Reprezentand o inflamatie a foliculului sebaceu provocata de blocarea sebumului, acneea este localizata indeosebi la nivelul fetei, gatului, pieptului si spatelui. Aceasta afectiune dermatologica este intalnita cu predilectie la sexul masculin, chiar daca cele mai mult persoane se confrunta cu acneea la pubertate. Nu este o afectiune grava, insa netratarea acesteia poate duce la tulburari de ordin psihologic, precum scaderea stimei de sine, depresie sau anxietate.

Putem distinge intre 4 tipuri de acnee, care isi fac aparitia in functie de varsta:

1. Acnee neonatala - apare din cauza hormonilor materni, disparand spontan.

2. Acneea copilariei - apare din cauza unei crize de hormoni si poate anunta o forma de acnee mai severa.

3. Acnee juvenila - denumita si vulgara, apare in perioada pubertatii. Sunt afectati de regula baietii, ca urmare a secretiei de hormoni androgini.

4. Acneea la adulti - este cunoscuta si sub denumirea de acnee rozacee, afectand persoanele adulte.

Cauzele acneei

Acneea nu are o cauza fixa, fiind mai degraba un cumul de factori predispozanti, precum:

  • Stresul - declanseaza tulburari hormonale prin suprastimularea sistemului nervos central cu cortizol;
  • Dieta - desi nu este coroborata cu date stiintifice exacte, studiile efectuate pana in prezent arata o corelatie intre dieta si aparitia acestei afectiuni;
  • Produsele cosmetice - indeosebi cele pe baza de uleiuri;
  • Transpiratia, mediul umed sau hainele prea stramte pot declansa sau intretine acneea;
  • Razele UV.

Acneea vulgara se manifesta din cauza productiei excesive de sebum a glandelor sebacee, din cauza porilor blocati, a celulelor epiteliale moarte si prin multiplicarea bacteriilor la nivelul foliculului sebaceu. Ca urmare a prezentei acestor foliculi la nivelul fetei, gatului si toracelui, aceste zone sunt predispuse la declansarea afectiunii. Sebumul in exces duce la blocarea porilor, realizand un mediu propice pentru dezvoltarea si inmultirea microorganismelor precum stafilococul epidermidis, Malasezia Furfur si  Propionibacterium Acnes.

In cazul adultilor, acneea rozacee prezinta drept cauze diferite tulburari emotionale sau digestive, stresul, expunerea la ultraviolete, ingestia de alcool sau a unor medicamente. Acest tip de acnee afecteaza de regula barbatii de varsta mijlocie, dar si femeile ajunse la menopauza.

Tratament acnee

Tratamentul pentru acnee consta in evitarea factorilor declansatori si in diminuarea simptomatologiei. In cazurile usoare, medicul dermatolog va prescrie antiinflamatoare. Pentru cazuri mai grave, se fac asocieri de antibiotice cu spectru larg, precum Tetraciclina, Eritromicina sau Clindamicina. In cazuri foarte avansate se poate recurge si la terapie laser sau remodelare chirurgicala.