Pneumonia cu virus respirator sincițial

Ce este pneumonia cu virus respirator sincițial?

Pneumonia cu virusul sincițial respirator este o infecție respiratorie frecventă, care afectează în special copiii mai mici de 2 ani. Virusul sincițial respirator determină de cele mai multe ori infecții de tract respirator superior sau bronșiolită, dar acestea se pot complica, apărând o pneumonie, adică o infecție a căilor respiratorii inferioare, iar uneori se poate ajunge la insuficiență respiratorie.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

În cazul copiilor, aceste complicații sunt mai des întâlnite, de aceea infecția cu virusul sincițial respirator determină un număr mare de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe în sezonul rece. Această infecție poate provoca și pneumonie la nou-născut.

Watch on YouTube

Cauzele și factorii de risc

Virusul sincițial respirator este unul dintre cele mai întâlnite virusuri, poate pătrunde în organism pe cale respiratorie. Un simplu strănut al unei persoane bolnave poate fi de ajuns pentru a transporta particule infectante către o persoană sănătoasă, iar virusul poate să trăiască câteva ore pe suprafețe dure, precum jucării.

Persoanele infectate sunt contagioase timp de aproximativ 7 zile, dar copiii pot elimina virusul chiar și timp de 4 săptămâni. După infecția cu virusul sincițial respirator, sistemul imun este slăbit și poate fi afectat de alte virusuri sau bacterii.

Vârsta reprezintă cel mai important factor de risc. Orice copil de până la 2 ani va fi infectat cel puțin o dată cu virusul sincițial respirator. Virusul sincițial respirator la adulți afectrează preponderent vârstnicii de peste 65 de ani, o clasă la risc de a dezvolta infecție cu VSR.

Bolile cronice, precum bolile cardiace congenitale, bolile pulmonare sau neuromusculare reprezintă factori predispozanți pentru pneumonia cu virusul sincițial respirator. Un sistem imun deprimat va fi mai susceptibil să dezvolte infecție VSR.

Semnele și simptomele pneumoniei cu virus respirator sincițial

Majoritatea simptomelor date de infecția cu virusul sincițial respirator sunt ușoare sau moderate și apar la 4-6 zile de la contactul infectant. Pacienții pot prezenta simptome precum tuse seacă, febră, durere de cap și în gât, obstrucție sau congestie nazală.

Dacă mișcările respiratorii sunt importante, respirația este rapidă și superficială sau copilul are pielea cianotică (cu o tentă albăstruie), este necesară prezentarea imediată la spital. La sugari, simptomele mai frecvent întâlnite sunt iritabilitate, apetit diminuat și dispnee (greutate în respirație).

Analize pentru diagnostic

Diagnosticul pneumoniei cu virus sincițial respirator este predominant clinic. Identificarea etiologiei nu schimbă tratamentul și de aceea uneori nu este realizată. Prin teste recoltate de la nivel nazal, cu ajutorul unui tampon steril, se efectuează un test pentru identificarea virusului respirator sincițial.

Rezultatul este obținut după aproximativ 30 de minute, dar un test negativ nu infirmă infecția, deoarece sensibilitatea acestuia este de doar 50-60%. Radiografia toracică pulmonară poate fi indicată de medicul pediatru sau de pneumolog în cazul în care pacientul prezintă dificultate în respirație.

Complicațiile pneumoniei cu virus respirator sincițial

Astmul bronșic este una dintre complicațiile studiate ale infecției cu virusul sincițial respirator. Cu cât episoadele de infecție sunt mai severe în copilărie, cu atât există un risc mai crescut de a dezvolta astm ca adult.

O altă complicație este reprezentată de repetarea episoadelor de bronșiolită sau de pneumonie cu VSR, deoarece expunerea la virus nu conferă imunitate. De asemenea, virusul sincițial respirator poate provoca infecția urechii - otită medie acută.

Tratamentul recomandat

Pentru a trata infecția cu VSR este de ajuns un tratament simptomatic. Antitermicele și antialgicele sunt utile pentru a controla febra și durerea în gât sau de cap. Dezobstruantele nazale, apa de mare sau serul fiziologic sunt recomandate pentru a curăța cavitatea nazală.

Consumul de lichide este încurajat în această perioadă, iar dacă nu este posibil, atunci este necesară spitalizarea, pentru hidratare parenterala prin perfuzii. Copiii mici prezintă un risc crescut de deshidratare și din această cauză sunt internați mai des în spital decât adulții. Un alt motiv pentru spitalizare este reprezentat de insuficiența respiratorie, situație în care este necesară administrarea de oxigen.

Medicația bronhodilatatoare este utilă pentru a diminua efortul respirator, iar în anumite cazuri, medicul poate recomanda tratament corticosteroid oral sau intravenos. Antibioticele nu sunt recomandate în tratamentul infecției cu VSR, deoarece aceasta este o infecție virală, iar antibioterapia este utilă doar pentru a trata supra-infecții bacteriene secundare.

Cum poate fi prevenită infecția cu virusul sincițial respirator?

Primul pas pentru a preveni infecția cu virusul sincițial respirator este respectarea regulilor de igienă. Spălarea mâinilor, evitarea spațiilor aglomerate, curățarea jucăriilor și evitarea fumatului activ sau pasiv pot ajuta la evitarea infecțiilor în special în sezonul rece. Pentru copiii cu sistem imunocompromis se pot administra anticorpi monoclonali, dar administrarea acestora nu se indicată preventiv la sugari sănătoși.

Vaccinarea anti-virus sincițial respirator este recomandată adulților care au peste 60 de ani și femeilor însărcinate. Vaccinul se administrează intra-muscular, la nivelul brațului. Acesta conține proteine de suprafață ale virusului și astfel va învăța sistemul imun să recunoască și să lupte cu virusul atunci când îl întâlnește. Studiile efectuate au arătat că acest vaccin este sigur și reduce cu până la 67% riscul de a dezvolta boli pulmonare cu VSR.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții cu semne și simptome de infecții respiratorii au acces la SANADOR la consultații asigurate de medici experimentați, specializați în pneumologie, pediatrie sau pneumologie pediatrică, în funcție de indicație. De asemenea, pacienții beneficiază de analize de laborator complete, pentru stabilirea diagnosticului rapid și corect.

Tratamentul pentru pneumonia cu virus respirator sincițial este stabilit personalizat, în funcție de severitatea simptomelor, de vârsta și de starea generală de sănătate a pacientului. În cazul în care este necesar, acesta va fi internat pe secția de specialitate, pentru monitorizare și administrarea tratamentului sub supraveghere medicală.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe pentru adulți și copii, unde cazurile severe de pneumonie, cu complicații, sunt evaluate și tratate prompt și eficient.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR