Pentru a ne asigura că rezultatele analizelor medicale pe care dorești să le efectuezi vor fi concludente, te rugăm să parcurgi ghidul de recoltare, care conține indicații despre cum trebuie prelevată fiecare probă.

1. Recoltare probe de sânge
Pentru o mare parte dintre analizele uzuale de sânge recoltarea probelor se face dimineața, pe nemâncate (à jeun). Pentru evaluarea metabolismului lipidic recoltarea se face după o pauză alimentară de cca. 12 ore. Este indicat ca în preziuarecoltării să nu mai mănânci nimic după orele 20.00. Pentru unele prelevări poate fi necesar să nu consumi cafea, alcool, tutun sau diferite alimente, și să întrerupi medicamentația cu 48 de ore înainte.   
Efortul fizic, chiar și cel moderat, stările emoționale accentuate, stresul, ritmul circadian, pot determina modificări ale valorilor analizelor.  
Pentru informații detaliate, te rugăm să contactezi personalul medical.

2. Recoltare probe de urină 

Recomandari recoltare probe de urină pentru examen complet de urină
Aportul de lichide în timpul recoltării trebuie să fie normal (cu excepția cazurilor când medicul curant face recomandări specifice în acest sens). În unele cazuri se recomandă întreruperea medicației care poate induce interferențe, cu cel puțin 12 ore (de preferat 48 - 72 ore) înaintea începerii recoltării.
Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apa și săpun. Se recomandă recoltarea a cca. 10 ml din prima urină de dimineață, într-un recipient steril.

Recomandari recoltare urina pentru urocultură

Această probă cere o toaletă riguroasă. Astfel, după toaleta mâinilor și a regiunii genito-urinare (spălare cu apă și săpun, ștergere cu prosop curat și călcat), se recoltează într-un vas curat (steril pentru urocultură) prima urină de dimineață (10-15 ml din jetul mediu). Recoltarea se face înainte de începerea unui tratament cu antibiotice. Urina se recoltează după 5 zile de la ultima doză administrată de antibiotic. Urina se recoltează în recipiente sterile – pentru adulți se folosesc urocultoare sterile, iar pentru sugari/copii mici – punguțe sterile de unică folosință.

Instrucțiuni de recoltare la adult:
· Curățați zona genito-urinară cu apă și săpun: la bărbat se va asigura curățarea meatului și glandului; la femeie, în cazul în care este prezentă o secreție abundentă, alături de toaleta obișnuită a vulvei, se va introduce în vagin un tampon steril;
· Asigurați uscarea zonei anterior decontaminate cu ajutorul unor comprese sterile;
· Urinați o cantitate mică în toaletă, și, fără să vă opriți, colectați în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
· Pentru a preveni contaminarea probei, evitați să atingeți recipientul de zona genitală;
· Proba trebuie adusă la centrul de recoltare în maxim 2 ore, iar în caz contrar se recomandă păstrarea la o temperatură de 2 – 8 grade C.

Recomandari recoltare urină din 24 de ore

Pentru recoltarea acestui tip de probă, se recomandă evitarea consumului de alcool, în plus pacientul trebuie să mențină un consum normal de apă și lichide cu 24 de ore înainte de începerea recoltării și în timpul acesteia. Atenție, prima urină de dimineață se aruncă! În continuare, toată urina de peste zi și de peste noapte, plus prima urină din a doua dimineață se adună într-un recipient curat, cu volum minim de 2 litri. Acesta se păstrează la întuneric și răcoare. Practic, se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în cele 24 de ore. Din acest recipient (de minim 2 litri) se ia o probă de circa 50 ml și se transferă într-un recipient steril, însă numai după ce a fost agitat ușor înainte. Se menționează la centrul de recoltare volumul de urină recoltată în cele 24 de ore. Nu uita, pe durata celor 24 de ore în care trebuie să recoltezi volumul total de urină, evită fumatul, consumul de cafea și stresul. Dacă ești sub tratament cu antidepresive (triciclice, fenoxibenzamină, levodopă, beta-blocante, buspironă) te rugăm să informezi medicul. 


Recomandări pentru adulți - recoltare probe urină

Se face toaleta riguroasă a regiunii urogenitale cu apă și săpun (fără soluții dezinfectante) și se șterge regiunea cu un prosop curat sau comprese sterile. La bărbați se recomandă ca toaleta locală să se efectueze cu decalotarea glandului. Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după staza vezicală de minim 4 ore. Se recoltează o cantitate de cca. 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (atenție, primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Recomandări pentru sugari - recoltare probe urină

Se face toaleta locală cu apă și săpun și se tamponează cu comprese sterile pentru a se usca bine. Se fixează punguța sterilă prin intermediul benzilor adezive în jurul orificiului urinar. Punga este bine fixată numai dacă orificiul urinar se află în interiorul acesteia. Verificați dacă benzile adezive sunt bine prinse pe tegumentul copilului, pentru a se evita scurgerea urinei pe lângă pungă și contaminarea probei. După recoltare, punga se dezlipește de tegumentul copilului și cele 2 benzi adezive se lipesc între ele asigurându-se astfel închiderea pungii. Este recomandat ca punga să se transporte la centru de recoltare în interiorul unui recipient steril. Pentru informații detaliate, te rugăm contactează personalul medical.

3. Recoltare probe materii fecale

Recomandări pentru coprocultură
Recoltarea se face înaintea începerii unui tratament cu antibiotice. În caz contrar, pentru eficiență, proba se recoltează după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Materiile fecale se recoltează în coprorecoltoare care conțin mediu de transport. Recoltarea se face din proba emisă spontan, se alege o porțiune reprezentativă pentru analiză (mucozități, striuri de sânge, consistență mai moale) și se ia o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului. Proba se transportă la centrul de analize sau dacă nu se asigură transportul imediat, se recomandă păstrarea la temperatura camerei.

Recomandări pentru examenul coproparazitologic
Recoltarea se face în recipient steril (coprorecoltor) fără mediu de transport. Pentru această analiză, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 3-5 zile. Unele specii de paraziți intestinali nu elimină ouă, larve sau chiști în mod continuu și de aceea un singur rezultat negativ nu are valoarea unui diagnostic de excludere a unei infestări parazitare intestinale. Se recoltează materii fecale emise spontan și se aleg porțiuni reprezentative pentru analiză (mucozități, striuri de sânge, consitență mai moale) și se prelevează o cantitate cât încape în lingurița coprorecoltorului. Nu se recomandă recoltarea unei cantități mai mari datorită riscului alterării materialelor fecale până în momentul prelucrării în laborator, acest lucru determinând rezultate fals negative. Până la predarea recipientului în laborator, acesta se păstrează la rece (la frigider).
Pentru proba de digestie se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport. Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianți. Pe o perioadă de 3 zile înainte de recoltare nu se vor consuma băuturi alcoolice.Pentru hemoragii oculte se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport. Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerările rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obținerea de rezultate fals pozitive.

Recomandări pentru coproantigene. Se recoltează materii fecale cu aceleași recomandări ca la examenul coproparazitologic.

Recomandări pentru amprenta anală. Este indicată pentru diagnosticul infestării cu oxiuri (Enterobius vermicularis). Recoltarea se efectuează numai dimineață, la prima oră, înainte de a avea scaun și fără igienă locală. Se va folosi lingurița coprorecoltorului simplu, fără mediu transport, pe care în prealabil s-a fixat o bandă adezivă transparentă cu partea adezivă către exterior. Cu lingurița se badijonează bine regiunea perianală. După recoltare, lingurița cu bandă adezivă se introduce în coprorecoltor și se aduce în laborator în maxim 8 ore de la recoltare. Pentru informații detaliate, te rugăm contactează personalul medical.


4. Recoltare pentru exudat faringian
Se efectuează dimineața înainte de ingestia de lichide, alimente și de efectuarea igienei orale (nu vă spălați pe dinți și nu utilizați apă de gură). Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic sau după 5 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.
Pentru informații detaliate, te rugăm contactează personalul medical.

5. Recoltare pentru recoltarea probelor de spută
Înainte de recoltare se face toaleta cavității bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargară cu apă). Recoltarea se face prin tuse spontană și profundă. Se recomandă ca aceasta să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic sau la 5 zile după ultima doză de antibiotic. Sunt relevante pentru examen microbiologic probe muco-purulente. Se repetă recoltarea în cazul în care proba are aspect de salivă. Sputa se expectorează într-un recipient steril. Se transportă în laborator în maximum o oră de la recoltare. Pentru informații detaliate, te rugăm contactează personalul medical.

6. Recoltarea probelor de spermă

Recomandări pentru spermogramă
Atenție, nu se recomandă recoltarea în prezervativ! Recoltarea se efectuează în recipient (urocultor) prin masturbare. Se recoltează întreaga cantitate de spermă emisă. Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinență sexuală și oprirea consumului de cafea, tutun și alcool. Proba se aduce în laborator în 20 de minute de la emisie. Dacă acest lucru nu este posibil, se aduce în maximum 2 ore, ținută la 37 grade C. 

Recomandări pentru spermocultură
Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinență sexuală, înainte de începerea unui tratament antibiotic. Recoltarea se efectuează prin masturbare direct în urocultor. Înainte de recoltare se efectuează toaleta locală cu apă și săpun și ștergerea prin tamponare cu comprese sterile.
Proba se aduce în laborator în maximum 1 oră de la emisie. Pentru informații detaliate, te rugăm contactează personalul medical.

7. Recoltarea probelor ginecologice   

Recomandări pentru recoltarea probelor ginecologice (Test Papanicolau, cultură și secreții vaginală/col). Înainte cu 24-48 de ore de la recoltarea probei trebuie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianți) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală). Se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecțiilor, după tratarea acestora.

Pentru informații suplimentare apelați Call Center-ul Sanador: (021).9699, disponibil 24/24H.