Cauze și factori de risc pentru hiperglicemie
Glicemia mărită provine adesea din producția insuficientă de insulină sau din rezistența la insulină. Rezistența la insulină apare atunci când celulele din organism nu răspund în mod adecvat la insulină, necesitând o cantitate mai mare pentru a putea regla eficient nivelul de zahăr din sânge.
Factorii care contribuie la rezistența la insulină includ:
- obezitatea,
- sedentarismul,
- anumite medicamente,
- dezechilibrele hormonale, cum ar fi excesul de cortizol sau de hormon de creștere.
Afectarea pancreasului poate duce la scăderea producției de insulină și la hiperglicemie. Secreția de insulină poate fi redusă în cazul unor afecțiuni precum bolile autoimune, pancreatita cronică, cancerul de pancreas și fibroza chistică. În plus, stresul fizic sau emoțional pot duce la un nivel crescut de zahăr în sânge.
La persoanele cu diabet zaharat, glucoza crescută în sânge poate apărea din cauza unor factori cum ar fi o doză inadecvată de insulină, un moment nepotrivit de administrare a insulinei în raport cu aportul de carbohidrați sau o activitate fizică redusă. „Fenomenul dawn”, caracterizat prin niveluri ridicate ale glicemiei dimineața, poate fi atribuit fluctuațiilor hormonale de peste zi.
Persoanele fără diabet pot prezenta, de asemenea, glicemie mare din cauza unor afecțiuni precum sindromul Cushing, boli care afectează pancreasul sau sindromul ovarelor polichistice (SOPC), care este adesea asociat cu rezistența la insulină.