Primul ajutor in caz de fracturi, entorse si luxatii

In aceasta categorie de afectiuni se inscriu atat fracturile, cat si entorsele si luxatiile. Dintre acestea, ultimele doua pot fi tratate la domiciliu, dupa evaluarea medicala si stabilirea diagnosticului. In schimb, fracturile necesita asistenta medicala rapida.

Fracturi

In majoritatea covarsitoare a cazurilor, fracturile sunt foarte dureroase, impiedicand miscarea corecta a zonei afectate. Alte simptome includ inflamatia zonei, aparitia vanatailor (echimoze) sau schimbarea aspectului unui membru (diformitate).

Primul ajutor in caz de fracturi

Nu muta trupul persoanei daca ai constatat o fractura la nivelul gatului sau al coloanei, deoarece miscarea poate cauza leziuni ale nervilor. In acest caz sau daca ai constat o fractura deschisa (osul trece prin piele), suna de urgenta la 112. Daca persoana trebuie mutata, asigura-te ca atat capul, cat si spatele sunt complet imobilizate. Cere ajutorul unei alte persoane astfel incat corpul sa poata fi carat cu totul, pastrand capul, gatul si spatele aliniate. In cazul unei sangerari puternice, aplica presiune in acea zona cu o compresa sterila sau un material curat. Nu incerca sa speli rana si nici sa redresezi membrele fracturate.

In cazul unui membru fracturat, asigura-te ca acesta este imobilizat inainte de mutare. Foloseste atele, aplicate de-o parte si de alta a membrului, pastrand pozitia. Poti confectiona o atela din orice material, precum o coada de matura, scanduri, cartoane pliate sau alte obiecte ferme. Acopera zona afectata cu o perna sau un material textil pentru a evita accidentarile. Asigura-te ca atelele sunt suficient de lungi pentru a acoperi articulatiile de deasupra si dedesubtul fracturii. Aplica comprese reci sau cu gheata invelita intr-un material pe regiunea afectata. In cazul in care crezi ca persoana isi pierde cunostinta, asaza corpul cu picioarele mai sus decat pieptul si capul.

Entorse si luxatii

Entorsa apare atunci cand un muschi sau un tendon este prea intins sau rupt. Luxatiile apar atunci cand ligamentele care conecteaza oasele sunt intinse sau rupte partial. Simptomele sunt similare in ambele cazuri, precum durere urmata de umflarea regiunii afectate, flexibilitate limitata, vanatai. Majoritatea entorselor si luxatiilor pot fi tratate la domiciliu, dupa stabilirea unui diagnostic medical.

Primul ajutor in caz de entorse si luxatii

In unele cazuri, atat entorsele, cat si fracturile pot avea simptome asemanatoare. Pentru un diagnostic corect, va fi nevoie sa faci o radiografie.

In cazul entorselor si luxatiilor, se poate aplica metoda RICE (repaus, gheata, compresii si ridicare).

R - Repaus: Regiunea afectata va trebui tinuta in repaus timp de minimum 24 de ore sau pana cand durerea inceteaza.

I - Ice (Gheata) - Se aplica in zona afectata comprese reci sau gheata timp de un sfert de ora la fiecare doua ore, in primele doua zile. Gheata nu trebuie aplicata direct pe piele, ci pastrata intr-un recipient precum un prosop sau o punga speciala.

C - Compresii - Foloseste un bandaj elastic de compresie pentru zona afectata. Poti gasi astfel de bandaje direct la farmacii.

E - Elevation (Ridicare) - Zona afectata trebuie sa fie pozitionata deasupra inimii, cand persoana sta intinsa. Acest lucru va reduce umflatura si va accelera insanatosirea.

In cele mai multe cazuri, medicul va recomanda ibuprofen sau paracetamol pentru combaterea durerii.

Solicita sprijin medical in urmatoarele cazuri:

- daca durerea nu dispare sau nu se amelioreaza simtitor dupa aproximativ o saptamana;

- daca membrul afectat are o pozitie ciudata sau pare rupt;

- daca zona este foarte dureroasa la atingere, cu incapacitatea de folosire a membrului;

- daca zona pare infectata (este calda la atingere, umflata, rosie si dureroasa);

- daca se simt furnicaturi in zona afectata.