Prostata este o glanda de marimea unei nuci, localizata in spatele bazei penisului, sub vezica urinara. Prostata inconjoara uretra, un canal in forma de tub prin care sunt transportate urina si sperma. Functia de baza a prostatei este de a produce lichidul seminal, care ajuta la transportul si protectia spermei.
Odata cu inaintarea in varsta, prostata unui barbat creste in dimensiuni. In unele cazuri poate conduce la o conditie benigna cunoscuta drept hipertrofia prostatei, care blocheaza uretra. In acest caz, simptomele sunt asemanatoare cu cele ale cancerului de prostata.
Cancerul de prostata are cateva caracteristici care il separa de alte tipuri de cancer. In multe dintre cazuri, celulele canceroase nu se raspandesc in organism. Unele cancere de prostata cresc foarte incet, fara a cauza simptome sau probleme. Chiar si atunci cand cancerul incepe sa se raspandeasca, poate fi tinut sub control, astfel ca barbatii care sufera de aceasta afectiune pot trai multi ani cu aceasta conditie.
Este foarte importanta monitorizarea acestui tip de cancer, pentru a observa rapiditatea modificarii in dimensiuni. In functie de acest lucru, medicul va decide care este cea mai buna optiune de tratament. Din punct de vedere histologic, cea mai des intalnita anormalitate este adenocarcinomul. Alte tipuri de celule mai rar intalnite pot include celule neuroendocrine, carcinom cu celule bazale, carcinomul cu celule mici. Aceste variante sunt mult mai agresive si se pot raspandi rapid in organism.
Cancerul de prostata este cel mai des intalnit tip de cancer la barbati, dupa cancerul de piele. In jur de 60% dintre cazurile diagnosticate sunt la barbatii cu varsta de peste 65 de ani. Varsta medie a diagnosticarii este de 66 de ani, aceasta afectiune aparand rar la barbatii sub 40 de ani.