Ce este ischemia intestinală?

Ischemia intestinală este o afecțiune gravă, care apare atunci când fluxul de sânge către intestine este scăzut și poate afecta intestinul subțire, intestinul gros sau ambele. Ischemia intestinală apare din cauza unui vas de sânge blocat complet sau parțial sau a tensiunii arteriale scăzute, ceea ce duce la un flux sanguin general redus.

Indiferent de zona afectată, simptomul principal este durerea, care poate fi severă și brusc instalată sau poate fi o durere de intensitate moderată și intermitentă, care apare de obicei după mese. În cazuri severe, pierderea fluxului de sânge către intestine poate deteriora țesutul intestinal și poate duce la ruptură intestinală, infecție severă și chiar moarte. Din acest motiv, este important ca ischemia intestinală să fie diagnosticată și tratată cât mai repede posibil.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de ischemie intestinală

Ischemia intestinală este clasificată în mai multe tipuri, în funcție de zona afectată și de mecanismul producerii. Fiecare tip are manifestări clinice specifice și tratament diferit:

  • Ischemie mezenterică acută sau infarct intestinal- este o urgență medicală, rezultată prin pierderea bruscă a fluxului sanguin către intestinul subțire, din cauza unui cheag de sânge migrat din altă parte a corpului, a unui blocaj care se dezvoltă local sau din cauza dereglării fluxului sanguin, prin scăderea severă a tensiunii arteriale.
  • Ischemie mezenterică cronică sau angină intestinală - se dezvoltă treptat, prin acumularea de depozite grase pe peretele unei artere (ateroscleroză) și are ca rezultat scăderea fluxului de sânge către intestinul subțire și apariția durerii abdominale după masă.
  • Ischemie datorată trombozei venoase mezenterice - sângele nu poate părăsi intestinul subțire din cauza unei inflamații locale și se formează un cheag de sânge.
  • Ischemia de colon sau colita ischemică - este cel mai frecvent tip de ischemie intestinală, apare atunci când fluxul de sânge către o parte a intestinului gros este încetinit sau blocat și se manifestă cu crampe abdominale și diaree cu sânge.

Cauze și factori de risc

Ischemia intestinală apare atunci când fluxul de sânge prin vasele principale care vascularizează intestinele încetinește sau se oprește complet. Afecțiunea are multe cauze posibile, care includ:

  • Embolie arterială - responsabilă de aproximativ jumătate din cazurile de infarct intestinal, reprezintă un cheag de sânge care călătorește prin vasele de sânge și se poate bloca într-o arteră abdominală, provocând simptome acute și destul de severe.
  • Tromboză arterială - un cheag care se formează în vasele de sânge intestinale atunci când o placă de aterom se rupe; este adesea precedată de angină intestinală.
  • Tromboză venoasă - formarea de cheaguri în circulația venoasă intestinală apare cel mai frecvent la persoanele care au suferit intervenții chirurgicale abdominale (eventrație), la persoanele cu cancer sau inflamații importante intra-abdominale (pancreatită, diverticulită), în cazul unor tulburări de coagulare sau ca efect advers al unor medicamente.
  • Ischemie intestinală nonocluzivă - fluxul de sânge scade semnificativ, fără să existe un blocaj local, în cazul stărilor foarte grave, precum șoc hipovolemic, șoc cardiac sau șoc septic.

Factorii care pot crește riscul de ischemie intestinală includ:

Cum se manifestă ischemia intestinală?

Ischemia intestinală se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, dar există câteva modele specifice diverselor tipuri.

