Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, localizată posterior de vezica urinară, ce face parte din sistemul reproducător masculin. Prostata înconjoară uretra, parte componentă a sistemului excretor renal. Funcția de bază a prostatei este de a produce lichidul seminal, care constituie conținutul spermatic.
Odată cu înaintarea în vârstă, prostata unui bărbat crește în dimensiuni. În unele cazuri poate conduce la o condiție benignă cunoscută drept hipertrofia prostatei, care blochează uretra. În acest caz, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale cancerului de prostată.
Cancerul de prostată are câteva caracteristici care îl separă de alte tipuri de cancer. În multe dintre cazuri, celulele canceroase nu se răspândesc în organism. Unele cancere de prostată cresc foarte încet, fără a cauza simptome sau probleme. Chiar și atunci când cancerul începe să se răspândească, poate fi ținut sub control, astfel că bărbații care suferă de această afecțiune pot trăi mulți ani cu această condiție.
Este foarte importantă monitorizarea acestui tip de cancer, pentru a observa rapiditatea modificării în dimensiuni. În funcție de acest lucru, medicul va decide care este cea mai bună opțiune de tratament. Din punct de vedere histologic, cea mai des întâlnită formă de cancer este adenocarcinomul. Alte tipuri de celule mai rar întâlnite în această afecțiune pot include: celule neuroendocrine, carcinom cu celule bazale, carcinomul cu celule mici. Aceste variante sunt mult mai agresive și se pot răspândi rapid în organism.
Cancerul de prostată este cel mai des întâlnit tip de cancer la bărbați, după cancerul de piele. În jur de 60% dintre cazurile diagnosticate sunt la bărbații cu vârstă de peste 65 de ani. Vârsta medie a diagnosticării este de 66 de ani, această afecțiune fiind întâlnită rar la bărbații sub 40 de ani.