este cazul rinitei alergice sezoniere, produsa de regula de polenuri. Simptomele apar in sezonul cald,de la inceputul primaverii, pana la sfarsitul toamnei. Clasic, rinita alergica la polenuri a fost numita “febra fanului”.
Unele specii de mucegaiuri produc de asemenea rinita cu manifestare predominant sezoniera (ex. Alternaria).
Alergenii pereni (acarienii, alergenii animalelor de companie, unele mucegaiuri, alergenii gandacilor de bucatarie) produc simptome de rinita pe tot parcursul anului - rinita perena
In anumite cazuri, pot aparea complicatii ale rinitei alergice, manifestate prin:
- Sinuzita – inflamarea membranei sinusurilor fetei
- Polipoza nazala – dezvoltarea de mase edematoase benigne in interiorul sinusurilor sau a foselor nazale
- Otita – inflamarea urechii medii
- Astmul bronsic
Mecanisme de producere a reactiei alergice, cauze si factori de risc
Indata ce organismul uman sensibilizat intra in contact cu o substanta alergenica, are loc o reactie naturala de aparare, care se manifesta prin eliberarea histaminei,dar si a altor mediatori chimici. Histamina detine un rol important in reglarea functiilor fiziologice aleorganismului si in raspunsul imun.
Simptomele rinitei alergice sunt:
- Stranut, cauzat de stimularea neurala asociata histaminei
- Hipersecretia (curs al nasului si lacrimare - cand se asociaza conjunctivita alergica)
- Congestia nazala, generata de vasodilatatie si de crestere a permeabilitatii capilare sub influenta histaminei
Dintre alergenii care provoaca rinita alergica putem aminti:
- Polenul
- Acarienii
- Alergenii animalelor de companie (caini/pisici)
- Mucegaiurile
Exista trei grupe de polenuri:
- Polenul arborilor, eliberat predominant primavara (mesteacan, alun, arin, platan, frasin, cupresacee etc.)
- Polenul buruienilor (ambrozie, pelin, parachernita etc.), care produce simptome incepand cu a doua jumatatea verii pana la sfarsitul toamnei.
Rinita alergica poate debuta la orice varsta. Copiii, adolescentii si adultii tineri sunt grupele de populatie cu o prevalenta crescuta a acestei afectiuni.
Terenul atopic, manifestarile anterioare de dermatita atopica sau alergie alimentara, precum si istoricul familial de alergie sunt factori de risc pentru dezvoltarea rinitei alergice .
Factorii care pot produce agravarea rinitei alergice:
- Substantele chimice volatile
- Umiditatea sau uscaciune excesiva a aerului
- Schimbarile bruste de temperatura,
- Temperaturile scazute
- Poluantii de interior (fumul de tigara,substantele chimice folosite pentru curatenie,odorizantele de interior,uleiurile volatile folosite pentru aromaterapie,particulele rezultate din arderea combustibililor)
- Poluantii de exterior(gazele de esapament,particulele poluante provenite din activitatile industriale sau din arderea necontrolata a deseurilor)