Cauze și factori de risc pentru pierderea vocii
Vorbirea are loc printr-o serie de mecanisme bine coordonate, care implică utilizarea sistemului respirator, laringelui, gâtului, nasului și gurii. Afonia apare atunci când acestea nu mai funcționează corespunzător și pot fi implicate disfuncții la nivelul zonelor creierului care controlează musculatura și simțurile. Pe de altă parte, afonia poate fi cauzată și de anomalii structurale la nivelul corzilor vocale.
Stresul emoțional sau traumele psihologice pot avea ca rezultat afonia bruscă. Anxietatea, depresia, relațiile sociale defectuoase, demența, halucinațiile se numără printre factorii de risc pentru afonie psihogenă.
În anumite cazuri, pierderea vocii poate fi rezultatul suprasolicitării vocii. Utilizarea excesivă sau incorectă a vocii, cum ar fi vorbitul tare, țipatul sau cântatul prelungit, produc oboseala corzilor vocale. Profesorii, persoanele care lucrează în spații gălăgioase, cântăreții profesioniști, sunt mai predispuși la a dezvolta afonie.
Pierderea vocii în răceală apare în urma inflamației laringelui (laringită). Gripa, răceala comună, pneumonia și alte infecții de tract respirator, dar și alergiile respiratorii se pot asocia cu afonie. Pierderea vocii la copii este adesea cauzată de infecțiile de tract respirator, fiind o condiție temporară.
Lipsa vocii poate fi, însă, cauzată și de afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă, boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral. Formațiunile tumorale benigne (noduli, chisturi, polipi) sau maligne (cancer laringian) și alte probleme structurale la nivelul corzilor vocale pot cauza, de asemenea, pierderea glasului.
În plus, expunerea la agenți iritanți, cum ar fi fumatul, substanțele chimice sau poluanții, care pot inflama laringele, contribuie la pierderea vocii. Mai mult decât atât, refluxul gastroesofagian poate favoriza laringita și pierderea vocii, din cauza acidului gastric care irită laringele.
Pentru că pierderea vocii poate fi legată de numeroși factori, consultația medicală este esențială pentru a stabili cu exactitate cauzele și pentru a iniția un tratament adecvat.