Ce este chirurgia endoscopică ORL?

Chirurgia endoscopică ORL este o metodă modernă de tratament minim invaziv, care a dobândit indicații extinse pentru afecțiunile otorinolaringologice. Gama de intervenții de care pot beneficia astăzi pacienții se referă atât la afecțiunile rinosinusale, de care se ocupă cu precădere rinologia, cât și la patologia orofaringiană, la cea laringiană, dar și la cea aflată la granița cu alte specialități, precum neurochirurgia, oftalmologia, chirurgia orală și maxilo-facială sau endocrinologia.

  • La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de intervenții efectuate cu un echipament disponibil în premieră în România: platforma de chirurgie endoscopică Stryker 1688 AIM 4K.Vino la SANADOR!

De curând, această tehnică avansată a pătruns și în chirurgia urechii, însă aici încă se folosește mai des chirurgia microscopică, din motive de spațiu redus la nivelul urechii medii.

Watch on YouTube

Avantajele chirurgiei endoscopice ORL

Comparativ cu chirurgia clasică, intervenția de chirurgie endoscopică ORL aduce multiple avantaje pentru pacienți: durează mai puțin, nu lasă cicatrici și, mai ales, are rezultate funcționale excelente.

Chirurgia endoscopică rinosinusală a fost destinată inițial sinuzitelor cronice, infecțiilor, inflamațiilor, supurațiilor, deviației de sept sau polipozei nazale (vegetații adenoide), care se extirpau prin adenectomie endoscopică. Astăzi însă, paleta de intervenții chirurgicale s-a extins atât spre tratarea formațiunilor tumorale, cât și către patologia de graniță. De pildă, multe afecțiuni ale bazei craniului, în special tumorile cerebrale benigne sau maligne, pot fi rezolvate endoscopic cu succes.

În acest fel, se evită operații elaborate, care se făceau înainte prin abord deschis. Acestea lăsau cicatrici vizibile la nivelul masivului facial și defecte osoase, cu probleme de recuperare, care necesitau îngrijiri postoperatorii timp îndelungat. Însă, în condițiile chirurgiei endoscopice, astfel de inconveniente sunt evitate. Spitalizarea durează mai puțin, de regulă o zi, două, chiar și în cazurile complexe. Acestea se operează doar în echipe multidisciplinare, formate din medici ORL, neurochirurgi, oftalmologi sau specialiști în chirurgie plastică și reconstructivă. Printre afecțiunile care necesită intervenții ample se numără cele ale bazei craniului, orbitei, dar și a spațiilor profunde, cum ar fi fosa pterigopalatină (sfenomaxilară sau fosa Bichat) ori fosa temporală.

Principalele avantaje ale chirurgiei endoscopice a laringelui și orofaringiene cu tehnici cu invazivitate redusă sunt riscul mic de complicații în timpul și după operație și recuperarea rapidă. De astfel de intervenții pot beneficia în primul rând profesioniștii vocali – cântăreții, actorii, profesorii, vorbitorii publici și persoanele care lucrează în vânzări.

De asemenea, întrucât endoscoapele permit o vizualizare chirurgicală îmbunătățită, partea distală a aparatului fiind iluminată și conținând lentile înclinate pentru a permite o vedere mai largă a zonei operatorii, tehnicile endoscopice transcanale au transformat și canalul urechii externe într-o poartă operativă. Printre beneficiile pe care le poate oferi chirurgia endoscopică a urechii se numără calitate superioară a imaginilor, dar și posibilitatea de a vedea porțiunile altfel slab vizualizabile ale urechii medii. În plus, în comparație cu chirurgia asistată de microscop, s-a dovedit că timpanoplastia endoscopică necesită un timp de operare mai scurt în unele cazuri.

Cu toate acestea, există și o serie de neajunsuri. Întrucât instrumentul în sine ocupă o parte a canalului urechii, este posibil ca medicul chirurg să opereze cu o singură mână, ceea ce va face disecția mai dificilă. În plus, sursa de lumină poate provoca leziuni termice, iar vizualizarea este sever redusă dacă sângerarea este abundentă. De aceea, pentru ureche, de multe ori încă se preferă chirurgia microscopică.

  • La SANADOR, medicii realizează intervenții chirurgicale endoscopice avansate. Programează-te!

Patforma de chirurgie endoscopică ORL Stryker 1688 AIM 4K, disponibilă în premieră în România

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie endoscopică ORL sunt efectuate cu ajutorul platformei chirurgicale Stryker 1688 AIM 4K, disponibilă în premieră în România la SANADOR. Acest sistem avansat permite integrare digitală, imagini de calitate superioară, care pot surprinde chiar și cele mai mici detalii din timpul unei intervenții. Sistemul este sensibil în spectrul vizibil și în infraroșu, asigurând astfel intervenții chirurgicale endoscopice de mare precizie. În plus, iluminarea intraoperatorie poate fi ajustată automat, în funcție de anatomia pacientului, pentru a rămâne constantă pe toată durata operației.

Intervențiile de chirurgie endoscopică ORL realizate cu Stryker 1688 AIM 4K oferă numeroase avantaje pentru pacienți, precum durata scurtă a procedurii și lipsa cicatricilor, iar rezultatele funcționale obținute sunt excelente și de durată.

Tipuri

Chirurgia endoscopică ORL include chirurgia endoscopică funcțională a sinusurilor (FESS), chirurgia endoscopică orofaringiană, chirurgia endoscopică laringiană, chirurgia endoscopică a urechii. Medicii ORL special instruiți pot efectua și intervenții endoscopice de chirurgie endocrină pe tiroidă (tiroidectomii endoscopice) și pot face parte din echipe multidisciplinare, pentru intervenții complexe, care vizează patologia de graniță.  

Astfel, principalele tipurile de chirurgie endoscopică ORL cuprind:

  • chirurgia endoscopică a sinusurilor – o procedură pentru îndepărtarea blocajelor și tratarea altor probleme ale sinusurilor folosind un endoscop – un tub subțire, rigid, cu o cameră și o sursă de lumină; indicată în cazuri severe de sinuzită, spre exemplu în sinuzită etmoidală care nu răspunde la tratament,
  • chirurgia endoscopică transorală pentru tumorile capului și gâtului – o nouă tehnică pentru tratamentul tumorilor orofaringiene, în care abordul se face prin gură, iar astfel chirurgii au o vizualizare îmbunătățită, evitând inciziile largi, care pot desfigura pacientul;
  • chirurgia endoscopică a laringelui – vizează mai ales tratamentul cancerului laringian, dar și tumorile de laringe benigne. Cordectomia, procedura prin care se îndepărtează parțial sau în întregime coardele vocale, se face de obicei, prin gură.

O clasificare a cordectomiilor endoscopice laringiene a fost propusă pentru prima dată de Societatea Europeană de Laringologie în anul 2000 și include mai multe tipuri:

  • tip I: cordectomia subepitelială – rezecția epiteliului corzilor vocale care trece prin stratul superficial al laminei propria;
  • tipul II: cordectomia subligamentară – rezecția epiteliului corzii vocale, a spațiului Reinke și a ligamentul vocal;
  • tipul III: cordectomie transmusculară, include și rezecția parțială a mușchiul vocalis;
  • tipul IV: cordectomie totală, care se extinde de la procesul vocal până la comisura anterioară;
  • tip Va: cordectomie extinsă care cuprinde coarda vocală controlaterală;
  • tip Vb: cordectomie extinsă cuprinzând aritenoizii;
  • tip Vc: cordectomie extinsă care cuprinde pliul ventricular;
  • tip Vd: cordectomie extinsă care cuprinde subglota;
  • Tip VI: cordectomia extinsă pentru cancerul situat în comisura anterioară, care poate viza una sau ambele coarde vocale, dar nu atinge cartilajul tiroid.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează o consultație!

Clasificarea Societății Europene de Laringologie permite definirea și distingerea clară a gradului de excizie, ceea ce facilitează realizarea unor comparații semnificative între rezultatele vocale, după diferite tipuri de cordectomie.

Watch on YouTube

Cui îi este recomandată chirurgia endoscopică ORL?

Chirurgia endoscopică a sinusurilor poate ajuta persoanele care suferă de congestie nazală, durere, drenaj, dificultăți de respirație, pierderea simțului mirosului (anosmie) sau alte simptome date de  cauze diverse:

  • Sinuzită cronică (infecții persistente sau cronice ale sinusurilor, precum sinuzita maxilară);
  • polipi nazali;
  • obstrucție sau blocaj nazal;
  • tumorile sinusurilor și nazale.

Obiectivele chirurgiei endoscopice ale sinusurilor includ: reducerea numărului și a severității infecțiilor sinusurilor, îmbunătățirea simptomele sinuzitei, a drenajul sinusurilor, a fluxul de aer prin nas, dar și a simțului mirosului.

Indicațiile pentru chirurgia endoscopică a orofaringelui și laringelui se referă, în principal, la afecțiunile tumorale de la acest nivel, iar cea a urechii poate trata o paletă largă de afecțiuni, de la perforații ale timpanului și chisturi care trebuie drenate până la extirparea diverselor formațiuni tumorale.

Cum se pregătește pacientul pentru chirurgia endoscopică ORL?

Fiecare caz poate prezenta anumite particularități, dar majoritatea recomandărilor medicale urmăresc, în esență, următoarele:

  • renunțarea la fumat cu 3 săptămâni înainte de operație și timp de o lună după intervenție, întrucât fumul poate agrava simptomatologia; poate crește țesutul cicatricial, favorizând vindecarea defectuoasă, deci eșecul intervenției chirurgicale endoscopice;
  • oprirea administrării anumitor medicamente (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, anticoagulantele) ar putea ajuta la reducerea riscului de sângerare în timpul și după operație, dar și la prevenirea interferenței cu anestezia. Evitarea consumului de aspirină este necesară cu cel puțin 10 zile înainte de intervenție, întrucât chiar și cantitățile mici de aspirină pot intensifica sângerarea în timpul și după intervenția chirurgicală;
  • dacă intervenția chirurgicală implică anestezie generală, pacientul nu are voie să mănânce sau să bea nimic cu 12 ore înainte;
  • medicul poate recomanda anumite medicamente, care trebuie administrate înainte și după operație, pentru a ajuta la reducerea inflamației.

De asemenea, specialistul mai poate efectua un examen clinic preoperator, pentru a oferi autorizația medicală pentru intervenție chirurgicală, și poate recomanda teste suplimentare și analize de laborator (endoscopie nazală, analize de sânge, EKG, CT-ul sinusurilor nazale si paranazale etc.).

Cum se desfășoară intervenția de chirurgie endoscopică ORL?

Într-o intervenție de chirurgie endoscopică funcțională a sinusurilor, care durează în medie cam două ore, după administrarea unor decongestionante, specialistul va efectua mai întâi o endoscopie nazală de verificare. Apoi, după o anestezie locală, pentru a înlătura disconfortul, endoscopul va fi introdus cu grijă prin nas. De asemenea, folosind aceeași poartă de intrare, instrumentele chirurgicale foarte fine vor putea servi pentru a îndepărta osul, țesutul bolnav sau polipii care obstruează sinusurile. În final, nasul pacientului va fi umplut cu pansament, pentru a absorbi sângerarea.

Chirurgia endoscopică transorală a capului și gâtului reprezintă, în principal, o nouă metodă pentru tratamentul tumorilor orofaringiene. Folosind fie un echipament robotic și / sau laser, calea de acces va fi prin gură, cu o vizualizare îmbunătățită a tumorilor orofaringelui și fără nevoia efectuării unor incizii care pot lăsa cicatrici semnificative. În plus, această cale de acces transorală minimizează afectarea vorbirii și a deglutiției pe termen lung.

În timpul unei intervenții endoscopice în ureche, medicul introduce un endoscop prin urechea pacientului și în canalul auditiv pentru a vizualiza interiorul urechii. Astfel, chirurgia endoscopică a urechii transcanal (TEES) permite accesul specialiștilor asupra structurilor mici și delicate din urechea medie. Metoda este mai puțin invazivă decât cea tradițională, care presupune efectuarea unei incizii în spatele urechii.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Chirurgia endoscopică a urechii poate fi utilizată pentru a îndepărta chisturile de colesteatom, pentru  repararea oaselor, a implanturilor protetice, pentru a repara timpanul și a drena chisturile. E utilă și pentru pacienții care își pierd auzul, inclusiv datorită îmbătrânirii (o afecțiune numită prezbicuzie) sau după expunerea la zgomote puternice, deteriorarea urechii interne și infecții cronice ale urechii și utilizarea necorespunzătoare a căștilor.

În acest sens, există multe tipuri de operații:

  • timpanoplastii, pentru perforații ale timpanului. Dacă acestea nu se vindecă de la sine în trei luni, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală de timpanoplastie endoscopică pentru a acoperi sau repara perforația;
  • tratamentul timpanului întărit (timpanoscleroză), boală în care apar depozite de calciu pe timpan, care se îngroașă și devine rigid; în astfel de cazuri, medicul poate folosi un endoscop pentru a îndepărta părțile îngroșate ale timpanului și pentru a repara deteriorarea;
  • chirurgia reparatorie a urechii interne, prin care se pot trata afecțiuni precum otoscleroză (o creștere osoasă anormală în ureche medie), colesteatomul (o colecție anormală de celule ale pielii în interiorul urechii), care trebuie îndepărtate înainte de a deveni prea mari și în care endoscopia urechii funcționează mai bine decât abordările tradiționale, deoarece astfel este mai ușor să găsești și să elimini excrescențele pielii;
  • chirurgia endoscopică a tumorilor, benigne și maligne, ale urechii; întrucât tumorile urechii nu cresc în linie dreaptă, un endoscop înclinat facilitează găsirea și îndepărtarea tumorilor care pot crește în colțurile urechii medii, precum și în zona din jurul urechii.

Recuperarea postoperatorie în chirurgia endoscopică ORL

Imediat după intervenție, bolnavul va mai sta o vreme în salon, pentru ca medicul să-l poată monitoriza, apoi va fi externat în aceeași zi. Cu toate acestea, pacientul nu va putea conduce imediat după intervenție, așa că va avea nevoie de cineva care să-l transporte acasă și să stea cu el în prima noapte. După operație, pacientul va avea de urmat și câteva instrucțiuni generale, precum:

  • să evite să-și sufle nasul timp de cel puțin șapte zile;
  • dacă trebuie să strănute, va trebui să țină gura deschisă;
  • prin strănut s-ar putea să apară și sângerări sau mucus, iar acest lucru va dura câteva săptămâni, până la vindecarea completă a sinusurilor;
  • medicul mai poate recomanda și clătirea nasului cu o soluție salină.

Timpul de recuperare după o endoscopie a urechii depinde de tipul de procedură care s-a efectuat, însă majoritatea pacienților se recuperează în aproximativ o săptămână. Și pentru că nu există incizii, nu vor exista nici inflamații ori sângerări. Astfel, cel mai probabil pacientul va avea nevoie de mai puține medicamente pentru durere decât după o intervenție chirurgicală tradițională la ureche.

Chirurgia endoscopică ORL la SANADOR

În Departamentul de Otorinolaringologie (ORL)și chirurgie cervico-facială din Spitalul Clinic SANADOR activează o echipă de medici de elită, pregătiți să depisteze și să trateze afecțiunile urechii, ale căilor aeriene și digestive superioare (nas și sinusuri paranazale, cavitate bucală, faringe, laringe) și ale gâtului. Dacă există indicație în acest sens, pacienții pot beneficia și de explorări funcționale suplimentare (timpanograma, testele vestibulare), și de investigații imagistice de top (CT, RMN).

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la intervenții clasice și de chirurgie endoscopică, o metodă modernă de diagnostic și tratament minim invaziv, care a căpătat indicații extinse în sfera ORL. Astfel de intervenții sunt bine tolerate de pacienți și prezintă multe avantaje: timpi operatorii reduși, aspect estetic mult îmbunătățit, rezultate funcționale excelente.

La SANADOR, patologia complexă, „de graniță”, poate fi tratată prin intervenții chirurgicale efectuate în echipe multidisciplinare, care reunesc medici din specialități precum ORL, chirurgie orală și maxilo-facială, neurochirurgie, oftalmologie, endocrinologie, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă. 

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR