Simptome
Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer la san nu prezinta semne si simptome. Chiar si cand acestea exista, pot fi un indicator ale altor afectiuni. Iata care sunt cele mai comune simptome:
- Un nodul (o "galma") care se simte ca un nod la atingere, in interiorul sanului sau la subrat. De regula, analiza se face tinand cont de diferentele dintre cei doi sani;
- Modificari ale formei sau volumului;
- Secretii din mamelon, fie acute, cu sange, fie care apar la un singur san;
- Schimbari fizice - mamelon care incepe sa creasca inauntru sau senzatie de durere in zona areolei;
- Iritatii si schimbari ale pielii, precum aspectul uscat si ridat sau schimbarea culorii (sani rosii, care se simt umflati si calzi la palpare, cu aspect de coaja de portocala);
- Durere in zona pieptului care nu inceteaza. De regula, nu este un simptom definitoriu al cancerului de san.
Diagnostic
Cea mai sigura metoda de stabilire a unui diagnostic in cazul cancerelor ramane biopsia. Daca aceasta nu este posibila, medicul va sugera alte metode de diagnostic. Diagnosticul depinde de simptomele prezente, de varsta si starea generala a pacientei, de istoricul medical si de tipul de cancer suspectat. Alte metode de diagnosticare includ metodele imagistice: mamografia (mamograma), RMN sau ultrasunete (mai rar) si analiza sangelui, comuna in toate tipurile de cancer.
Tratamentul cancerului la san
Recomandarile de tratament depind foarte mult de tipul tumorii, de stadiul acesteia, de rezultatul diagnosticului, precum si de varsta pacientei, starea de sanatate, starea menopauzei si prezenta mutatiilor genetice. Optiunile de tratament pot include:
Interventia chirugicala (operatia), care poate fi de mai multe tipuri:
- Mastectomia - indepartarea pe cale chirugicala a lobulilor, canalelor (ductelor), a tesutului adipos, a mamelonului, areolei si a unei portiuni de piele din regiunea afectata;
- Lumpectomia - excizia tumorii si a unei regiuni de tesut din jurul acesteia;
- Mastectomie masica - eliminarea muschiului din peretele toracic si a ganglionilor limfatici din axila (subrat);
- Biopsia de nodul santinela - eliminarea unui ganglion limfatic pentru prevenirea raspandirii cancerului.
Radioterapie - pentru reducerea dimensiunii tumorii si distrugerea celulelor canceroase. In functie de stadiul tumorii, pot fi facute de la 3 pana la 5 sesiuni de cateva minute pe saptamana.
Chimioterapia - administrarea de medicamente citotoxice, in special in cazurile de recurenta sau de metastazare. Daca tumora este de mari dimensiuni si este necesara interventia chirurgicala, se pot administra medicamente inainte, pentru a usura indepartarea acesteia. In acest caz, se numeste chimioterapie neoadjuvanta.
Tratament cu hormoni - se foloseste de regula dupa interventia chirugicala, desi in unele cazuri (tumori de mari dimensiuni) poate fi folosita inaintea operatiei.
Preventie
Exista numeroase studii in curs care analizeaza factorii ce conduc la aparitia cancerului la san, incluzand prevenirea aparitiei acestuia. Desi nu exista o medota 100% sigura de preventie, pot fi luate anumite masuri, precum:
Interventie chirurgicala preventiva - in cazul femeilor cu mutatiile BRCA1 sau BRCA2 poate fi luata in considerare o mastectomie profilactica (indepartarea chirurgicala a sanilor), ce reduce riscul cu pana la 95%. Persoanele care prezinta aceasta mutatie pot lua in considerare si indepartarea preventiva a ovarelor si tubelor fallopiene, denumit salpingo-ooforectomie profilactica, reducant astfel riscul de cancer ovarian.
Medicatie preventiva (preventi endocrina) - pot fi folosite medicamente care blocheaza hormonii pentru a reduce riscul.
Tamoxifen - este un medicament care blocheaza efectele estrogenului, in special pe tumorile in crestere. Poate fi folosit pentru scaderea riscului de cancer la san sau a conditiilor benigne, precum hiperplazia sanului sau carcinomul in situ.