Ce este miastenia gravis?

Miastenia gravis este o boală autoimună care afectează sistemul neuromuscular, determinând slăbiciune musculară și oboseală de intensitate variabilă. Pacientul care suferă de această afecțiune pierde controlul voluntar asupra mușchilor și poate avea dificultăți în mișcarea mușchilor feței, ochilor, gâtului și membrelor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Miastenia gravis are o prevalență mai mare la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și la bărbații cu vârste între 50 și 80 de ani. Afecțiunea nu se poate vindeca, dar tratamentul potrivit ajută la ameliorarea simptomelor, iar unii pacienți pot intra în remisiune, ceea ce înseamnă că simptomele pot să scadă sau chiar să dispară pentru o perioadă de timp.

Tipuri

Miastenia gravis poate să se manifeste sub două tipuri: oculară și generalizată.

Forma oculară este caracterizează prin slăbiciunea mușchilor responsabili de mișcarea ochilor și a pleoapelor, ceea ce poate duce la căderea pleoapelor și la dificultăți în menținerea ochilor deschiși. În majoritatea cazurilor, primul semn al miasteniei este reprezentat de slăbiciunea la nivelul ochilor. Unii pacienți pot prezenta diplopie (vedere dublă).

Forma generalizată afectează atât ochii, cât și alte părți ale corpului, precum fața, gâtul, brațele și picioarele. În această formă, simptomele pot varia de la dificultăți de vorbire și înghițire, până la incapacitatea de a ridica brațele deasupra capului.

Cauze și factori de risc

Există factori care pot crește riscul de a dezvolta miastenia gravis sau pot fi asociate cu apariția acestei boli. Istoricul de boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul eritematos sistemic, poate crește predispoziția la miastenia gravis. Infecțiile și intervențiile chirurgicale pot declanșa sau agrava simptomele, iar anumite medicamente, precum cele folosite pentru tratamentul cancerului, aritmiilor cardiace și a malariei, pot influența evoluția bolii. De asemenea, bolile tiroidei sunt adesea asociate cu miastenia gravis.

Miastenia gravis are cauze legate de sistemul imunitar care produce anticorpi ce interferează cu funcționarea receptorilor de acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru comunicarea dintre nervi și mușchi. Prin blocarea sau distrugerea receptorilor, semnalele nervoase către mușchi sunt perturbate, rezultând slăbiciune musculară.

În unele cazuri, există forme de MG numite "seronegative" sau "fără anticorpi", în care nu se pot detecta anticorpii care să blocheze acetilcolina. Cu toate acestea, și în aceste cazuri există o componentă autoimună, dar anticorpii specifici nu au fost încă identificați.

De asemenea, glanda timus este asociată cu miastenia gravis, deoarece joacă un rol în producția de anticorpi care afectează acetilcolina. Timusul este mai mare la nou-născuți și tinde să se micsoreze la adulții sănătoși, dar la unii pacienți cu miastenia gravis, glanda timus poate fi mărită. Unele persoane cu miastenia gravis pot dezvolta tumori ale glandei timus, numite timoame. În cazuri rare, există situații în care mamele cu MG pot transmite în timpul sarcinii această afecțiune copiilor lor, care se nasc cu o formă numită miastenie gravis neonatală, însă aceasta poate fi tratată cu succes și copiii se recuperează în câteva luni după naștere.

Semne și simptome de miastenia gravis

Miastenia gravis este o boală caracterizată prin slăbiciune musculară, care se agravează atunci când mușchii afectați sunt utilizați. Simptomele se ameliorează în repaus, dar evoluția bolii este de obicei progresivă și atinge severitatea maximă în câțiva ani de la debut. Această boală poate afecta o gamă variată de mușchi.

Un procent semnificativ al persoanelor care dezvoltă miastenia gravis se confruntă inițial cu simptome care afectează mușchii oculari. Aceste simptome includ căderea uneia sau ambelor pleoape, cunoscută sub numele de ptoză palpebrală, precum și vederea dublă, denumită diplopie, iar aceasta se ameliorează sau dispare atunci când unul dintre ochi este închis.

În aproximativ 15% dintre cazurile de miastenie gravis, primele simptome vizează mușchii feței și ai gâtului. Acest lucru poate determina dificultăți în vorbire. De asemenea, poate cauza probleme la înghițire, inclusiv riscul de sufocare în timpul mesei. Mestecarea poate deveni obositoare, mai ales când mâncarea este dificil de mestecat. În plus, expresiile faciale pot fi afectate, astfel încât un zâmbet poate părea asemănător cu o grimasă.

Miastenia gravis poate, de asemenea, duce la slăbiciune la nivelul gâtului, membrelor superioare și inferioare. Slăbiciunea musculară la nivelul membrelor inferioare poate influența modul în care mergeți, în timp ce mușchii gâtului slăbiți pot face dificilă menținerea capului într-o poziție ridicată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicații

Miastenia gravis poate fi asociată cu diverse complicații, printre care se numără tulburări psihice precum depresia, anxietatea și tulburările de panică, boli cardiace, probleme legate de utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor, prezența timoamelor, crize miastenice și alte boli autoimune.

Criza miastenică este cea mai periculoasă complicație, deoarece mușchii responsabili de respirație devin prea slabi pentru a funcționa corespunzător. Această slăbiciune musculară poate duce la insuficiență respiratorie, punând în pericol viața pacientului.

Persoanele cu miastenie gravis se confruntă cu riscul ca slăbiciunea musculară să afecteze și mușchiul inimii, ceea ce poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Steroizii folosiți pentru ameliorarea simptomelor în această boală pot duce la complicații precum osteoporoză, cataractă, creștere în greutate, hipertensiune arterială, susceptibilitate crescută la infecții și ulcer gastric.

În cazul persoanelor cu miastenie gravis, glanda timus este adesea superactivă, mărită sau prezintă tumori. Aceste tumori de pe glanda timus se numesc timoame. Pacienții cu timom manifestă, de obicei, o formă mai severă de miastenie gravis.

Pacienții cu miastenia gravis au un risc mai mare de a dezvolta și alte boli autoimune, precum artrita reumatoidă și lupusul eritematos sistemic.

Diagnosticul de miastenia gravis

Pentru diagnosticarea bolii, medicul va efectua o serie de analize pentru miastenia gravis și o evaluare cuprinzătoare. Aceasta include examinarea simptomelor, investigarea istoricului medical al pacientului și efectuarea unei examinări fizice.

Examinarea neurologică implică evaluarea reflexelor, a forței musculare, a tonusului muscular, a simțurilor tactil și vizual, a coordonării și a echilibrului pacientului. Un test important este "testul cu gheață", în care un pachet de gheață este aplicat pe o pleoapă căzută, iar apoi se evaluează dacă aceasta prezintă îmbunătățiri după îndepărtarea gheții.

Analizele de sânge pot dezvălui prezența anticorpilor atipici, care pot afecta receptorii unde nervii transmit semnale mușchilor pentru a se mișca. Alte teste, cum ar fi stimularea repetitivă a nervilor și electromiografia cu fibră unică, pot evalua transmiterea semnalelor nervoase și activitatea musculară.

Imagistica medicală, precum tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, poate fi utilizată pentru a verifica existența tumorilor sau a altor anomalii la nivelul glandei timus.

Testele de funcție pulmonară pot ajuta la evaluarea modului în care boala afectează respirația pacientului. Diagnosticarea corectă este esențială pentru începerea unui tratament adecvat al miasteniei gravis.

Stil de viață și tratament în miastenia gravis

Alegerea tratamentului în miastenia gravis depinde de vârsta pacientului și de severitatea bolii. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor.

Administrarea de inhibitori ai colinesterazei au rolul de a intensifica semnalele transmise între nervi și mușchi, pentru a crește forța musculară. Corticosteroizii au efecte antiinflamatorii și reduc producția anormală de anticorpi în organism.

Plasmafereza și imunoglobulina intravenoasă pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor severe sau în pregătirea pentru intervenții chirurgicale. Prin intermediul plasmaferezei sunt eliminați anticorpii anormali din sânge.

Timolectomia, îndepărtarea glandei timus, poate fi necesară în cazul identificării unor tumori sau poate îmbunătăți simptomele, chiar dacă nu există tumori.

Deciziile privind utilizarea medicamentelor în miastenia gravă ar trebui luate cu mare precauție și numai sub supraveghere medicală.

Tratamentul de recuperare medicală în miastenia gravis se concentrează pe îmbunătățirea calității vieții pacienților. Acesta include exerciții de amplitudine a mișcărilor, pentru menținerea flexibilității articulațiilor, exerciții de întărire musculară, care se concentrează pe grupurile musculare mari, în special pe mușchii proximali ai umerilor și șoldurilor, exerciții de rezistență pentru sporirea capacității de efort prelungit și exerciții aerobice, pentru îmbunătățirea funcției respiratorii și a rezistenței. Aceste terapii ajută la creșterea forței, a rezistenței și a mobilității generale a corpului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru diagnosticul rapid și corect al miastenia gravis și al altor afecțiuni autoimune, SANADOR asigură pacienților o abordare multidisciplinară, prin consultații din diferite specialități medicale (alergologie și imunologie clinică, neurologie, oftalmologie, reumatologie).

În funcție de simptomatologie și istoricul medical al fiecărui pacient în parte, medicii specialiști cu o vastă experiență vor recomanda anumite analize și investigații medicale. La SANADOR, electromiografia și testele imagistice precum tomografia computerizată și examenul RMN sunt realizate cu aparatură performantă, de ultimă generație.

Tratamentul este întotdeauna personalizat, astfel încât pacienții se bucură de cele mai bune rezultate posibile, pe termen lung, care asigură o bună calitate a vieții și prevenirea complicațiilor. Pentru o reabilitare optimă, pacienții au acces la un program complet, personalizat, de recuperare medicală, procedurile fiind recomandate de un medic specialist și realizate sub supravegherea unui personal calificat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR