Ce este hipospadias?

Hipospadias este o afecțiune congenitală prezentă la bărbați, în care deschiderea uretrei este situată anormal, pe partea anterioară a penisului sau chiar pe scrot. În mod normal, uretra se deschide la capătul penisului, însă la pacienții cu hipospadias, orificiul uretral este localizat pe partea anterioară a penisului, pe scrot sau, în cazuri rare, chiar și deasupra penisului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Severitatea hipospadiasului variază de la cazuri ușoare, cu deschiderea uretrei puțin deviată de la capătul penisului, până la cazuri mai grave, când deschiderea orificiului uretral este la nivel scrotal. Corecția chirurgicală  este de cele mai multe ori necesară pentru a repoziționa orificiul uretral la vârful penisului.

Această afecțiune este diagnosticată imediat după naștere, iar tratamentul chirurgical este indicat de obicei când sugarul are câteva luni. Scopul intervenției chirurgicale este de a corecta aspectul estetic și de a permite urinarea normală, tratând totodată eventualele malformații anatomice asociate. Este importantă consultarea unui medic, deoarece stabilirea diagnosticului de hipospadias și tratamentul precoce vor asigura cele mai bune rezultate pentru copil.

Tipuri

Deoarece deschiderea orificiului uretral poate să fie localizată pe gland (extremitatea penisului), pe fața anterioară a penisului sau pe scrot (hipospadias penoscrotal), s-a adoptat o clasificare în funcție de localizarea acestui orificiu.

  • În tipul I sau în hipospadiasul glandular (hipospadias balanic), deschiderea uretrei se află pe suprafața glandului (pe capul penisului). Acest tip de malformație urinară congenitală nu necesită de obicei corecție chirurgicală.
  • În tipul II sau în hipospadiasul distal, deschiderea orificiului uretral este localizată pe jumătatea distală a penisului (spre exterior). Acesta este considerat un grad moderat de hipospadias.
  • În tipul III sau în hipospadiasul proximal, deschiderea orificiului uretral se află pe jumătatea proximală a penisului. Acesta este considerat un grad mai sever.
  • În tipul IV sau hipospadias perineal, deschiderea orificiului se află la nivelul scrotului, adică între penis și orificiul anal. Acest tip de hipospadias este cel mai sever și este asociat cu scrotul bifid.

Cauze și factori de risc pentru hipospadias

Cauza exactă care duce la apariția hipospadiasului nu este cunoscută în totalitate. S-au observat că atât factorii genetici, cât și factorii de mediu contribuie la apariția acestei malformații.

  • În familiile în care tatăl a prezentat hipospadias la naștere este un risc crescut ca și copilul acestuia să dezvolte aceeași afecțiune. De aceea, în asemenea cazuri este indicat un sfat genetic, pentru evaluarea riscului de a transmite urmașilor această anomalie.
  • Dezechilibrele hormonale în timpul dezvoltării fetale pot contribui la această afecțiune, pentru că afectează dezvoltarea organelor reproducătoare masculine.
  • Hipospadias pare să fie mai frecvent în cazul nou-născuților prematuri, din cauza dezvoltării incomplete a organelor genitale masculine în timpul gestației.
  • Vârsta mamei peste 35 de ani a fost corelată cu un risc crescut ca nou-născutul să prezinte hipospadias.

Semne și simptome în hipospadias

Hipospadias este o boală congenitală, iar semnele și simptomele sunt prezente la naștere sau devin evidente în primele luni de viață. Semnul cel mai vizibil este amplasarea atipică a deschiderii uretrale, care nu se află la vârful penisului, ci mai degrabă pe partea de dedesubt a acestuia.

Localizarea orificiului poate varia. Sugarilor sau copiilor cu hipospadias le poate fi dificil să urineze. Direcția jetului în timpul urinării poate fi afectată de poziția deschiderii uretrale, rezultând într-un jet anormal. Aceștia pot să prezinte un jet necontrolat sau să mențină direcția jetului cu dificultate. În unele cazuri, penisul poate prezenta o curbură, din cauza deschiderii uretrale anormale.

Este important de menționat că severitatea hipospadiasului poate varia. În cazurile ușoare, semnele și simptomele pot să fie mai puțin evidente, iar anomalia să nu afecteze urinarea sau funcția sexuală.

Hipospadias la adulți, în lipsa tratamentului potrivit, poate necesita asistență medicală din mai multe motive, inclusiv dificultăți legate de urinare, formarea unui diverticul uretral, funcție sexuală afectată sau din considerente estetice. Consultarea unui medic urolog experimentat este esențială, iar corectarea chirurgicală poate fi mai complexă decât în cazul copiilor, datorită anatomiei complet dezvoltate și a potențialelor cicatrici date de intervențiile chirurgicale anterioare.

Diagnostic

Pacienții cu hipospadias sunt diagnosticați la naștere, în timpul examenului obiectiv al nou-născutului. Diagnosticul este stabilit de medicul neonatolog sau pediatru și se bazează pe inspecția vizuală a poziției orificiului uretral. Medicul va nota localizarea exactă a orificiului uretral și va încadra afecțiune într-una din cele 4 tipuri de hipospadias. Apoi va evalua și malformațiile asociate și funcționalitatea tractului urinar. Pe lângă examenul fizic al nou-născutului, specialistul va lua în considerare și istoricul familiar.

În unele cazuri, pot fi efectuate teste imagistice, pentru a evalua amploarea afecțiunii și eventualele malformații asociate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, o examinare fizică este suficientă pentru a diagnostica hipospadiasul.

Tratament pentru hipospadias

Tratamentul chirurgical, prin uretroplastie, implică repoziționarea orificiului uretral, iar intervenția este efectuată de obicei când pacientul are între 6 și 12 luni. Operația este efectuată de obicei laparoposcopic, dar unele cazuri pot beneficia și de chirurgie robotică urologică, în funcție de indicația medicală. Formele ușoare de hipospadias nu necesită tratament chirurgical.

Cele mai multe cazuri de hipospadias pot să fie corectate într-o singură intervenție chirurgicală, însă formele mai grave necesită mai multe intervenții pentru a obține rezultatul dorit. Atunci când orificiul uretral este localizat la baza penisului, medicul poate avea nevoie de utilizarea unor grefe de țesut, pentru a corecta cât mai bine această malformație.

În anumite cazuri, poate fi necesară o a doua intervenție chirurgicală, pentru a trata fistula care poate să apară în locul unde a fost localizat inițial orificiul uretral și pe unde pacientul poate să scape urină.

Cum poate fi redus riscul de a naște un copil cu hipospadias?

Reducerea riscului de a naște un copil cu hipospadias implică măsuri care țin de stilul de viață și de mediu. Trebuie evitată expunerea la fumul de țigară și la substanțe chimice industriale sau agricole, care pot fi dăunătoare pentru dezvoltarea fătului.

Pacientele care sunt însărcinate sau care plănuiesc să obțină o sarcină în curând trebuie să discute cu medicul ginecolog despre medicamentele administrate regulat, pentru tratamentul unor afecțiuni cronice. Anumite medicamente pot afecta dezvoltarea fetală, așa că medicul dumneavoastră poate recomanda un alt tratament.

Menținerea unei stări de sănătate generale bune, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pot contribui la reducerea riscului de complicații la naștere, inclusiv de a naște un copil cu malformații congenitale precum hipospadias.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici cu experiență îndelungată și cu o bună pregătire profesională, care vor diagnostica rapid și corect malformațiile urologice existente, recomandând totodată cel mai potrivit tratament.

Atunci când este necesară corecția chirurgicală a hipospadiasului, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură de ultimă generație.

Chirurgii urologi experimentați de la Spitalul Clinic SANADOR tratează chirurgical și alte malformații asociate hipospadiasului, cu rezultate funcționale și estetice foarte bune, pe termen lung, prin uretroplastie și prin alte proceduri complexe de reconstrucție urologică.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu sistemul robotic da Vinci Xi, cel mai avansat robot chirurgical existent în prezent, pentru cazurile care au indicație de tratament prin chirurgie robotică. Spitalul dispune de o secție de Terapie Intensivă performantă, cu compartimente dedicate pentru adulți și pentru copii, astfel încât intervenția chirurgicală este realizată în cele mai bune condiții de siguranță și în cazul micuților diagnosticați cu această malformație.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR