Ce este rigiditatea articulară?

Rigiditatea articulară se referă la mișcarea limitată sau dificilă a unei articulații. Această senzație este frecvent întâlnită la persoanele cu vârstă înaintată, dar poate să apară și la pacienți tineri, care suferă de anumite afecțiuni. SANADOR asigură servicii medicale complete, performante, pentru diagnosticul și tratamentul problemelor articulare.

În cazuri mai severe, rigiditatea articulară poate avea un impact semnificativ asupra capacității unei persoane de a se mișca liber. Articulațiile rigide provoacă dificultăți la mers sau chiar la statul în picioare. În plus, episoadele de rigiditate articulară pot coincide cu o întindere musculară, exacerbând restricția de mișcare și de flexibilitate.

Cauze și factori de risc pentru articulații rigide

Rigiditatea articulară poate apărea din diferite cauze, inclusiv afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic, fracturi, ca fracturile metacarpiene, luxații, inclusiv luxația de deget, afecțiuni degenerative, precum osteoartrita și afecțiuni inflamatorii, printre care se numără bursita și guta. De asemenea, poate să apară ca o complicație în caz de osteocondroză.

Artrita reumatoidă se caracterizează prin inflamație cronică și atacuri autoimune asupra articulațiilor, ceea ce duce la articulații înțepenite, durere și inflamație. În mod similar, lupusul poate provoca rigiditate articulară, deoarece sistemul imunitar vizează țesuturile sănătoase, inclusiv articulațiile.

Osteoartrita rezultă din uzura cartilajului articular, ceea ce duce la durere, inflamație și rigiditate articulară, în special în articulațiile care suportă greutate, cum ar fi genunchii și șoldurile. În plus, artrita reactivă, apărută ca reacție la o infecție bacteriană, poate duce la rigiditatea articulațiilor.

Bursita, cauzată de inflamarea burselor articulare, și guta, caracterizată prin apariția bruscă a unor dureri articulare severe, din cauza acumulării cristalelor de acid uric, sunt alte afecțiuni inflamatorii care contribuie la rigiditatea articulară.

Cancerul osos este rareori o cauză de dureri și articulații înțepenite, dar nu poate fi exclus. Persoanele cu cancer osos pot avea dureri articulare sau dureri osoase. De asemenea, pot fi prezente inflamații sau sensibilitate.

Factori precum vârsta înaintată și obezitatea joacă un rol semnificativ în rigiditatea articulară. Odată cu vârsta, mobilitatea articulară scade în mod natural, în timp ce obezitatea exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor și favorizează inflamația. O postură inadecvată în timpul somnului și lipsa de mișcare pot exacerba rigiditatea articulară, în special dimineața.

Semne și simptome de rigiditate articulară

Rigiditatea articulară se manifestă prin scăderea amplitudinii de mișcare a articulației afectate, limitând coordonarea și mobilitatea. Aceasta însoțește adesea semne și simptome precum:

  • durerea,
  • creșterea presiunii intraarticulare,
  • inflamații,
  • crepitații (pocnituri) în timpul mișcării.

Pacienții prezintă în mod obișnuit articulații înțepenite după perioade prelungite de inactivitate sau dimineața la trezire, cu diferite grade de disconfort. Acest disconfort poate varia de la ușor și temporar până la sever și persistent, cu impact asupra mobilității și activităților zilnice.

Stabilirea diagnosticului de articulații rigide

Diagnosticarea rigidității articulare implică o evaluare amănunțită realizată de un medic reumatolog sau ortoped. Procesul presupune respectarea mai multor pași, pentru a identifica precis cauza care stă la baza rigidității și pentru a concepe un plan de tratament eficient.

Primul pas este realizarea anamnezei pacientului, cu accent asupra leziunilor articulare anterioare, a afecțiunilor medicale și a simptomelor legate de articulațiile rigide. Urmează o examinare fizică detaliată, evaluând funcția articulară, inclusiv amplitudinea mișcărilor, gradul de inflamație, sensibilitatea și alte semne de rigiditate. Se acordă o atenție specială articulațiilor afectate.

Testele imagistice, cum ar fi radiografiile, examinările RMN sau ecografiile articulare, sunt utilizate pentru a vizualiza structurile interne ale articulațiilor, identificând anomalii precum inflamația, deteriorarea cartilajului sau degenerarea.

De asemenea, pot fi efectuate analize de sânge, pentru a verifica markerii inflamației, anticorpii autoimuni sau indicatorii unor afecțiuni de bază, precum artrita reumatoidă sau guta. Markerii de inflamație frecvent evaluați includ:

  • Proteina C-reactivă,
  • Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH),
  • Factorul reumatoid - prezența acestuia în sânge poate indica poliartrită reumatoidă, o afecțiune autoimună care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor,
  • Anticorpii împotriva peptidei citrulinate ciclice (anticorpii anti-CCP) - prezența anticorpilor anti-CCP indică poliartrita reumatoidă,
  • Hemogramă completă.

În unele cazuri, se poate efectua o aspirație articulară (artrocenteză), pentru a colecta lichid din articulația afectată, ajutând la diagnosticarea unor afecțiuni precum infecția sau guta.

Pe tot parcursul procesului, sunt luate în considerare cauzele posibile care au dus la articulații rigide, inclusiv osteoartrita sau bursita. Pot fi efectuate teste suplimentare, pentru a realiza un diagnostic diferențial.

Tratamentul pentru rigiditate articulară

Există o serie de remedii pentru a ameliora articulațiile înțepenite, inclusiv comprese calde sau reci, care ajută la reducerea inflamației și la inhibarea receptorilor durerii.

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ameliora durerea și inflamația articulară. Steroizii pot fi administrați pentru a reduce inflamația, în special în cazurile de artrită.

Exercițiile fizice și fizioterapia sunt esențiale pentru creșterea mobilității articulare și reducerea rigidității, ajutând și la gestionarea greutății corporale, ceea ce poate ușura presiunea asupra articulațiilor. Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție, pentru a evita exacerbarea anumitor afecțiuni.

Persoanele cu articulații rigide pot adopta anumite măsuri conservatoare de tratament la domiciliu, cum ar fi:

  • compresele calde și reci,
  • pierderea în greutate,
  • dieta echilibrată,
  • suplimentele, precum uleiul de pește.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită rigiditatea articulară?

Prevenirea rigidității articulare implică adoptarea unor obiceiuri de viață sănătoase și luarea anumitor măsuri pentru a menține sănătatea articulațiilor.

Exercițiile fizice regulate joacă un rol important în prevenirea de articulații rigide, deoarece acestea mențin mobilitatea articulară, flexibilitatea și forța musculară. Angajarea în activități cu impact redus, cum ar fi înotul, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă, poate ajuta la păstrarea funcției articulare fără a pune o presiune excesivă asupra articulațiilor.

Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru reducerea stresului asupra articulațiilor, în special asupra articulațiilor care suportă greutate, precum genunchii și șoldurile. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, poate sprijini sănătatea articulațiilor prin furnizarea de nutrienți esențiali și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației și sprijină sănătatea cartilajelor.

Postura adecvată a corpului poate ajuta la minimizarea efortului exercitat asupra articulațiilor, în special în timpul activităților zilnice și al sarcinilor de la locul de muncă.

Evitarea perioadelor prelungite de inactivitate și încorporarea unor pauze regulate de mișcare pe parcursul zilei pot preveni rigiditatea, prin îmbunătățirea circulației și lubrifierea articulațiilor. În plus, consumul unei cantități adecvate de apă ajută la menținerea lubrifierii și a flexibilității.

Protejarea articulațiilor împotriva leziunilor, prin utilizarea echipamentului de protecție adecvat în timpul sporturilor sau al activităților cu risc ridicat și evitarea mișcărilor repetitive excesive pot contribui la prevenirea leziunilor articulare și a rigidității ulterioare.

Programarea regulată a controalelor medicale poate ajuta la identificarea și abordarea precoce a oricăror afecțiuni subiacente sau factori de risc pentru articulații înțepenite.

Prin încorporarea acestor strategii în rutina lor zilnică, pacienții pot reduce în mod eficient riscul de a dezvolta articulații rigide și pot menține o sănătate optimă a acestora pe termen lung.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de reumatologie și de ortopedie asigurate de medici foarte experimentați și la toate analizele de laborator și investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul rigidității articulare. Examinările sunt realizate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla, care surprind chiar și cele mai mici leziuni articulare.

Tratamentul este stabilit în funcție de severitatea rigidității articulare și de cauza care a provocat înțepenirea articulațiilor. Atunci când este necesar, pacienții beneficiază de consulturi interdisciplinare, care permit gestionarea cu succes a problemelor articulare. În acest fel, pot fi obținute cele mai bune rezultate. La SANADOR, programul de reabilitare medicală este conceput de un specialist, care ține cont de nevoile fiecărui pacient în parte și de starea sa generală de sănătate.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR