Cancerul pancreatic este o afecțiune malignă ce se asociază de obicei cu durere abdominală intensă și refractară la analgezicele non-opioide. Pe de altă parte, tratamentele opioide induc efecte secundare importante ce afectează calitatea vieții pacienților. Printre acestea se numără greață, constipație, alterarea statusului mental, depresie respiratorie sau inducerea dependenței.

O altă posibilitate de tratament a durerii refractare asociate cancerului pancreatic avansat este reprezentată de terapia non-farmacologică precum neuroliza plexului celiac. Aceasta implică injectarea de alcool absolut și substanțe anestezice (bupivacaine 0.25%) la nivelul fibrelor nervoase, cu distrugerea și fibroza lor secundară în vederea întreruperii căilor de transmitere a durerii. Injectarea acestor substanțe se poate realiza intraoperator sau minim invaziv, sub ghidaj ecoendoscopic. Principalul avantaj al neurolizei de plex celiac este reprezentat de ameliorarea calității vieții pacienților prin controlul durerii, dar și prin evitarea efectelor adverse ale tratamentelor medicamentoase. Datele existente în prezent susțin faptul că recomandarea timpurie a neurolizei plexului celiac ghidată ecoendoscopic se asociază cu un control mai bun al durerii.

Pregătirea pacienților pentru neuroliza de plex celiac este similară pregătirii pentru endoscopia digestivă superioară. Astfel, înainte de procedură, pacientul necesită un repaus alimentar de aproximativ 8 ore, iar cu 4 ore anterior efectuării investigației trebuie să întrerupă complet ingestia de lichide. De asemenea, este necesară acordarea unei atenții deosebite utilizării de medicamente antiagregante plachetare și anticoagulante, datorită riscului de sângerare.  Se recomandă întreruperea administrării de medicamente antiagregante plachetare cu 5 zile anterior efectuării ecoendoscopiei, în absența unor contraindicații. În cazul în care pacientul se află sub tratament anticoagulant, se recomandă switch-ul pe anticoagulante din categoria heparinelor cu greutate moleculară mică (de exemplu: enoxaparina sau dalteparina) cu 5 zile anterior efectuării ecoendoscopiei, administrarea acestora fiind și ea întreruptă cu 12 ore anterior procedurii.

Contraindicațiile neurolizei de plex celiac sunt limitate, respectiv:

  • Pacienți care nu pot tolera sedarea moderată sau anestezia profundă;
  • Pacienți instabili hemodinamic;
  • Pacienți cu obstrucții la nivel eso-gastro-duodenal care împiedică avansarea ecoendoscopului;
  • Pacienți cu anomalii de coagulare (INR>1.5, trombocite>50.000/microL) datorită riscului de sângerare.

Îngrijirea postprocedurală presupune o urmărire atentă a pacienților pe o durată de aproximativ 2 ore. Eficiența neurolizei de plex celiac este foarte mare, cu ameliorarea semnificativă a durerii în până la 80% din cazuri. De asemenea, rata de complicații postprocedurale este mică. Majoritatea complicațiilor sunt minore și autolimitate (durată <48 ore), de exemplu: diaree autolimitată sau hipotensiune ce se poate evita prin perfuzare cu substanțe saline.

În concluzie, putem afirma că neuroliza de plex celiac ghidată ecoendoscopic este o metodă inovatoare, cu riscuri mici, comparativ cu o intervenție chirurgicală paliativă, ce permite ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților cu cancer pancreatic avansat prin ameliorarea durerii.

Articol realizat de dr. Mădălina Ilie, Medic primar Gastroenterologie, Doctor în Științe Medicale, Medic specialist Medicină internă, Competențe în endoscopie digestivă, ultrasonografie abdominală, puncție biopsie hepatică și ecoendoscopie diagnostică și terapeutică la Spitalul Clinic SANADOR

SANADOR