Fracturi vertebrale cominutive, tratate cu succes la Spitalul Clinic SANADOR

Fracturi severe în urma unui accident rutier

Prinși în agitația de zi cu zi, nici nu simțim cum trece timpul și nu ne dăm seama că viața ni se poate schimba într-o secundă, iar tot ce știam capătă în acel moment alt sens. Însă, cu optimism și cu ajutorul medical potrivit, orice obstacol poate fi depășit.

Raluca este un astfel de exemplu. Era în vacanță, alături de familie și prieteni. Trebuia să fie o experiență relaxantă și frumoasă, însă totul s-a transformat, în doar câteva clipe, într-o încercare grea, când a devenit victima unui accident rutier. A fost transportată imediat la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, unde, în urma mai multor investigații, a primit diagnosticul de traumatism sever vertebro-medular, cu fracturi vertebrale cominutive la mai multe niveluri, toracic și lombar.

  • Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație și de specialiști cu o vastă experiență. Vino la SANADOR!

Tratament prompt și eficient la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru că era un caz grav, care necesita o intervenție chirurgicală imediată, apropiații au decis mutarea pacientei la București, la un spital multidisciplinar, unde putea să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale. Astfel, fiind o urgență medicală, Raluca a fost transferată la Spitalul Clinic SANADOR.

Medicii din Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, au efectuat rapid o serie de investigații imagistice prin care au confirmat diagnosticul de traumatism vertebro-medular toraco-lombar, iar Raluca a fost internată imediat pe Secția de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR, unde a fost preluată de Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie cu competențe în chirurgia spinală, unul dintre medicii cu cea mai mare experiență din România în patologia vertebro-medulară. Acesta i-a explicat pacientei că singurul tratament eficient era intervenția chirurgicală și i-a prezentat în detaliu cum va decurge operația.

„Domnul doctor Marius Catană este medicul care face minuni! Am știut din prima clipă că am ajuns unde trebuie pentru a fi salvată! De la prima interacțiune, am simțit că este medicul căruia îi pasă cu adevărat de pacient, cu o abordare profesionistă, elegantă și cu o vastă  experiență. Îi sunt recunoscătoare! Mi-a oferit toate informațiile și mi-a explicat că este un caz grav și că voi avea o intervenție chirurgicală complexă, dar care-mi va da șansa să mă refac complet.  Știam că este medicul căruia îi pasă cu adevărat de pacienți și se implică cu profunzime și cu dorința de a inova, pentru a-i da șansa fiecăruia să se vindece!” povestește Raluca.

  • „De la prima interacțiune, am simțit că este medicul căruia îi pasă cu adevărat de pacient!”

Intervenție chirurgicală complexă

Deoarece suferea de fracturi vertebrale cominutive la mai multe niveluri (T7, L1 și L2), adică fiecare din cele 3 vertebre era fracturată în mai multe fragmente, din care unele apăsau pe măduva spinării, pacienta a avut nevoie de o intervenție chirurgicală extrem de complexă, care a durat mai bine de patru ore și a implicat fixarea regiunilor vertebrale afectate. Mai exact, s-a urmărit fixarea bilaterală la nivelurile T6-T8, decomprimarea măduvei spinării în regiunea L1-L2 și stabilizarea prin fixare a regiunii T12-L3 bilateral. În urma acestei intervenții, pacienta a putut să își recapete postura și controlul mișcărilor.

Radiografie a coloanei vertebrale, care arată fixarea bilaterală la nivelurile T6-T8, decomprimarea măduvei spinării în regiunea L1-L2 și stabilizarea prin fixare a regiunii T12-L3 bilateral.

„Am avut toată încrederea în Dr. Marius Catană! Am înțeles din primele zile că toată echipa medicală este bine pregătită. Aici am întâlnit o echipă de suport profesionistă, cu oameni dedicați,  bine pregătiți și empatici, prompți și atenți la fiecare detaliu. Toată echipa medicală a dat dovadă de grijă și a arătat, în diferite situații, că își dorește ca pacientul să fie cât mai bine îngrijit. După operație, domnul doctor a venit să vadă cum mă simt, dacă mă pot ridica. Am reușit să stau în șezut fără dureri și cu control în mișcări, iar la scurt timp după intervenție am început să merg singură cu cadrul”, a povestit Raluca.

  • La SANADOR am întâlnit o echipă de suport profesionistă, cu oameni dedicați,  bine pregătiți și empatici, prompți și atenți la fiecare detaliu.

Au trecut două luni de la accident, iar pacienta continuă recuperare medicală prin ședințe de kinetoterapie și gimnastică medicală. Respectă conștiincios programul de recuperare recomandat de Dl. Dr. Marius Catană, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Pacienta reușește să meargă pe jos distanțe din ce în ce mai mari, să stea în picioare mai mult timp, chiar și-a reluat o bună parte din activitățile de zi cu zi, pe care le desfășura și înainte de accident.

Dr. Marius Catană, medic primar neurochirurgie, profesionist cu foarte multă experiență și cu rezultate de excepție în afecțiunile vertebro-medulare

„Pentru mine, recuperarea a fost ușoară, rapidă și fără dureri. Domnul doctor Catană demonstrează de fiecare dată că alege cele mai sigure și inovative tehnici  în intervențiile chirurgicale extrem de complexe pe care le face! Toate acestea ne ajută pe noi, pacienții, să ne facem bine, să ne recuperăm repede, să ne recăpătăm mobilitatea și controlul în mișcări. Am tot respectul și admirația pentru medicul Marius Catană, care s-a dedicat pentru performanță cu pasiune, cu suflet, cu știință, cu experiența multor ani de practică medicala, dar și cu un talent desăvârșit”, conchide Raluca.

Echipa de Neurochirurgie a Spitalului Clinic SANADOR abordează în condiții de maximă siguranță întreaga patologie neurochirurgicală – cranio-cerebrală, vertebro-spinală, dar și periferică. Neurochirurgii SANADOR operează cu ajutorul unor echipamente performante, de ultimă generație, indispensabile pentru neurochirurgia modernă: microscopul operator Zeiss Kinevo 900 și sistemul avansat de neuronavigație Medtronic.

Ce este o fractură toraco-lombară?

Fractura vertebro-medulară la mai multe niveluri (toracal și lombar) este o leziune de foarte mare gravitate, ce apare de obicei în urma unor traumatisme puternice, precum accidentele rutiere și căderea de la înălțime. Simptomele pot varia de la durere de spate, până la pierderea controlului asupra unor funcții ale corpului și asupra mișcărilor, inclusiv la paraplegie. În cazul Ralucăi, fracturile erau cominutive, ceea ce înseamnă că fiecare din vertebrele afectate (T7, L1 și L2) era fracturată în mai multe fragmente, din care unele apăsau pe măduva spinării.

Pentru un diagnostic corect, pe lângă evaluarea clinică a pacientului, medicul recomandă o serie de investigații imagistice avansate, cum sunt examenele RMN și CT, pentru a evalua complet leziunile și a decide cel mai potrivit tratament.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru stabilirea unui diagnostic corect și a indicației de tratament potrivite fiecărui pacient în parte. În cazul în care este necesară efectuarea unei examinări RMN, la SANADOR această investigație este realizată cu ajutorul unor echipamente RMN 3 Tesla, care oferă imagini net superioare, detaliate, și un timp de examinare redus.

Tratamentele neurochirurgicale sunt realizate în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, de echipe cu multă experiență, cu rezultate excelente pe termen lung. Ulterior, pacienții au acces la programe personalizate de recuperare medicală, astfel încât se pot întoarce cât mai repede posibil la activitățile lor zilnice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR