Ce este laringoscopia

Laringoscopia este o investigație realizată de medicul specializat în otorinolaringologie (ORL) cu ajutorul unui dispozitiv denumit laringoscop, ce prezintă fibră optică, prin intermediul căreia vizualizează laringele. La SANADOR, afecțiunile laringelui sunt investigate de medici oreliști experimentați, prin consult de specialitate și investigații suplimentare, inclusiv prin laringoscopie, atunci când această examinare este recomandată.

Laringoscopia este o procedură medicală utilizată pentru vizualizarea directă a laringelui și evaluarea stării corzilor vocale și a căilor aeriene superioare.

Laringele, componentă a căilor aeriene superioare,  este un organ implicat în funcția de vorbire, ce conține corzile vocale. Acestea se apropie și se depărtează în mod normal pentru a crea sunete. Atunci când pacienții au voce răgușită sau șoptită pentru mai mult timp, în afara unei infecții respiratorii, medicul poate recomanda o laringoscopie ca investigație utilizată pentru vizualizarea laringelui și a corzilor vocale.

Laringoscopia este o investigație diagnostică, ce permite vizualizarea inflamației laringelui, a tumorilor corzilor vocale, ce pot fi și maligne (cancerul laringian). Procedura permite recoltarea biopsiilor, în scop diagnostic, dar poate fi utilizată și ca tratament, pentru extragerea corpilor străini, tratarea stenozelor sau îndepărtarea polipilor și a altor tumori.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tipuri de laringoscopie

Există mai multe tipuri de laringoscopie:

  • laringoscopie indirectă - este forma simplă a acestei investigații, în care medicul folosește o oglindă specială, cu un mâner lung. Cu ajutorul acestei oglinzi, medicul vizualizează indirect corzile vocale. Procedura durează câteva minute și nu presupune riscuri, fiind facil de efectuat.
  • laringoscopie directă - realizată de medic prin utilizarea un tub flexibil (endoscop), echipat cu o cameră video și un sistem luminos. Acesta este introdus în timpul respirației prin epiglotă până la nivelul corzilor vocale. Avantajul laringoscopiei directe este faptul că permite recoltarea unei biopsii dacă este identificată o zonă suspectă. Procedura durează mai mult decât laringoscopia indirectă, maxim o oră, iar pacientul poate fi anesteziat local sau general.
  • laringoscopie suspendată - altă variantă pentru vizualizarea laringelui. Laringoscopul este suspendat de un suport special, astfel încât medicul să poată efectua manevre precum extragerea corpilor străini sau biopsii mai facil, cu ajutorul ambelor mâini. Procedura se realizează sub anestezie totală în sala de operații.
  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicată endoscopia laringiană

Un examen de laringoscopie este indicat în general atunci când pacienții relatează disfonie (voce șoptită). Aceasta poate să apară în cadrul unei infecții respiratorii, în care corzile vocale sunt inflamate (laringită). În acest caz larigoscopia nu este obligatorie, deoarece simptomele se remit rapid, în câteva zile. Dacă însă disfonia apare în afara unei infecții sau persistă o durată mai lungă de timp, se indică examinarea laringelui cu ajutorul unui endoscop, pentru a exclude tumori ale laringelui, polipi sau tumori maligne ale corzilor vocale.

Alte situații în care este necesară o endoscopie a laringelui sunt senzația de înecare sau sufocare, stridor și dificultăți în respirație (dispnee), precum și tuse persistentă sau cu striuri de sânge (hemoptizie), sau în anumite cazuri în durerea de ureche (otalgie) ce nu răspunde la tratament.

O situație în care este necesară o laringoscopie la copii este suspiciunea de aspirare a unui corp străin. Acesta poate fi o monedă, o piesă de lego de mici dimensiuni sau alte jucării mici. Prin larigoscopie se poate extrage obiectul străin.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pregătirea pentru laringoscopie

Medicul ORL va realiza un consult preliminar înainte de a efectua procedura de laringoscopie și va recomanda investigații complementare (radiografie pulmonară sau examen computer tomograf). Ulterior, pacientul va fi programat pentru investigație, dacă medicul consideră că aceasta este necesară pentru diagnostic. Cu 8 ore înainte de procedură, trebuie evitat consumul de alimente sau lichide și fumatul.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum este realizată procedura de endoscopie a laringelui

Pentru a diminua disconfortul din faringe și reflexul de tuse ce apare la introducerea tubului de endoscopie laringiană, medicul va administra un spray anestezic în cavitatea orală. Tubul este introdus pe gură sau prin cavitatea nazală, până la nivelul corzilor vocale. Procedura durează câteva minute, dar se poate prelungi dacă este necesară o biopsie sau extragerea unui corp străin aspirat.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce urmează după procedura de vizualizare a laringelui

După procedura de vizualizare a laringelui, medicul poate furniza pacientului un diagnostic prezumptiv sau definitiv. Dacă a fost recoltată o biopsie de la nivelul corzilor vocale, pentru rezultatul acesteia pacientul va mai aștepta 1-3 săptămâni.

Dacă procedura a fost efectuată cu anestezie generală, pacientul se va întoarce în salon pentru încă 24 de ore, până la dispariția efectului anesteziei. După laringoscopie, pot fi necesare investigații imagistice sau alte analize suplimentare.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru laringoscopie

Orice procedură, inclusiv cea de laringoscopie, presupune anumite riscuri și contraindicații. Riscurile laringoscopiei includ reacții adverse la anestezie, în cazul în care pacientul necesită sedare totală, disfonie (răgușeală) post-procedural, greață, durere locală și rar sângerări (hemoragie) de la nivelul cavității orale sau faringelui.

Contraindicațiile pentru laringoscopie includ obstrucția severă a căilor aeriene superioare (epiglotită), fractură de coloană cervicală instabilă sau instabilitate hemodinamică (șoc). În boli de coagulare, în care pacientul are un risc mai mare de sângerare, alergii severe la anestezice locale sau generale, infecții ale căilor respiratorii superioare, procedura se poate realiza, dar riscul trebuie să fie compensat de un beneficiu mai mare.

Rolul laringoscopiei în stabilirea diagnosticului

În videolaringoscopie, medicul orelist poate vizualiza corzile vocale și poate identifica dacă acestea sunt inflamate sau prezintă zone suspecte. Acestea pot fi investigate prin laringoscopie cu biopsie. Biopsia este recoltată din polipii corzilor vocale sau alte tipuri de tumori ale laringelui și, în funcție de rezultatul obținut la examenul histopatologic, se poate stabili un diagnostic definitiv.

Laringoscopia completează examenul clinic, precum și analizele de sânge și investigațiile imagistice, facilitând împreună cu acestea stabilirea diagnosticului pacientului. Examinarea laringelui poate diagnostica boli inflamatorii, tumorale sau funcționale ale laringelui și corzilor vocale.

Laringoscopia la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ORL și de investigațiile recomandate, pentru un diagnostic corect al afecțiunilor laringelui și căilor respiratorii superioare în general. Examinarea prin laringoscopie este realizată de medici cu experiență, specializați în otorinolaringologie.

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate diferite intervenții endoscopice, printre care și endoscopia laringiană cu recoltarea de biopsii. Echipa medicală are experiență în tratamentul afecțiunilor complexe ale tractului respirator, în condiții de maximă siguranță, prin intervenții chirurgicale de mare finețe, precum chirurgia endoscopică ORL. Echipamentele folosite sunt ultraperformante, oferind imagini intraoperatorii deosebit de clare, pentru o abordare chirurgicală cu precizie deosebită, care asigură o recuperare postoperatorie optimă și rezultate funcționale excelente.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR