Diagnostic de inalta performanta cu izotopi in SPECT-CT

Medicina nucleara este o ramură a medicinei moderne. A lansat si dezvoltat conceptul de imagistica moleculara – imagistica de metabolizare celulara. In medicina nucleara se utilizeaza radiotrasori sau substante radiofarmaceutice, care contin o substanta activa transportoare si un izotop radioactiv. Aceste substante se introduc in organism pe diferite cai de administrare (cel mai frecvent intravenos). Odata substanta introdusa aceasta se distribuie in diferite organe in functie de substanta activa utilizata. 

Te asiguram ca avem un Departament de Medicina Nucleara ce functioneaza dupa recomandarile si ghidul procedurilor Societatii Europene de Medicina Nucleara,conform cu ghidurile nationale si recomandarile CNCAN iar tehnologiile SPECT-CT (echipament Siemens Symbia Intevo Bold) si PET-CT (echipament PET-CT SIEMENS BIOGRAPH HORIZON 3R) au la baza utilizarea unor echipamente de ultima generatie. 

 • La Sanador, tehnologiile SPECT-CT si PET-CT au la baza utilizarea unor echipamente de ultima generatie.

Iti garantam ca examinarile efectuate in Departamentul de Medicina Nucleara al Centrului Oncologic Sanador sunt sigure, neinvazive si nedureroase. Pacientului i se administreaza intravenos o substanta radiofarmaceutica (izotop radioactiv-legat de un kit  specific organului de investigat ) care astfel intrand in sistemul circulator se distribuie la nivelul unui anumit organ/tesut. La scurt timp, corpul pacientului este scanat printr-o procedura numita “scintigrafie” cu ajutorul tehnologiei SPECT (single photon emission tomography) care detecteaza radiatiile, obtinandu-se imagini functionale, de metabolism - ale tesuturilor/organelor explorate.

Doza de radioactivitate administrata pacientului este controlata, si calculata in baza datelor personale ale acestuia (doza minim necesara), asigurandu-se astfel o calitate deosebita a investigatiei, cu iradiere minima  a pacientului(ex. unele doze pot fi administrate si la copii mici /sugari).

In unele cazuri este asociat SPECT-ului un examen CT care se face in acelasi timp in asa fel incat imaginile obtinute sa fie perfect superpozabile rezultand achizitii -imagini de fuziune -care inseamna ca pe o harta morfologica se suprapune una de metabolism a aceluiasi segment.

Iti prezentam, in continuare, cateva dintre utilizarile tehnologiei SPECT-CT, prin intermediul echipamentului Siemens Symbia Intevo Bold:

 • in efectuarea unei scintigrafii clasice pentru identificarea zonelor cu metabolizare celulara modificata;
 • in efectuarea unei tomografii de emisie (SPECT) pe zonele indicate de scintigrafia standard;
 • in construirea unei imagini 3D de metabolism celular a zonei vizate, cu imagini proiectate pe axele anatomice;
 • furnizeaza imagini 3D de metabolism impreuna cu imagini 3D de structura anatomica (CT)-imagini de fuziune -complexe si complete;
 • ridica probabilitatea de acuratete a diagnosticului cu procente semnificative fata de celelalte investigatii imagistice.

"In cadrul Sanador, pacientii pot beneficia de examinari scintigrafice de inalta calitate, efectuate de o echipa medicala cu experienta, cu ajutorul tehnologiei SPECT-CT, ce are la baza utilizarea unui echipament de ultima generatie - aparatul Siemens Symbia Intevo Bold. Acesta reprezinta o platforma ultra-performanta, care asigura acuratetea investigatiei cu o doza minima de iradiere", arata Dr. Ruxandra Vladescu, medic primar Radiologie si Imagistica Medicala, Medicina Nucleara, Sef Departament Medicina Nucleara, Centrul Oncologic Sanador.

Investigatiile de medicina nucleara au un rol indispensabil in obtinerea unui diagnostic sigur, in stabilirea planului optim de tratament pentru pacient, precum si in monitorizarea leziunilor si evaluarea raspunsului la tratament, in cazul pacientilor oncologici. Dr. Ruxandra Vladescu

Precizam ca Departamentul de Medicina Nucleara al Centrului Oncologic Sanador functioneaza dupa protocoale si proceduri care au la baza ghidurile internationale si nationale, recomandarile CNCAN si MS.

Centrul Oncologic Sanador

 • Adresa

  Str. Sevastopol, nr. 5, sector 1, București

 • Program

  Luni - Sâmbătă: 08:00 - 21:00

 • Metrou

  Liniile M1, M2 - Stația Piața Victoriei

 • STB

  20, 24, 34, 42, 45, 131, 182, 300, 301, 381, 783

Galerie foto