Primul ajutor în caz de fracturi, entorse și luxatii

În această categorie de afecțiuni se înscriu atât fracturile, cât și entorsele și luxatiile. Dintre acestea, ultimele două pot fi tratate la domiciliu, după evaluarea medicală și stabilirea diagnosticului. În schimb, fracturile necesită asistență medicală rapidă. Recomandările de prim ajutor sunt indicate atând în cazul traumatismelor suferite de adulți, cât și al entorselor, luxațiilor și fracturilor la copii.

Fracturi

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, fracturile sunt foarte dureroase, împiedicând mișcarea corectă a zonei afectate. Alte simptome includ inflamația zonei, apariția vanatailor (echimoze) sau schimbarea aspectului unui membru (diformitate).

Primul ajutor în caz de fracturi

Nu muta trupul persoanei dacă ai constatat o fractură la nivelul gâtului sau al coloanei, deoarece mișcarea poate cauza leziuni ale nervilor. În acest caz sau dacă ai constat o fractură deschisă (osul trece prin piele), sună de urgență la 112. Dacă persoana trebuie mutată, asigura-te că atât capul, cât și spatele sunt complet imobilizate.

Cere ajutorul unei alte persoane, astfel încât corpul să poată fi cărat cu totul, păstrând capul, gâtul și spatele aliniate. În cazul unei sângerări puternice, aplică presiune în acea zona cu o compresă sterilă sau un material curat. Nu încerca să speli rana și nici să redresezi membrele fracturate.

În cazul unui membru fracturat (fractură de radius, fractură de gleznă etc.) , asigura-te că acesta este imobilizat înainte de mutare. Folosește atele, aplicate de-o parte și de altă a membrului, păstrând poziția. Poți confecționa o atelă din orice material, precum o coadă de matură, scânduri, cartoane pliate sau alte obiecte ferme. Acoperă zona afectată cu o pernă sau un material textil pentru a evita accidentările.

Asigura-te că atelele sunt suficient de lungi pentru a acoperi articulațiile de deasupra și dedesubtul fracturii. Aplică comprese reci sau cu gheață învelită într-un material pe regiunea afectată. În cazul în care crezi că persoana își pierde cunoștința, așază corpul cu picioarele mai sus decât pieptul și capul.

Entorse și luxații

Entorsa apare atunci când un mușchi sau un tendon este prea întins sau rupt. Luxatiile apar atunci când ligamentele care conectează oasele sunt întinse sau rupte parțial. Simptomele sunt similare în ambele cazuri, precum durere urmată de umflarea regiunii afectate, flexibilitate limitată, vânătăi. Cele mai multe entorse de genunchi sau care afectează alte articulații (entorsa de gleznă) și luxațiile pot fi tratate la domiciliu, după stabilirea unui diagnostic medical.

Primul ajutor în caz de entorse și luxații

În unele cazuri, atât entorsele, cât și fracturile pot avea simptome asemănătoare. Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie să faci o radiografie. În cazul entorselor și luxațiilor, se poate aplică metodă RICE (repaus, gheață, compresii și ridicare).

  • R - Repaus: Regiunea afectată va trebui ținută în repaus timp de minimum 24 de ore sau până când durerea încetează.
  • I - Ice (Gheață) - Se aplică în zona afectată comprese reci sau gheață timp de un sfert de ora la fiecare două ore, în primele două zile. Gheață nu trebuie aplicată direct pe piele, ci păstrată într-un recipient precum un prosop sau o pungă specială.
  • C - Compresii - Folosește un bandaj elastic de compresie pentru zona afectată. Poți găși astfel de bandaje direct la farmacii.
  • E - Elevation (Ridicare) - Zona afectată trebuie să fie poziționată deasupra inimii, când persoană stă întinsă. Acest lucru va reduce umflătură și va accelera însănătoșirea.

În cele mai multe cazuri, medicul va recomandă ibuprofen sau paracetamol pentru combaterea durerii.

Solicită sprijin medical în următoarele cazuri:

  • Dacă durerea nu dispare sau nu se ameliorează simțitor după aproximativ o săptămâna;
  • Dacă membrul afectat are o poziție ciudată sau pare rupt;
  • Dacă zona este foarte dureroasă la atingere, cu incapacitatea de folosire a membrului;
  • Dacă zona pare infectată (este caldă la atingere, umflată, roșie și dureroasă);
  • Dacă se simt furnicături în zona afectată.
SANADOR