Tratamentul pentru endocardită
Tratamentul va fi indicat numai după stabilirea cu certitudine a tipului de endocardită de care suferă pacientul. Astfel, pentru endocardita bacteriană se prescrie un tratament cu antibiotice, administrat pentru început în spital, sub atentă supraveghere medicală, apoi pacientul poate continua medicația acasă, după ameliorarea manifestărilor clinice și după externare.
Este esențial ca tratamentul să fie luat corect, pe durata și în forma prescrisă de medic, pentru a preveni recidivarea infecției. În cazul în care endocardita este provocată de o infecție cu fungi, medicul va prescrie o medicație antifungică, tratamentul fiind tot de lungă durată.
-
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare severe au acces la intervenții chirurgicale performante, realizate inclusiv prin proceduri minim invazive!
Programează-te!
Dacă infecția a produs deja o afectare serioasă a valvelor inimii, poate fi necesară o intervenție de chirurgie cardiovasculară. Procedurile pot fi de mai multe feluri, în funcție de tipul și de gradul de afectare cardiacă. Astfel, tratamentul chirurgical poate presupune:
- Drenarea abceselor apărute în mușchiul cardiac și repararea unor eventuale fistule formate.
- Repararea valvei cardiace distruse - dacă infecția a provocat insuficiență tricuspidiană, atunci este necesară repararea sau înlocuirea valvei tricuspidiene.
- Protezarea valvulară, care se poate realiza printr-o operație clasică, deschisă, sau minim invaziv, atunci când pacientul nu poate suporta o intervenție pe cord deschis. În acest caz, echipa medicală poate realiza o procedură modernă de cardiologie intervențională, numită implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI). Intervenția se realizează prin abord endovascular, transcateter, astfel încât durata de spitalizare este redusă, riscurile de complicații semnificativ mai mici, iar recuperarea pacientului este mai rapidă și mai ușoară. Implantarea transcateter a valvei aortice este indicată în cazul stenozelor aortice severe, care necesită înlocuirea valvei afectate, atunci când nu mai este posibilă repararea acesteia.
De asemenea, intervenția chirurgicală poate fi singurul tratament eficient atunci când endocardita este provocată de o infecție fungică sau de o infecție bacteriană foarte persistentă, imposibil de eliminat.