Clinica Stomatologica SANADOR iti ofera servicii dedicate de tratament parodontoza, asistate de medici dentisti cu experienta in domeniu! Cunoscuta si drept boala parodontala, parodontoza este o afectiune a parodontiului, un ansamblu de tesuturi care cuprinde gingia, ligamentele, cimentul si osul alveolar. Uneori, parodontoza se poate manifesta ca o complicatie a gingivitei, afectand tesutul moale si distrugand in final osul care sustine dintii. Din acest motiv este important sa facem apel cat mai rapid la o metoda de tratament parodontoza, inainte ca aceasta afectiune sa se agraveze si sa conduca la pierderea dintilor.

Parodontoza se poate manifesta in diferite moduri, conducand la metode specifice de tratament. Iata care sunt cele mai frecvente forme:

Gingivita acuta - este prima etapa, fiind o afectiune reversibila si usor de tratat daca este descoperita in stadiu incipient.

Parodontoza acuta - o forma rar intalnita, care poate aparea la adolescenti si tineri adulti.

Parodontoza cronica - este cea mai des intalnita forma a acestei afectiuni, afectand atat adultii, cat si tinerii. Este cauzata de igiena precara si de acumularea placii, conducand in timp la o deteriorare lenta a parodontiului, care poate determina pierderea dintilor si distrugerea tesutului gingival, in lipsa unui tratament adecvat.

Boala parodontala necrozanta - este o forma intalnita de regula la persoanele cu afectiuni ale sistemului imunitar, precum HIV.

Tratament

In functie de stadiul afectiuni, se poate recurge la mai multe metode de tratament. Pentru ca acesta sa reuseasca, insa, trebuie asigurata o buna igiena orala. Procedurile de tratament parodontoza pot fi invazive sau non-invazive, incluzand:

Detartrajul - aceasta metoda neinvaziva elimina tartrul si pelicula de bacterii din jurul dintilor si de sub gingii. Detartrajul poate fi efectuat folosind instrumente, manuale precum chiuretele sau dispozitive cu ultrasunete.

Surfasajul radicular – curatarea si netezirea suprefetelor radiculare in scopul descurajarii depunerilor de tartru si pentru eliminarea bacteriilor care contribuie la inflamatii sau intarzie vindecarea.

Terapia parodontala asistata laser - cuprinde metode clasice de decontaminare locala (detartraj si surfasaj radicular)  insotite de decontaminare cu diferite lungimi de unda laser care actioneaza in profunzimea tesuturilor parodontale eliminanad bacteriile si incurajand vindecarea. De ce mai multe ori, terapia parodontala asistata laser elimina necesitatea administrarii de antibiotice pe cale generala.

Tratament medicamentos - unele antibiotice topice sau orale pot controla infectia bacteriana. Antibioticele topice pot include apa de gura sau geluri. Folosirea tratamentului cu laser poate diminua nevoia de tratament medicamentos sau durata acestuia.

Interventii chirurgicale - atunci cand boala se afla intr-un stadiu avansat sau alte metode de tratament al parodontozei nu sunt disponibile, se poate recurge la metode chirurgicale. Interventiile se fac in scopul curatarii radacinii dintilor iar accesul se face prin incizii la nivelul gingiei fixe. In cazurile in care boala este foarte avansata, afectand tesutul osos in profunzime, se poate opta pentru metode avansate de tratament parodontoza, precum grefe de os sau de tesut moale, prelevate dintr-o zona sanatoasa a corpului sau obtinute pe cale sintetica.

SANADOR