Ce este endometrioza ovariană?

Endometrioza ovariană este un tip de endometrioză care afectează ovarele, provocând formarea de chisturi pline cu sânge menstrual, numite endometrioame sau „chisturi de ciocolată”. Această denumire provine din faptul că sângele, împreună cu țesutul endometrial conținut în interiorul chistului, prin oxidare, capătă o nuanță maronie, asemănătoare cu siropul de ciocolată. Între 20 și 40% dintre femeile care suferă de endometrioză dezvoltă endometrioame ovariene. Endometrioamele provoacă simptome neplăcute și pot duce la complicații serioase, de aceea este recomandată îndepărtarea lor.

Peretele uterin este format din 3 straturi, dinspre exterior spre interior: perimetru, miometru și endometru. În fiecare lună, stratul endometrial suferă modificări sub influența hormonilor eliberați de către ovar (estrogeni și progesteron), care determină proliferarea vaselor de sânge și a glandelor din stratul său superficial. Acest strat se va detașa lunar, fiind eliberat sub forma sângerării menstruale.

Endometrioza este o afecțiune în care insule de țesut endometrial migrează de la nivelul cavității uterine și se distribuie la nivelul altor organe, precum ovarele, trompele uterine sau chiar vezica urinară. Fiind structuri de origine endometrială, ce prezintă receptori pentru hormonii estrogeni, aceste aderențe vor suferi aceleași transformări lunare ca și țesutul endometrial uterin, determinând inflamație și sângerări la locul implantării, asemănătoare sângerărilor menstruale lunare.

Cauze și factori de risc pentru endometriom

Există mai multe teorii care încearcă să explice de ce apare endometrioza ovarină, însă cea mai cunoscută este cea a fluxului menstrual retrograd. Potrivit acestei teorii, în timpul menstruației, o parte din țesutul endometrial detașat și sângele care trebuie eliminat urcă înapoi spre trompele uterine și, de acolo, spre ovare și în cavitatea pelvină, în loc să urmeze calea obișnuită spre colul uterin și, de acolo, prin vagin. Astfel, insulele de țesut endometrial se vor implanta la acel nivel, determinând afecțiunea cunoscută drept endometrioză ovariană.

Orice femeie care are cicluri menstruale poate suferi de endometrioză, mai ales dacă se află în perioada de maximă fertilitate, între 25 și 40 de ani. Există, totuși, anumiți factori de risc ce pot determina apariția endometrioamelor:

  • Istoricul familial de endometrioză;
  • Menarha precoce (prima menstruația survenită prea devreme) sau menopauza întârziată – deoarece implică o perioadă mai lungă de timp în care organismul este expus ciclurilor menstruale;
  • Anomaliile de structură ale trompelor uterine;
  • lezarea uterului sau a organelor învecinate – de exemplu, trauma uterină indusă de operația de cezariană;
  • Nuliparitatea – absența nașterilor;
  • Bolile autoimune – acestea predispun pacientele la un răspuns imunitar exagerat împotriva țesutului endometrial de la nivelul ovarului, determinând inflamație și cicatrici la nivelul acestuia.

Semne și simptome în endometrioza ovariană

Prezența unui chist endometriozic poate determina următoarele semne și simptome:

  • Durere pelvină – este cel mai frecvent simptom, iar durerea nu este corelată cu sângerările menstruale, putând apărea și în afara acestora;
  • Dispareunie (durere în timpul actului sexual);
  • Dismenoree – menstruații neregulate, abundente, dureroase;
  • Dischezie (defecație dureroasă);
  • Disurie (durere la urinare);
  • Polachiurie (urinare frecventă și redusă cantitativ);
  • Balonare;
  • Greață și vărsături.

Diagnosticarea endometriomului

Simptomatologia descrisă anterior, precum și infertilitatea de cauză neexplicată, poate ghida medicul ginecolog către diagnosticul de endometriom ovarian. Dacă este suficient de mare, acesta poate fi palpat manual, în timpul examenului ginecologic. De asemenea, specialistul poate recomanda și anumite investigații medicale speciale:

  • Examenul ultrasonografic – ecografia abdominală sau ecografia transvaginală – poate observa prezența unui chist ovarian, însă nu este suficientă pentru a determina și originea endometriozică a acestuia.
  • Pentru diagnosticul definitiv al acestuia este necesară biopsia ovarului. Medicul realizează excizia chirurgicală a chistului, iar celulelor acestuia vor fi analizate la microscop. Excizia se efectuează în timpul unei laparoscopii, o procedură în timpul căreia medicul ginecolog efectuează câteva incizii mici la nivelul abdomenului, prin care introduce instrumentele chirurgicale și laparoscopul, un tub prevăzut cu o cameră în capăt, pentru vizualizarea interiorului cavității abdominale și pelvine. La examinarea microscopică a celulelor chistului, se va observa prezența celulelor specifice endometrului, ceea ce pune un diagnostic definitiv pentru endometrioza ovariană.
  • Alte variante de diagnostic pentru chistul endometriozic ovarian sunt testele imagistice, precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN), însă acestea vizualizează chistul fără a putea preciza și structura lui, la fel ca în cazul examenului ecografic, biopsia fiind în continuare necesară pentru un diagnostic definitiv de endometriom.

Complicații ale endometriomului

Printre posibilele complicații ale unui endometriom se numără:

  • Infertilitatea – inflamația și cicatricile de la nivelul ovarului, determinate de prezența țesutului endometrial la acel nivel, afectează rezerva de foliculi ovarieni, de aceea, aproximativ jumătate dintre pacientele cu endometrioză prezintă dificultăți în obținerea unei sarcini;
  • Durere pelvină cronică;
  • Cancerul ovarian;
  • Torsiunea de ovar – în general, endometrioamele nu cresc în dimensiuni mai mult de câțiva centimetri, dar există și situații în care acestea pot ajunge de mărimea unui grapefruit. Dacă endometriomul crește peste 6 centimetri, pacienta devine predispusă la torsiune de ovar, o urgență chirurgicală care, dacă nu este tratată rapid, poate duce la pierderea ovarului.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul în endometrioza ovariană

Din păcate, nu există un tratament care poate să vindece endometrioza ovariană, însă manifestările clinice și complicațiile acesteia pot fi gestionate folosind anumite tratamente medicamentoase sau chirurgicale. Pentru chisturile de dimensiuni mici, care nu provoacă o simptomatologie pronunțată, se indică simpla monitorizare periodică a endometriomului.

Endometrioamele suferă transformări lunare induse de variațiile hormonilor estrogeni și ale progesteronului. Tratamentul medicamentos care controlează aceste fluctuații hormonale – contraceptivele orale – pot inhiba menstruația, ameliorând simptomatologia indusă de prezența chisturilor ovariene. De asemenea, terapia cu progestine, sub formă de pilule sau injecții, poate opri menstruațiile și formarea de insule de țesut endometriozic la nivelul ovarului.

Pentru chisturile de peste 4 centimetri, care determină simptomatologie severă, sau pentru cele care determină infertilitate, se preferă excizia chirurgicală a acestora. Operația poartă numele de cistectomie ovariană și se realizează, cel mai frecvent, pe cale laparoscopică. Pentru endometrioamele cu risc malign se preferă excizia completă a ovarului afectat.

Diagnosticul și tratamentul endometriozei ovariene la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații asigurate de medici ginecologi empatici și profesioniști, care vor recomanda toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul endometrioamelor.

Tratamentul recomandat este întotdeauna personalizat, ținând cont de vârsta pacientei, afecțiunile asociate și interesul pentru obținerea unei sarcini. Astfel, în cazul în care sarcina nu poate fi obținută pe cale naturală, din cauza endometriozei ovariene, pacientele au acces la cele mai avansate proceduri de fertilizare in vitro la Centrul FIV SANADOR.

Dacă este necesar tratament chirurgical pentru endometrioză, acesta se realizează în condiții optime la Spitalul Clinic SANADOR, prin proceduri minim invazive – laparoscopie sau chirurgie robotică în ginecologie – ori de câte ori acest lucru este posibil. Intervențiile robotice sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, care asigură rezultate bune pe termen lung și o recuperare mai rapidă a pacientei.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR