Ca principii de tratament, se utilizează contraceptivele orale (de nerecomandat în special cele care conțin și estrogeni), suprimarea menstruației pe perioade care se pot întinde până la 6 luni (cu medicație progesteronică continuă sau medicație asemănătoare hormonilor hipofizari - de preferat).
Medicamentele împotriva durerii și antiinflamatoarele pot fi utile. Niciunul dintre principiile de tratament de mai sus nu tratează cauza, nu face să dispară boala, ci numai parțial efectele acesteia. În ciuda oricărui tratament afecțiunea are un caracter recidivant.
Tratamentul de elecție este intervenția chirurgicală, de preferat laparoscopică, pentru înlăturarea sau coagularea focarelor de endometrioză, completate cu suprimarea menstruației pentru 3-6 luni pentru prevenirea recidivelor.
Tesutul care tapeteaza cavitatea uterina se numeste endometru (mucoasa uterina). Localizarea in afara situatiei naturale a unui tesut cu structura si functie asemanatoare endometrului defineste aceasta afectiune care se numeste endometrioza.
Aceasta poate fi cu localizare genitala (ovare, trompe uterine, ligamente uterine, col, vagin), extragenitala (peritoneala, intestinala, vezicala, cutanata) sau localizata la alte organe (plaman si chiar creier). Desi este o afectiune benigna endometrioza poate afecta atat organele invecinate cat si altele la distanta, pe cale limfatica si sanguina.
Endometrioza afecteaza de obicei persoanele de sex feminin in perioada fertila.