Pancreasul este o glanda localizata la nivelul abdomenului, intre stomac si splina, avand doua componente majore:

Componenta exocrina - formata din ducturi care au in capat saculeti denumiti acini. Aceasta parte a pancreasului produce enzime care sunt apoi "varsate" in intestinul subtire, cu rol in digestia alimentelor.

Componenta endocrina - formata din celule grupate, denumite insulele Langerhans. Acestea produc hormoni specifici, dintre care cel mai important este insulina, care ajuta la reglarea zaharului din sange.

Tipuri

In functie de componenta afectata (endocrina sau exocrina), exista mai multe tipuri de cancer pancreatic. Rareori, pot fi intalnite si alte forme de cancer la nivelul acestei glande, precum limfomul sau sarcomul.

Tumorile exocrine - reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer pancreatic, cu peste 90% dintre cazuri. Tumorile isi fac aparitia la nivelul ducturilor, iar acest tip particular de cancer de pancreas poarta numele de adenocarcinom ductal (carcinom ductal). In cazul in care tumora este localizata la nivelul acinilor, aceasta poarta numele de adenocarcinom acinar.

Tumorile endocrine - sunt denumite si tumori pancreatice neuroendocrine, fiind mult mai rar intalnite si constituind aproximativ 7% dintre cancerele pancreatice. Tumorile endocrine pot fi functionale (produc hormoni) sau nefunctionale (inceteaza productia de hormoni).

Simptome

Aceasta afectiune este dificil de diagnosticat la timp, fiind o boala insidioasa (se dezvolta asimptomatic), iar in 80% dintre cazuri pacientii sunt diagnosticati cand tumora este deja in stadiu avansat sau a metastazat la alte organe. Caracteristic acestui tip de cancer este icterul instalat in trepte, nedureros, lipsit de febra.

Acest tip de cancer apare tarziu in viata, in jurul varstei de 60-80 de ani. Exista atat o influenta ereditara, cat si a factorilor externi, precum obezitatea, dieta bogata in grasimi de origine animala, fumatul, diabetul zaharat de tip 2, ciroza hepatica, pancreatita cronica.

Diagnostic

Factori de risc

Diagnosticul de certitudine este de natura histopatologica. La examinarea paraclinica pot fi constatate valori crescute ale glicemiei sau instalarea diabetului zaharat. Ca metode de imagistica, sunt folosite ecografia abdominala, CT, RMN abdominal, ecoendoscopia. Una dintre metodele folosite atat in scopul stabilirii diagnosticului, cat si ca tratament este colangiopancreatografia endoscopica retrograda. Aceasta metoda de imagistica permite vizualizarea caii biliare si recoltarea de probe pentru examinarea histopatologica.

Tratamentul

Fiind o boala descoperita de regula in stadii avansate, sunt putine cazuri in care tratamentul aplicat conduce la oprirea acesteia. In unele cazuri, este posibila rezectia chirugicala a zonei afectate sau a intregii glande. Dupa operatie se continua cu chimioterapie. Daca nu este posibila rezectia tumorii, se recurge la un tratament paliativ, care consta in operatii, interventii sau chimio- si radio- terapie.

Prognostic

Prognosticul este rezervat, in special in cazurile descoperite tardiv. In medie, durata de supravietuire dupa stabilirea diagnosticului este de 6-9 luni. Acest tip de cancer de pancreas metastazeaza cu predilectie in plamani si ficat, ducand la numeroase complicatii, precum tulburari de coagulare, icter, tulburari ale starii de constienta. Este responsabil pentru 7% dintre decesele cauzate de cancer.