Numarul cazurilor de infectii respiratorii este in crestere in sezonul rece. Gripa si raceala, principalele afectiuni, apar in special la persoanele care au sistemul imunitar slabit, la copii si la varstnici, deoarece capacitatea de aparare impotriva agentilor infectiosi este redusa.

Cauzele infectiilor respiratorii

Majoritatea infectiilor respiratorii apar prin inhalarea picaturilor de secretie nazofaringiana ce contin germeni patogeni. Acestea sunt expulzate in aer prin tuse, stranut sau chiar conversatie, si pot ramane in aer pentru perioade lungi de timp.

Mai mult, din cauza scaderii umiditatii relative a aerului consecutive scaderii temperaturii, stratul de mucus ce tapeteaza epiteliul tractului respirator se usuca si devine ineficient in purificarea aerului inspirat. Astfel, creste riscul contactului mucoasei epiteliale din fosele nazale cu agentii potential patogeni ce tranziteaza portiunea superioara a cailor respiratorii, in timp ce receptorii endoteliali sensibilizati pot internaliza mai usor virusurile si bacteriile.

De cate tipuri sunt infectiile respiratorii

Infectiile respiratorii se impart in doua categorii: virale si bacteriene. Infectiile virale sunt cele mai frecvente (bronșiolita acută, rinofaringită acută, gripă, pneumonie cu virus respirator sincițial, infecție cu virusuri paragripale), iar infectiile bacteriene apar cel mai adesea ca o complicatie consecutiva infectiei virale.

Cum se pune diagnosticul in caz de infectie respiratorie

Diagnosticul diferential este esential in alegerea tratamentului tintit, cu efect maxim asupra patogenului implicat si reactii secundare minime. De cele mai multe ori, medicul specializat în ORL sau în rinologie pune diagnosticul pe baza simptomatologiei, de obicei sugestiva pentru o infectie virala, bacteriana sau alergie/hipersensibilitate.

In lipsa tratamentului potrivit, infectiile respiratorii pot duce la complicatii severe, cum sunt pneumonia, flegmonul amigdalian sau periamigdalian, sinuzita acută, bronșiectazia sau detresa respiratorie la adult.

In ce consta tratamentul pentru infectii respiratorii

In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca jumatate din antibioticele prescrise sunt administrate in cazul infectiilor virale, insa acestea nu au vreun efect asupra evolutiei bolii, ba dimpotriva, pot exercita o presiune pozitiva asupra aparitiei mecanismelor de rezistenta.

Antibioticul este preluat atat de bacteriile patogene cat si de cele saprofite (flora microbiana normala). Prin selectie naturala si adaptare genetica, bacteriile dezvolta mecanisme de rezistenta la antibiotice. Aceste modificari, localizate la nivelul unor structuri genetice transmisibile (plasmide) sunt pastrate de flora microbiana normala si transmise tulpinilor patogene cu care venim in contact. Tulpinile patogene care au incorporat un nou mecanism de rezistenta sunt transmise la o alta persoana, de la care poate prelua un alt mecanism de rezistenta s.a.m.d.

Astfel, a aparut conceptul de "superbug", bacterie rezistenta la majoritatea antibioticelor. Utilizarea antibioticelor este recomandata doar cand se suspecteaza o infectie bacteriana, iar acest lucru este confirmat prin diagnosticul de laborator. Infectiile respiratorii care nu sunt tratate corect pot provoca adenopatii.

Metoda recomandata pentru descoperirea unui anumit patogen in cazul infectiilor respiratorii

Utilizarea metodelor de biologie moleculara pentru confirmarea prezentei genomului unui anumit patogen este recomandata de toate ghidurile de specialitate, fiind considerata "gold standard".

Sensibilitatea si specificitatea crescuta, timpul relativ scurt de executie si aplicabilitatea in cazul patogenilor greu cultivabili (Haemophilus influenzae, adenovirus s.a.) recomanda aceste teste in diagnosticul diferential al infectiilor respiratorii.

Totodata, identificarea rapida, prin teste sensibile de biologie moleculara (PCR) poate reduce administrarea de antibiotice si permite grabirea vindecarii, printr-un diagnostic si tratament corect, aceste teste fiind in special indicate la populatia cu risc ridicat (copii si batrani).

In perioada 01 februarie - 28 februarie 2019, beneficiati de 10% reducere la urmatoarele teste, in oricare dintre punctele de recoltare SANADOR:

-        Virus Influenza A + B - screening test rapid - tampon nazal - 57 Ron 51 ron

-        Panel respirator-virusuri gripale A si B/ AH1/AH3/H1pdm09 si Virus sincitial respirator A si B met PCR - tampon nazal - 280 Ron 252 ron

Rezultatele se elibereaza intr-o zi

Pentru programari si informatii suplimentare, va rugam contactati Call Center SANADOR: (021). 9699 (disponibil 24/24H).

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR