Reacțiile alergice (alergiile) sunt reacții de hipersensibilitate de tip I și sunt mediate de anticorpi aparținând clasei de imunoglobuline IgE. După expunerea la alergenii specifici, eliberarea histaminei mediată de IgE și a altor mediatori din celulele mastocitare și bazofile, apar manifestări clinice precum: astmul bronșic, rinoconjunctivita alergică, eczema atopică și simptome gastro-intestinale. Prin urmare, un model detaliat de sensibilizare a alergenilor specifici ajută la evaluarea pacienților alergici. În oferta de analize medicale a Laboratoarelor SANADOR a fost introdus recent testul Alllergy Explorer (Alex), un test cantitativ de diagnostic în vitro pentru măsurarea alergenilor IgE specifici (sIgE) și un test semi-cantitativ de diagnostic în vitro pentru măsurarea IgE total (tIgE), în ser uman sau plasmă, test ce poate fi solicitat de toți cei care suferă de alergii sau au un teren atopic.

Ce este testul Allergy Explorer (Alex)

Testul Alex este un imunotest în fază solidă. Extractele de alergeni sau alergenii moleculari, care sunt cuplați la nanoparticule, sunt depuși în mod sistematic pe o fază solidă care formează o matrice macroscopică. Mai întâi, alergenii legați de particule reacționează cu IgE specific, prezent în proba pacientului. Procedura continuă prin adăugarea unui anticorp de detecție anti-uman IgE marcat cu enzima care formează un complex cu IgE specific de legare a particulelor.

Se adaugă un substrat, care va fi transformat într-un precipitat colorat, insolubil, ce se va lega de enzimă, la rândul ei legată de anticorp. În final, reacția enzimă-substrat este oprită prin adăugarea unui reactiv de blocare. Cantitatea de precipitat este proporțională cu concentrația de IgE specifică în proba pacientului.

Testul Allergy Explorer (Alex) dispune de două intervale de măsurare: o metodă cantitativă pentru detecția IgE specifice și metoda semi-cantitativă pentru IgE total. Anticorpii IgE specifici alergenului sunt exprimați ca unități de răspuns IgE (kUA / L), rezultatele IgE totale fiind kUA / L.

 Ce alergii depistează testul Alex

Alergiile cu care se confruntă oamenii în general sunt: alergia la polen (alergia la ambrozie), puf, alimente (ouă, lapte, fructe, legume, cereale integrale, condimente etc). În anumite zone de aplicare (de exemplu, alergii alimentare), anticorpii IgE circulanți pot rămâne nedetectabili, deși poate să apară o manifestare clinică a alergiilor alimentare împotriva unui anumit alergen, deoarece acești anticorpi pot fi specifici alergenilor modificați în timpul procesării industriale, preparare sau digestie și, prin urmare, nu există în alimentele originale pentru care pacientul este testat.

Testul permite identificarea grupelor de alergeni și încadrarea acestora în clase de sensibilizare, precum și identificarea proteinelor implicate în apariția cross-reactions.

Toate aceste reacții alergice pot fi depistate cu testul ALEX-MADx (IgE specific profil extins cu 282 alergeni), care este disponibil în Laboratoarele de analize medicale SANADOR.

Testul Allergy Explorer (Alex) este unul revoluționar, deosebit de util medicilor specialiști alergologi în diagnosticarea și tratarea pacienților cu profil alergic.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm apelați Call Center SANADOR: (021)9699 (disponibil 24/24H)

SANADOR