Ca principii de tratament, se utilizează contraceptivele orale (de nerecomandat în special cele care conțin și estrogeni), suprimarea menstruației pe perioade care se pot întinde până la 6 luni (cu medicație progesteronică continuă sau medicație asemănătoare hormonilor hipofizari - de preferat).

Medicamentele împotriva durerii și antiinflamatoarele pot fi utile. Niciunul dintre principiile de tratament de mai sus nu tratează cauza, nu face să dispară boala, ci numai parțial efectele acesteia. În ciuda oricărui tratament afecțiunea are un caracter recidivant.

Tratamentul de elecție este intervenția chirurgicală, de preferat laparoscopică, pentru înlăturarea sau coagularea focarelor de endometrioză, completate cu suprimarea menstruației pentru 3-6 luni pentru prevenirea recidivelor.

Tesutul care tapeteaza cavitatea uterina se numeste endometru (mucoasa uterina). Localizarea in afara situatiei naturale a unui tesut cu structura si functie asemanatoare endometrului defineste aceasta afectiune care se numeste endometrioza.

Aceasta poate fi cu localizare genitala (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenitala (peritoneala, intestinala, vezicala, cutanata) sau localizata la alte organe (plaman si chiar creier). Desi este o afectiune benigna endometrioza poate afecta atat organele invecinate cat si altele la distanta, pe cale limfatica si sanguina.

Endometrioza afecteaza de obicei persoanele de sex feminin in perioada fertila.

Cauzele endometriozei

  • Desi cauza aparitiei endometriozei nu este complet elucidata inca, sunt mai multe teorii legate de modalitatea de aparitie a endometriozei printre care cele mai importante, sunt:
  • Teoria menstruatiei retrograde (evacuarea partiala de sange menstrual si fragmente de endometru prin trompele uterine catre abdomen in locul caii normale prin colul uterin).
  • Teoria transformarii (metaplaziei) unor celule care au acest potential, peritoneale, care acopera toate organele din abdomen, in celule - tesut cu aspect si functie endometriala.

Rezultatul prezentei acestui tesut in afara cavitatii uterine este ca acesta evolueaza sub actiunea hormonilor ovarieni la fel ca endometrul uterin. Rezulta colectii sanguine, tesuturi cicatriciale si aderente intre organele afectate.

Printre factorii favorizanti ai aparitiei endometriozei putem enumera: imunitate modificata, menstruatii prelungite, aparitia primei menstruatii la varste mai mici, cicluri menstruale mai scurte, factori genetici, subponderabilitate, factori alimentari.

Simptome

Această afecțiune are manifestări importante generate de procesele expansive lunare ale țesutului endometrial ectopic: durere intensă intermenstruală, durere intensă în timpul menstruației (dismenoree), durere în timpul relațiilor intime (dispareunie). Din cauza acestor manifestări endometrioza a fost numită și boala celor 3 D.

În afară de durere, boala se mai poate manifesta prin sângerări digestive, ale tractului respirator, cefalee, în funcție de extensia ei.

Endometrioza generează apariția leziunilor cel mai adesea la nivelul ovarelor și peritoneului pelvin, dar poate fi găsită și la nivel cutanat (ombilic), linii de incizie chirurgicală după operații obstreticale sau ginecologice.

Diagnosticul este imagistic, ecografic, RMN, dar modalitatea suverană este laparoscopia și examenul anatomopatologic.

Galerie foto

SANADOR