Zona inferioara a uterului, care face legatura cu vaginul, se numeste cervix sau col uterin. Acesta, la randul sau, este format din endocol si ectocol. Endocolul este stratul interior, care contine celule glandulare si prezinta riscul formarii de adenocarcinom, iar ectocolul este stratul exterior, format din celule epiteliale, care pot produce cancere scuamoase. Intre aceste doua parti este o regiune de tranzitie, care este susceptibila privind dezvoltarea de tumori.

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai des intalnit la femei, fiind in acelasi timp a patra cauza de deces a femeilor din intreaga lume. Majoritatea cazurilor apar in tarile in curs de dezvoltare, in tarile dezvoltate fiind un procent mai scazut datorita vaccinurilor si masurilor de screening.

Factori de risc

Cauza principala a cancerului de col uterin este infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) de tipurile 16 si 18 (75% dintre cazuri), HPV-ul de tip 31 si 45 reprezentand 10% din totalul de cazuri. Contractarea HPV se face din cauza sexului neprotejat, a sexului cu parteneri multipli sau inceperii vietii sexuale la o varsta precoce. Cele mai multe femei cu o viata sexuala activa contracteaza HPV, fara ca infectia sa conduca la dezvoltarea unui cancer de col uterin.

Persoanele fumatoare care au contractat HPV au un risc crescut de dezvoltare a acestui tip de cancer, de 3-4 ori mai ridicat decat cele nefumatoare.

Folosirea contraceptivelor orale pe o perioada indelungata (de la 5 ani in sus) creste riscul de aparitie a cancerului de col uterin (de 3-4 ori mai mare).

Simptome

Debutul acestui tip de cancer poate fi insidios (fara semne sau simptome). Dupa proliferarea celulelor tumorale, se pot constata:

  • Sangerari vaginale intre menstruatii, in timpul actului sexual sau dupa menopauza;
  • Secretii vaginale cu miros neplacut;
  • Dureri in zona pelvisului, disconfort in timpul contactului sexual;
  • Uneori pot aparea tumori la nivel vaginal.

In stadiile avansate (metastaza), simptomele sunt specifice cancerelor malignizate (pierdere in greutate, scaderea apetitului, astenie), alaturi de dureri in zona pelvisului, edem localizat la membrele inferioare, sangerari vaginale masive.

Diagnostic

Cea mai eficienta metoda de screening pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin este testul Babes-Papanicolau. Acesta se recomanda a fi facut anual dupa inceperea vietii sexuale, apoi o data la doi ani dupa instalarea menopauzei.

Un rezultat anormal la screening este de regula urmat de o biopsie (extragerea unei parti din tesut pentru analize ulterioare). Aceasta poate fi facuta prin colposcopie sau conizatie. In contextul unui rezultat biopsic pozitiv, pentru stabilirea diagnosticului, vor fi folosite metode imagistice, precum tomografia computerizata sau RMN-ul.