Semnele și simptomele ischemiei intestinale acute includ de obicei:

Simptome ale ischemiei intestinale cronice, care se dezvoltă treptat, pot include:

  • Dureri abdominale apărute la 30 de minute după masă;
  • Senzație de plenitudine precoce după masă;
  • Dureri abdominale care se agravează treptat în săptămâni sau luni;
  • Frica de a mânca, din cauza durerii care apare după masă;
  • Pierdere în greutate neintenționată;
  • Diaree;
  • Greață și vărsături;
  • Meteorism abdominal.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Analize și investigații pentru diagnostic

Pentru un diagnostic corect și complet, medicul va întreba despre semnele și simptomele prezente și va efectua un examen fizic, apoi va recomanda efectuarea mai multor investigații. Acestea pot include:

  • Analize de sânge - deși nu sunt specifice pentru ischemia intestinală, unele rezultate ar putea sugera acest diagnostic, de exemplu creșterea numărului de celule albe.
  • Teste imagistice, precum radiografia, ecografia abdominală, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) - sunt folosite pentru a vizualiza organele interne și a exclude alte cauze pentru semnele și simptomele prezente.
  • Endoscopie digestivă inferioară sau colonoscopie - procedură care implică introducerea unui tub subțire, flexibil, cu o cameră pe vârf, prin anus, până la nivelul intestinului gros, pentru a analiza tractul digestiv inferior din interior.
  • Angiografie (arteriografie mezenterică) - este injectat, prin intermediul unui cateter, un colorant specific, direct în artere, putând astfel identifica zonele îngustate sau blocajele și permite, de asemenea, tratament local, prin îndepărtarea unui cheag, injectarea de medicamente sau folosind instrumente speciale pentru a lărgi diametrul unei artere.
  • Intervenție chirurgicală - permite diagnosticul și tratamentul în timpul unei singure proceduri.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile ischemiei intestinale

Complicațiile ischemiei intestinale pot include:

  • Gangrena - moartea țesutului intestinal, când fluxul de sânge către intestin este blocat complet și brusc.
  • Perforație - o gaură prin peretele intestinelor, care poate duce la scurgerea conținutului intestinal în cavitatea abdominală, provocând o infecție gravă, numită peritonită.
  • Stenoze intestinale - în unele cazuri, cel mai frecvent la nivelul colonului, se formează țesut cicatricial în urma procesului de vindecare, care îngustează sau blochează intestinele, provocând chiar ocluzie intestinală (oprirea tranzitului).
  • Deces - în cazurile severe, la care nu se intervine terapeutic în timp util.

Metode de tratament

Tratamentul ischemiei intestinale presupune restabilirea alimentării cu sânge a tractului digestiv. Opțiunile de tratament variază în funcție de cauza și de severitatea afectării.

Dacă intestinul nu prezintă semne de deteriorare severă, medicul poate recomanda tratament medicamentos cu anticoagulante timp de 3-6 luni, pentru prevenirea formării de noi cheaguri. Tratarea oricărei afecțiuni subiacente este de asemenea importantă și este indicată și oprirea medicamentelor care îngustează vasele de sânge, cum sunt cele pentru migrenă sau diverse preparate hormonale și unele medicamente pentru inimă.

În caz de ischemie intestinală severă, specialistul poate indica și un tratament antibiotic, pentru a trata sau a preveni infecțiile, și medicamente pentru dizolvarea cheagului de sânge.

Dacă este efectuată angiografie pentru diagnostic, investigația poate fi urmată de angioplastie periferică, în timpul aceleiași proceduri. Această procedura terapeutică permite îndepărtarea unui cheag de sânge sau lărgirea unei artere îngustate și montarea unui stent (tub metalic mic), pentru menținerea vasului de sânge deschis.

Dacă părți ale intestinului prezintă deja semne de deteriorare semnificativă, poate fi necesară o intervenție de chirurgie vasculară, pentru a îndepărta secțiunea afectată.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la toate serviciile medicale necesare pentru diagnosticul rapid și corect al ischemiei intestinale. Investigațiile performante, efectuate cu echipamente de ultimă generație, includ examinare RMN 3 Tesla, CT 128 slice, ecografie abdominală, colonoscopie sau arteriografie, în funcție de indicația stabilită de medicul specialist pentru fiecare caz în parte.

Tratamentul va fi stabilit personalizat, în funcție de severitatea manifestărilor clinice și a ischemiei. Astfel, pacienții beneficiază de tratament endovascular, minim invaziv, prin angioplastie, efectuată în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism al Spitalului Clinic SANADOR, sau de o intervenție de chirurgie vasculară, realizată într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR