Tratamentul cirozei hepatice
Tratamentul cirozei hepatice se adresează atât simptomelor și complicațiilor asociate, cât și stilului de viață.
În ciroza hepatică cu ascită, medicul va prescrie diuretice, pentru a ajuta la reducerea cantității de lichid acumulat la nivelul abdomenului și la nivelul membrelor inferioare. În cazul în care ascita este în cantitate foarte mare, se poate apela la eliminarea lichidului de ascită prin tuburi de drenare. De asemenea, se recomandă o dietă săracă în sodiu.
Dacă pacientul prezintă varice esofagiene, se va prescrie medicație care are rolul de a scădea presiunea sângelui venos, prevenind astfel ruperea și sângerarea varicelor. În cazul în care acest lucru se întâmplă, se va apela de urgență la proceduri de hemostază în hemoragia digestivă.
Ciroza hepatică de cauză virală se va trata cu medicație antivirală specifică hepatitei cu virus B sau C, după ce aceasta a fost confirmată.
Transplantul hepatic reprezintă o intervenție complexă de chirurgie hepatică, care necesită o echipă multidisciplinară și poate fi singura opțiune de tratament atunci când se instalează insuficiența hepatică. Pentru a putea beneficia de transplant, pacienții trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum renunțarea la alcool.
Alte măsuri de tratament:
- antibiotice pentru tratarea infecțiilor;
- eliminarea consumului de alcool și medicației hepatotoxice;
- scădere ponderală în cazul cirozei datorate ficatului gras;
- medicație pentru ameliorarea oboselii, durerilor și a mâncărimilor.
-
Complicațiile cirozei hepatice pot fi severe.
Programează-te la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR!